G ö r l i t z   1 9 1 7 : Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Α γ κ ά λ η μ’ φωνητική performance στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ – G ö r l i t z   1 9 1 7 Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τον Σεπτέμβριο του 1916, κι ενώ η Ελλάδα τυπικά παραμένει ουδέτερη στη μεγάλη σύρραξη που έγινε γνωστή ως Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Δ΄ Σώμα Στρατού παραδίδεται σε Γερμανούς αξιωματικούς στην περιοχή της Καβάλας και στη συνέχεια μεταφέρεται και εγκαθίσταται στη μικρή γερμανική πόλη Γκαίρλιτς (Görlitz). Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, μεταξύ φιλοξενίας και αιχμαλωσίας περίπου 6.500 Έλληνες στρατιώτες και χωροφύλακες –ανάμεσά τους και αρκετοί Κρητικοί― έζησαν εκεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 1919. 

Στη διάρκεια αυτής της τριετίας, το ελληνικό στρατόπεδο επισκέφθηκαν Γερμανοί επιστήμονες και τεχνικά συνεργεία, που πραγματοποίησαν ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις και κινηματογραφικές λήψεις ποικίλων δραστηριοτήτων της ιδιότυπης αυτής ελληνικής κοινότητας. 

Τραγούδια και αφηγήσεις, με ή χωρίς μουσικά όργανα συγκαταλέγονται στα ηχητικά ντοκουμέντα που προέκυψαν από αυτές τις καταγραφές. Το πολύ σημαντικό ανέκδοτο αυτό υλικό (περιλαμβάνει και ορισμένες ηχογραφήσεις κρητικού ενδιαφέροντος), που αποτελεί πιθανόν το παλαιότερο του είδους του στην ελληνική γλώσσα, θα παρουσιάσει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ο υπεύθυνος των μουσικών εκδόσεων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Νίκος Διονυσόπουλος, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ώρα 11:30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του IMK. Η ομιλία του με θέμα Ηχογραφήσεις Ελλήνων αιχμαλώτων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά την καταληκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Μεγάλο Πόλεμο (20/10/2018-26/1/2019) και η είσοδος σε αυτή θα είναι ελεύθερη για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Το πρωινό του Σαββάτου οι επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου μπορούν επίσης να επισκεφθούν το ΙΜΚ Shop όπου θα βρουν τις εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ. και επιλεγμένους τίτλους για τον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική λογοτεχνία.

Α γ κ ά λ η μ’ φωνητική performance στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, το πολυφωνικό σύνολο Α γ κ ά λ η μ’ (Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αλίκη Ατσαλάκη, Μυρτώ Κονιδάκη) παρουσιάζει φωνητική performance σε επιλεγμένες εκθεσιακές ενότητες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η μουσικότητα της φωνής, η κίνηση του σώματος, η μνήμη, η προφορικότητα, ο τόπος και η παράδοση ενορχηστρώνονται στον αυτοσχεδιασμό του πολυφωνικού συνόλου και ενώνονται με την ενέργεια των Συλλογών σε μια καθηλωτική φωνητική σύνθεση. Η performance επαναλαμβάνεται σε τέσσερα σημεία του Μουσείου και διαρκεί μισή ώρα κάθε φορά.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

1. Ιστορική Συλλογή & Οθωμανική περίοδος (1ος όροφος): 12:00΄-12:30΄
2. Εθνογραφική Συλλογή (2ος όροφος): 12:40΄-13:10΄
3. Μονόχωρο καμαρόσπιτο (2ος όροφος): 13:20΄-13:50΄
4. Συλλογή Εικόνων Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, 15ου-20ού αι. (1ος όροφος): 14:00΄-14:30΄
Πρακτικές πληροφορίες

Ο αριθμός των θέσεων ανά performance είναι περιορισμένος (έως 20 ακροατές). Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε για την έγκαιρη ονομαστική κράτηση της θέσης σας (τηλ.: 2810-288708 και 2810-283219).

Οι κυριακάτικες δραστηριότητες στο Ι.Μ.Κ. (η είσοδος στην εκδήλωση και η χρήση συσκευών ακουστικής ξενάγησης με σειρά προτεραιότητας) περιλαμβάνονται στο μειωμένο εισιτήριο (=3 ευρώ). Ανεξαρτήτως εισιτηρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να επισκεφθούν το IMK Café, για ένα μικρό διάλειμμα με νέες γευστικές προτάσεις, και το IMK Shop με τις εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και τις δημιουργίες νέων σχεδιαστών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook