Η πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 24ωρα

Σύντομο φαίνεται να είναι το διάστημα που θα μας επηρεάσει το νέο Βαρομετρικό χαμηλό που ακολουθεί από αύριο Παρασκευή. Αν και αναμένουμε κατά τόπους κάποιες ισχυρές βροχές ή και καταιγίδες, δεν εμφανίζεται κάποια ανησυχητική κατάσταση για ακρότητες των καιρικών φαινομένων. 

Το δυσάρεστο σενάριο της μεταφορά Αφρικανικής σκόνης φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα η μεταφορά ξεκινάει σταδιακά από σήμερα το μεσημέρι, κορυφώνεται τις νυκτερινές ώρες και υποχωρεί σταδιακά από το πρωί της Παρασκευής μετακινούμενη ανατολικότερα προς την Αν. Μεσόγειο. Οι αναμενόμενες βροχές της Παρασκευής για την Κρήτη  θα βοηθήσουν ώστε αρκετή ποσότητα σκόνης να κατακαθίσει στις επιφάνειες του νησιού.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Σύντομη σε διάρκεια η νέα κακακαιρία αλλά με συνοδεία αφρικανικής σκόνης 

Το Βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει ήδη το νησί μας απομακρύνεται σταδιακά προς τα ανατολικά  και αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων, διατηρώντας λίγες τοπικές βροχές σε νότιες κυρίως περιοχές μέχρι και τις βραδινές ώρες. Η ύφεση αυτή όμως θα είναι πρόσκαιρη μιας και από την Παρασκευή το πρωί το δεύτερο, καλύτερα οργανωμένο, Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά θα επηρεάσει και την Κρήτη. Η νέα αυτή μεταβολή του καιρού, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, θα ξεκινήσει και πάλι από τα Δυτικά και Νότια τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Κατά τόπους οι βροχές θα σημειώσουν ένταση και αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.  Οι άνεμοι από Νότιες έως και Νοτιοδυτικές διευθύνσεις θα ενισχυθούν και πάλι φθάνοντας τα 6 – 7 Μποφώρ, με τις μέγιστες  όμως εντάσεις να είναι κατά τόπους ισχυρότερες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων και ενδεχομένως να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.  Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, ως προς την μέγιστη τιμή της η οποία θα κυμανθεί στους 14 έως 16 °C.

Τα νεότερα δεδομένα δίνουν μία γρήγορη εξασθένηση αυτού του συστήματος  με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν καλύτερες καιρικές συνθήκες από το πρωί του Σαββάτου για τα δυτικά τμήματα του νησιού ενώ για τις ανατολικές περιοχές αναμένεται να διατηρηθούν κάποια φαινόμενα έως και τις μεσημβρινές ώρες . Καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει γενικά για την Κυριακή αν  και κατά τόπους θα είναι άστατος με αύξηση των νεφώσεων και πιθανότητα για κάποιες ασθενείς παροδικές βροχές (μέχρι τις μεσημβρινές ώρες). Οι άνεμοι από το Σάββατο θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 3 – 4 , τοπικά  έως και τα  5 Μποφώρ. Η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο με την ελάχιστη να κυμαίνεται κοντά στους 8 °C  για τα πεδινά και την μέγιστη έως και τους 15 °C .

Η εξέλιξη στη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη αφού από σήμερα τις μεσημβρινές ώρες  ξεκινάει σταδιακά αυτή η μεταφορά, η οποία δείχνει να είναι σημαντική, και αναμένεται να κορυφωθεί στις νυκτερινές ώρες και να υποχωρήσει γρήγορα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής. Το αποτύπωμα της θα φανεί με την μετέπειτα βελτίωση του καιρού.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSC
www.meteocrete.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook