Μετά και το πρώτο κρούσμα θανάτου από τον ιό στα Χανιά

Λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης με επικρατέστερο ορότυπο τον Α (Η1Ν1), η οποία παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, (όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή) και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κ.Μ της Π. Ε. Χανίων συνιστά την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων και οδηγιών πρόληψης για τη προστασία της ατομικής και Δημόσιας υγείας.

Οδηγίες:

Συνέχιση του εμβολιασμού που είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, ιδιαίτερα των ομάδων αυξημένου κινδύνου ,κατά της εποχικής γρίπης, ακόμα και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων. 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

  • Άτοµα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως, Άσθµα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο και άλλες σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), Μεταµόσχευση οργάνων, Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες Αιµοσφαιρινο̟πάθειες), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσηµα, χρόνια νεφροπάθεια, Νευροµυϊκά νοσήματα.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ. νόσος Kawasaki, ρευµατοειδή αρθρίτιδα και άλλα), άτοµα που βρίσκονται σε στενή επαφή µε παιδιά. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων–λυκείων, αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων)
  • Επίσης εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Τη λήψη μέτρων υγιεινής, όπως, το συχνό πλύσιμο χεριών, την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος (για την αποφυγή μετάδοσης μέσω σταγονιδίων), αερισμός χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο, (πχ. παιδότοπους κλπ), απομόνωση πασχόντων.

Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, σε περίπτωση παρατεταμένων ή  σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης, ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (πχ. σχολείο, εργασιακός χώρος κλπ.) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Για τα άτομα αυξημένου κινδύνου και ιδιαίτερα αν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη περιόδου εποχικής γρίπης, πιθανόν να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών, εφόσον το επιθυμούν. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Νόμο, το εμβόλιο συνταγογραφείται σε όλους τους ασφαλισμένους συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς επίσης και των δικαιούχων βιβλιαρίων ανασφαλίστου.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook