Οι αποστολές της Περιφέρειας Κρήτης

Όσλο Νορβηγίας

Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για τους Νορβηγούς, επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης, από την τουριστική έκθεση REISELIVSMESSEN που πραγματοποιήθηκε στο Telenor Arena, στο Όσλο της Νορβηγίας, από 11 έως και 13 Ιανουαρίου 2019. H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στο Περίπτερο του ΕΟΤ, ο οποίος έπειτα από πολλά χρόνια έλαβε και πάλι μέρος σε έκθεση στη χώρα αυτή.

Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο, κ. Όλγα Λεβάκη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Βολικάκη , το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Φουντουλάκη και την συνεργάτιδά μας, διπλωματούχο ξεναγό, κ. Βασιλική Κατσαντώνη. Στην Έκθεση συμμετείχαν 177 Εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων Τουριστικά Γραφεία και εκπρόσωποι Κρατικών Οργανισμών Τουρισμού, κυρίως από χώρες εκτός Ευρώπης. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα 30.000 άτομα. Έδειξαν ενδιαφέρον για τους Ελληνικούς προορισμούς και ιδιαίτερα για το νησί μας, παραμένοντας αρκετό χρόνο στο περίπτερό μας και κάνοντας πολλές ερωτήσεις για την Κρήτη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδειξαν για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτουμε. Αρκετοί από αυτούς είχαν επισκεφθεί το νησί μας πολλές φορές και η παρουσία μας στην έκθεση τους χαροποίησε, καθώς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως, τόσο μέσα από τις μεταξύ μας συζητήσεις, όσο και από το υλικό προβολής της Κρήτης που θέσαμε στη διάθεσή τους. Το έντυπο υλικό εξαντλήθηκε και επιπλέον τους ενημερώσαμε για την οργανωμένη παρουσίαση του τουριστικού μας προϊόντος που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ώστε να αντλήσουν και από εκεί όποια επιπρόσθετη πληροφορία χρειασθούν. 

Παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών της ηλιακής ομάδας 50+ που γνωρίζουν και επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί μας, ζητώντας πληροφορίες για τις φυσικές ομορφιές του και τον περιπατητικό τουρισμό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν για εμάς, το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν για τις διακοπές τους στο νησί μας, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Γενικά, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Νορβηγών, με υψηλό δείκτη επαναλαμβανόμενων τουριστών που εκτιμούν τον πολιτισμικό της πλούτο, την Κρητική διατροφή, την ελληνική φιλοξενία και το ξεχωριστό Κρητικό τοπίο. Οι καλύτεροι δε πρεσβευτές μας στην Νορβηγική αγορά ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν ήδη επισκεφθεί το νησί μας, γνώριζαν τις ομορφιές του, έδειχναν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον για τον προορισμό και μας επιβεβαίωσαν ότι θα μας επισκεφθούν και φέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, το 2018 η αύξηση αφίξεων από την Νορβηγία ξεπέρασε το 11,6% σε σχέση με το 2017, ενώ για το έτος 2019, προβλέπεται επιπλέον αύξηση των αφίξεων από την Νορβηγία προς την Ελλάδα.

Στην Έκθεση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. και μέλος του Δ.Σ., κ. Ιωάννης Γούλιος και ο Αν. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας, κ. Π. Μούρμας. Το Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν η κ. Νίκη Καμπά, Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο, καθώς και ο κ. Βασίλης Γιασκουλίδης, στέλεχος της Πρεσβείας.

Από αριστερά προς δεξιά: ο κ. Μανόλης Βολικάκης, ο κ. Βασίλης Γιασκουλίδης, η κ. Νίκη Καμπά, ο κ. Μανόλης Φουντουλάκης και η κ. Όλγα Λεβάκη

Φινλανδία

Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη θα αποτελέσει και φέτος έναν από τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για τους Φιλανδούς, επέστρεψε η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης από την τουριστική έκθεση Matka, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, από τις 17/1/2019 έως και τις 20/1/2019 και στην οποία η Περιφέρεια συμμετείχε στο Περίπτερο του ΕΟΤ.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε στην Έκθεση από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Κώτσογλου, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Βολικάκη, το στέλεχος του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, κ. Μανόλη Φουντουλάκη και την συνεργάτιδά μας, διπλωματούχο ξεναγό, κ. Βασιλική Κατσαντώνη.

Η τουριστική μας πρόταση, η οποία αφορά στις φυσικές καλλονές, στα μνημεία πολιτισμού, στον γαστρονομικό πολιτισμό, στις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και στις άριστες σύγχρονες υποδομές του νησιού μας, παρουσιάστηκε στους περίπου 65.000 επισκέπτες της Έκθεσης, οι οποίοι την δέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεταξύ τους, αρκετοί επιχειρηματίες και τουριστικοί παράγοντες, με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την φετινή τουριστική περίοδο.

Από αριστερά προς δεξιά: κ. Κυριάκος Κώτσογλου, κ. Μανόλης Βολικάκης, κ. Μανόλης Παρασκάκης, κ. Παύλος Μούρμας, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, κ. Γεώργιος Αϋφαντής, κ. Δέσποινα Βουτετάκη

Για τα συμπεράσματα από τη συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη έκθεση ο Αντιπεριφερειάρχης, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος εκπροσώπησε μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες την Περιφέρεια Κρήτης, στην Φιλανδία, δήλωσε τα εξής:

«Η Σκανδιναβική αγορά έχει ίσως μεγαλύτερη αξία, ακόμα κι από αυτήν που της αποδίδουμε ειδικά στα Χανιά και γενικά στην Κρήτη. Για να γίνει αυτό κατανοητό, ας αναφέρουμε ότι οι αφίξεις των Σκανδιναβών στο Αεροδρόμιο των Χανίων έφτασαν το 50% του συνόλου (2017), ιστορικά δε είχαν φτάσει έως το 72% το 2010!* Με ποσοστό 7% στο σύνολο των επισκεπτών, και αύξηση 20%, η Φιλανδική αγορά είναι πάντα ένας από τους μεγάλους στόχους των Χανίων. 

Παραδοσιακά, η Π.Ε. Χανίων μέσα από το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κρήτης, υποστηρίζει την έκθεση ΜΑΤΚΑ, στο Ελσίνκι και το ίδιο έκανε και φέτος, μια σαιζόν, όπου η Ελλάδα θα πρέπει ν’ ανταγωνιστεί τα γειτονικά παράλια αλλά και νέες ανερχόμενες αγορές όπως το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Βόρεια Αφρική. Το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία και επισκεψιμότητα, με εξαιρετικό κέρασμα από παραδοσιακά Κρητικά Προϊόντα αλλά και Τουριστική κατάρτιση και επαγγελματισμό, δίνοντας μια ακόμα φορά, αίσθηση υπεροχής ή ότι περιμένουμε μια ακόμα «γεμάτη» χρονιά από τη Φιλανδική και τη Σκανδιναβική αγορά.»

*(Στοιχεία ΥΠΑ, Μελέτη: Τουριστικό Προφίλ Αλλοδαπού Επισκέπτη στη Δυτική Κρήτη, 2018).

Από όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, η Κρήτη είχε ιδιαίτερη ζήτηση και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η έκθεση της Φιλανδίας, το μήνα Ιανουάριο, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προμηθευτούν το ενημερωτικό υλικό, ώστε να επιλέξουν τον προορισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών. Αρκετοί από τους επισκέπτες που επισκέφθηκαν το περίπτερό μας είχαν ήδη αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ότι θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας και η παρουσία μας σε συνδυασμό με την προβολή του υλικού επιβεβαίωσε την ορθότητα της επιλογή τους. Η διάχυτη αίσθηση ήταν πως το νησί μας αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό που συνδυάζει ξεχωριστές εμπειρίες και ασφάλεια.

Η προσέλευση επισκεπτών στο Περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης ήταν μεγάλη. Παρατηρήθηκε επίσης, όπως και στη Νορβηγία, έντονο ενδιαφέρον επισκεπτών της ηλιακής ομάδας 50+ που γνωρίζουν και επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί μας, ζητώντας πληροφορίες για τις φυσικές ομορφιές του και τον περιπατητικό τουρισμό. Ακόμη και αυτοί που έχουν έρθει ήδη στο νησί, εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν το ταξίδι και ζητούσαν πρόσθετες πληροφορίες.

Το περίπτερό μας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, ο Αν. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας κ. Παύλος Μούρμας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Φιλανδία, κ. Γεώργιος Αϋφαντής.

Επίσης το περίπτερό μας επισκέφθηκαν ο Χανιώτης επιχειρηματίας, κ. Μανόλης Παρασκάκης και η εκπρόσωπος Χανιώτικης επιχείρησης, κ. Δέσποινα Βουτετάκη, που συμμετείχαν ιδιωτικά στην έκθεση.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook