Τα μήλα που γνωρίζουμε είναι κόκκινα, κίτρινα και πράσινα ή ένας συνδυασμός αυτών.

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ένα πιο σπάνιο είδος μήλου, που έχει σκούρο μωβ, σχεδόν μάυρο, χρώμα και έχει το χαρακτηρισμό «μαύρο διαμάντι» (Black Diamond) καλλιεργείται αποκλειστικά στα βουνά του Θιβέτ.

Τα «μαύρα» μήλα είναι μαι ποικιλία των μήλων Hua Niu (Chinese Red Delicious) και οφείλουν το μοναδικό τους χρώμα στις ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής Nyingchi του Θιβέτ, στην οποία παράγονται. Καλλιεργούνται σε μια έκταση 500 στρεμμάτων για λογαριασμό μιας κινεζικής εταιρείας. Η περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 3.100 μέτρων, που την κάνει ιδανική για την ανάπτυξη αυτών των παράξενων μήλων.

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ημέρας και της νύχτας είναι μεγάλη ενώ οι καρποί δέχονται σημαντικές ποσότητες ηλιακού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας, χαρακτηριστικά που προκαλούν το πολύ σκούρο χρώμα.

Η παραγωγή των μαύρων μήλων ξεκίνησε το 2015, ωστόσο σήμερα δεν πωλούνται ευρέως, παρά μόνο σε συγκεκριμένες αγορές στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στο Σένζεν.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλά για ένα εμπορικό τρικ καθώς τα μήλα είναι πραγματικά σπάνια, χωρίς να είναι ξεχωριστή ποικιλία, και μόνο το 30% της συνολικής παραγωγής από τα δέντρα πληροί τις προϋποθέσεις του πολύ σκούρου χρώματος για να καταλήξει στα καταστήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook