Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης, σεμινάριο για τη διαχείριση της παιδικής κακοποίησης/παραμέλησης, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. 

Το σεμινάριο αυτό ήταν το πρώτο ενός κύκλου σεμιναρίων που απευθύνονται πρωτίστως σε κοινωνικούς λειτουργούς και άλλα στελέχη δομών κοινωνικής πρόνοιας και έχουν σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεών τους σχετικά με την εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών για παιδική κακοποίηση / παραμέληση. Τα σεμινάρια αυτά μεταξύ άλλων, επιδιώκουν να ενισχύσουν τους επαγγελματίες και να τους καταστήσουν επαρκείς και αποτελεσματικούς στην έγκαιρη αναγνώριση και εκτίμηση της κακοποίησης/παραμέλησης, στην ορθολογική λήψη απόφασης βάσει ενδείξεων, στην κατάλληλη επιλογή ενεργειών βάση νομοθεσίας και στη συντονισμένη διεπιστημονική και διατμηματική διαχείριση των περιπτώσεων. 

Το σεμινάριο συντόνισαν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Αθανάσιος Γαλήνας και η Εισαγγελέας Ανηλίκων Ηρακλείου κ. Λευκοθέα Τερζητάνου. Συμμετείχαν περισσότεροι απο 80 επαγγελματίες, στελέχη Κοινωνικών Υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης απο την Περιφέρεια Κρήτης, Προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι”, δομών παιδικής προστασίας, νοσοκομείων, μονάδων ψυχικής υγείας, μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δομών Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής, κ.α. 

Το σεμινάριο συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου και τα στελέχη των δομών σχετικά με περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης/πραμέλησης που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης καθώς και με διαδικασίες που χρήζουν διασαφήνισης. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε σε πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στη διαδικασία διερεύνησης και διακρίβωσης της κακοποίησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων σε περιπτώσεις διατμηματικής συνεργασίας, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν την προσωρινή φιλοξενία των παιδιών που απομακρύνονται απο την οικογένεια. Η συνάντηση συνέβαλε στη διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων και έδωσε την αφορμή για την ανάπτυξη σειράς βελτιωτικών προτάσεων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook