Τα κρυστάλλινα νερά της Ελλάδας, η εντυπωσιακή μορφολογία των βυθών και ο τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος είναι το βασικό τρίπτυχο που οδηγεί όλο και περισσότερους να βιώσουν την εμπειρία της κατάδυσης.

Όσοι έχουν μπει στη διαδικασία να καταδυθούν, το περιγράφουν ως μία συγκλονιστική εμπειρία ενώ -σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια- το επαναλαμβάνουν.
Αρχαία ναυάγια και βυθισμένες πόλεις προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα στον αυτοδύτη. Επιπλέον, έρχεται σε επαφή με ψάρια, τα οποία έχει τη δυνατότητα να ταΐσει και να δει από πάρα πολύ κοντά. Τα ασημένια κοπάδια ψαριών δίνουν ζωή στα συγκλονιστικά υποβρύχια τοπία…

Εξάλλου, το βαθύ μπλε της θάλασσας φωτίζεται από έντονα χρώματα: Κόκκινα κοράλλια στολισμένα με πολύχρωμα όστρακα και πορτοκαλί αστερίες, πράσινα λιβάδια ποσειδωνίας «κατάφυτα» από θαλάσσιες ανεμώνες και σφουγγάρια…

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι και σωματεία για να διδαχτεί κάποιος τις καταδυτικές τεχνικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Θωμά Τζανόπουλο, το 50% των καταδύσεων στην Κρήτη πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στις δυτικές ακτές του κόλπου του Μεραμπέλλου. Χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής είναι πως παρουσιάζει 365 ημέρες το χρόνο διαύγεια νερών, η οποία φτάνει έως και τα 30 μέτρα.

Δείτε το βίντεο με τις πληροφορίες σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό στο νομό Λασιθίου

Τι είναι τα καταδυτικά πάρκα
Τα καταδυτικά πάρκα είναι μικρής έκτασης θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες απαγορεύεται κάθε είδους αλιεία και ανθρώπινη επέμβαση, ενώ επιτρέπεται μόνο η ελεγχόμενη δραστηριότητα των καταδύσεων αναψυχής. Συνήθης πρακτική είναι να δημιουργούνται καταδυτικά πάρκα ανά συστάδες, κάτι το οποίο διευκολύνεται από τη μικρή έκτασή τους, που κυμαίνεται μόλις από ένα έως δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και το βάθος τους που φτάνει έως τα 50 μέτρα. Οι επισκέπτες καταβάλλουν ένα αντίτιμο μέσω εισιτηρίου και τα έσοδα από τα εισιτήρια διατίθενται για την φύλαξη του πάρκου, σχεδόν χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πλέον θεωρείται επιστημονικά αποδεδειγμένη η απόλυτη συμβατότητα των καταδύσεων αναψυχής με το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς επίσης και το γεγονός πως η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων συμβάλλει στην ραγδαία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας εντός λίγων ετών, ενώ έχει παρατηρηθεί και η τεράστια συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη των γύρω τοπικών κοινωνιών.

Τα καταδυτικά πάρκα δεν πρέπει να συγχέονται με τα εθνικά θαλάσσια πάρκα, καθώς τα χωρίζουν διαφορές όσον αφορά στο μέγεθος, τον αριθμό και τον τρόπο διαχείρισης.

Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού
Υπάρχουν ακόμη αρκετές δυσκολίες, σε επίπεδο υποδομών, ώστε να κάνουμε λόγο για «καταδυτικά πάρκα». Οι καταδύσεις είναι μια δραστηριότητα, η οποία εξασκείται μεν στις ελληνικές θάλασσες, έχει όμως περιθώρια τεράστιας ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για την στήριξη των θαλάσσιων βιοτόπων, οι οποίοι μαστίζονται από την υπεραλιεία.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού θεωρείται «χρυσή πηγή εσόδων παγκοσμίως», γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από περιπτώσεις, όπως αυτή του αιγυπτιακού Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου υπάρχουν πάνω από 40 καταδυτικά κέντρα, ενώ πάνω από 200 καταδυτικά σκάφη μεταφέρουν πάνω από 6.000 δύτες, οι οποίοι καταλύουν στις περίπου 200.000 κλίνες, που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας πίσω τους έσοδα που αγγίζουν τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως.



Αξίζει να αναφέρουμε πως στην περίπτωση της Μάλτας, η καταδυτική δραστηριότητα έχει καταγραφεί να συνεισφέρει εκπληκτικά στον ΑΕΠ (κατά 27%), ενώ και η Κροατία γνώρισε μια τεράστια αύξηση στον καταδυτικό τουρισμό -της τάξεως του 270% από το 2006 έως το 2010.

Εξάλλου, πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των καταδυτικών πάρκων και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο, καθώς έρευνα σε 124 από αυτά σε 29 χώρες έδειξε κατά μέσον όρο 21% αυξημένη βιοποικιλότητα, 28% αύξηση στο μέσο μέγεθος των οργανισμών, 166% στην πυκνότητα ατόμων ανά κυβικό μέτρο και 446% αύξηση σε κιλά βιομάζας ανά εκτάριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook