Την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Σφακίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Βενετσιάνικο Φρούριο Χώρας Σφακίων: Γεωλογικές Έρευνες ευστάθειας πρανών – Διερεύνηση φθορών –- Πρόταση Αποκατάστασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του μνημείου». 

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των εργασιών της ομάδας  ερευνητών του Πολυτεχνείου, δηλαδή τα παραδοτέα της Α’ φάσης του προγράμματος. Οι καθηγητές Νίκος Σκουτέλης και Μαρία Σταυρουλάκη εκπροσωπώντας την ομάδα ανέπτυξαν μια σειρά δεδομένων και κριτηρίων επί των οποίων βασίζονται οι προτάσεις επέμβασης, οι οποίες αφορούν: 1. Στον καθαρισμό και στερέωση των πρανών επί του βραχώδους λόφου του φρουρίου, 2. Στην ιστορική και γεωμετρική τεκμηρίωση της παρουσίας των κατασκευών επί του λόφου και στα αποτελέσματα της πρόσφατης αρχαιολογικής έρευνας, τέλος 3. Στον εξορθολογισμό της διάρθρωσης των γειτονικών, συναφών του μνημειακού συνόλου και του αστικού ιστού δημόσιων χώρων. 

Εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών, οι προτάσεις πρόκειται να προωθηθούν προς έγκριση από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Λιμενικό Ταμείο Ν.Χανίων, προκειμένου να δοθεί το έναυσμα των εργασιών της πρώτης ενότητας, όπως αναφέρεται παραπάνω. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί στερέωσης του μνημείου και οργάνωσης του συνεκτικών δημόσιων χώρων για την ανάδειξή του. 

Της Επιτροπής προέδρευσε η Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Χανίων, παρουσία του Δημάρχου Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβού και παρέστησαν τα μέλη: Δημήτριος Μιχελογιάννης εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, η κ. Μαρία Μανδαλάκη Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο δημοτικός Σύμβουλος Σφακίων κ. Εμμανουήλ Φασουλάκης, τέλος ο εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής κ. Ιωάννης Τσομπανάκης. Παρέστησαν επίσης από το Δήμο Σφακίων ο κ. Φίλιππος Ηλιάκης εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Στυλιανός Μαραγκάκης, πολιτικός μηχανικός, και οι συνεργάτες κ. Ελένη Χατζηδάκη και κ. Ευστράτιος Τσιτσιρίδης .    

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook