Το πρόγραμμα START επιστρέφει με 15 δυναμικούς πολιτιστικούς διαχειριστές που ταράζουν τα νερά στην Ελλάδα! Από τη Λάρισα ως και την Ιεράπετρα, σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις επιδρώντας στις τοπικές τους κοινότητες με εργαλείο τον πολιτισμό.

Μετά από 3 επιτυχημένες χρονιές δράσεων με πάνω από 14.000 ενεργά συμμετέχοντες πολίτες σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα START – Create Cultural Change υποστηρίζει εκ νέου 15 δημιουργικούς επαγγελματίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Φέρνουν κοντά κοινότητες ανθρώπων και έξυπνες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές και πιο δύσκολες προκλήσεις στην πόλη τους.

Το ιστορικό

Το START ξεκίνησε το 2015 και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κατάφερε να φέρει κοντά πολιτιστικούς διαχεριστέςαπό 30 πόλεις της χώρας. Χρηματοδότησε 42 έργα μικρής κλίμακας σε 14 πόλεις και κινητοποίησε πάνω από 14.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες δράσεις βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συνέχεια

Μετά από 3 επιτυχημένα ετήσια προγράμματα υποτροφιών, συνεχίζει και στηρίζει και φέτος επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα.

Οι πολιτιστικοί διαχειριστές που υποστηρίζονται από το START φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Οι επαγγελματίες αυτοί λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, στήνουν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπουργεία, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν παίρνοντας τα καλά από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία και εφαρμόζοντάς τα στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

Σύντομη περιγραφή των 15 έργων

Από το Δεκέμβριο 2018 ως και το Μάιο 2019 υλοποιούνται 15 έργα σε 7 πόλεις σε όλη την Ελλάδα:

1.    Λάρισα
Κληρονομιά της Γεύσης: μια πολιτιστική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής και ιατρικής παράδοσης της Λάρισας και την επαφή των πολιτών με αυτές.

2.    Βόλος
•    Music For All: ένα κοινωνικο-πολιτιστικό project που έχει ως σκοπό τόσο τη διάδοση της εναλλακτικής μουσικής στην πόλη του Βόλουκαι την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα μουσικά δρώμενα.

3.    Μεσολόγγι
Messologhi By Locals: καταγράφει την ταυτότητα του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους ίδιους τους πολίτες.

4.    Αθήνα
•    Γκύζη - ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ_αυλή: δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και ανταλλαγής για όλους και όλες από κάθε ηλικία, μιας κοινότητας πλουσιότερης σε εμπειρία και μνήμες.

•    Μεταξουγείο - Make some NOIZ: ενώνει τα παιδιά της γειτονιάς του Μεταξουργείου σε μια Βαλκανική Μπάντα Χάλκινων Οργάνων στο κέντρο της Αθήνας.

•    Νέα Φιλαδέλφεια - Los nos juntos: ένα κάλεσμα για συνδημιουργία, που επαναπροσδιορίζει τον δημόσιο χώρο μέσω τεχνικών τσίρκου και έκφρασης.

•    Ζωγράφου - greeNest: μια ομάδα χτίζει μια φωλιά που εκκολάπτει μέσα της προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την Αειφορία.

•    Αθήνα - Eyes of Light: πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες φωτογραφικές πρακτικές και συμμετοχικές δράσειςγια την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.

•    Αθήνα – OnMaterials: πιλοτική συλλογική πλατφόρμα που επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής του υλικών μέσα σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, ακόμα και σε θεατρικές και κινηματογραφικές εγκαταστάσεις.

•    Αθήνα - Sounds Good: μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει την προσβασιμότητα στην μουσική στο πλαίσιο της Αθήνας.

•    Κυψέλη - Campfire Stories: πρωτοβουλία για ''νέους κάθε ηλικίας'', προερχόμενους από ομάδες με μειωμένη πρόσβαση και εκπροσώπηση στις πολιτιστικές εκφάνσεις του δημόσιου λόγου.

•    Αθήνα, Κάλυμνος και Χάλκη - Urban Layers: δημιουργία μιας κοινότητας που θα «προστατεύει» τις σκέψεις, τις ιδέες και της αγωνίες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στους τοίχους της πόλης.

5.    Πάτρα
•    Commoners code the city: ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού δίνει λόγο στους ανθρώπους που αναπτύσσουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

6.    Ναύπλιο
•    _bet2 (boosting esteem through theater): ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτσχεδιασμένο για εφήβους που στοχεύει στην καλλιέργεια τριών δεξιοτήτων των εφήβων, α) της ενσυναίσθησης, β) της επικοινωνίας και γ) της κριτικής σκέψης.

7.    Ιεράπετρα
•    ArcaeoLogic: η εγκαθίδρυση ενός μοντέλου δράσης με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις περιφερειακές περιοχές.

Δείτε εδώ τις συμμετοχές για το πρόγραμμα

Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»

Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.

Facebook: https://www.facebook.com/startgreece

Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

 

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook