Συνεχίζεται η «διαμάχη» με το Υπουργείο να λέει πως αρμόδια είναι η Περιφέρεια και ο Στ. Αρναουτάκης πως δεν είναι – Στο μεταξύ την «νύφη» την πληρώνουν οι πολίτες

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με το ΒΟΑΚ μίλησε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή το έγγραφο Υπουργείου Υποδομών που δημοσιεύθηκε στο Flashnews.gr

Να σημειωθεί πως στο έγγραφο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της κατολίσθησης στο ύψος του Σταλού, αλλά στην συνολική λειτουργία και συντήρηση του ΒΟΑΚ, η οποία – σύμφωνα με το Υπουργείο – ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης πλην τμημάτων στα οποία επεμβαίνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Flashnews.gr τα τμήματα αυτά είναι:

Α) Παράκαμψη Ηρακλείου από Α/Κ Καστελίου – Α/Κ Γουβών έως και Α/Κ Λινοπεραμάτων.
Β) Παράκαμψη Ρεθύμνης από κόμβο Α/Κ Αμαρίου έως και Α/Κ Ατσιπόπουλου και
Γ)  Παράκαμψη Χανίων από Α/Κ Σούδας έως και Α/Κ Βαμβακόπουλου.

Πάντως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ.Αρναουτάκης  επεσήμανε πως ο ίδιος έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα και δεν ήταν κάτι κρυφό, αλλά αποδείκνυε ακριβώς πως είναι έωλος ο ισχυρισμός της ευθύνης της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (2016) που έλεγε πως αρμόδιος τότε ήταν ο ΟΑΚ και βέβαια στη συνέχεια το Υπουργείο Υποδομών που πήρε τις αρμοδιότητες, όσο κι άλλα έγγραφα που δείχνουν πως δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τέτοια έκτακτα φαινόμενα. 

Σημείωσε δε πως η αναφορά αυτή για ευθύνη της Περιφέρειας, που περιέχει το έγγραφο, δεν έχει κάποια απόδειξη, αλλά κάνει λόγο για γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, είπε  πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών όσο και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής ζήτησαν από την Περιφέρεια να παρέμβει και το έκανε, θέλοντας να βοηθήσει για ν’ αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. Προφανώς αυτός που έχει την αρμοδιότητα ζητά.        

Ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε πως σε ότι αφορά την κατολίσθηση στο Σταλό, δεν πρόκειται για έργο τακτικής συντήρησης του δρόμου αλλά για μια έκτακτη ανάγκη που κινητοποίησε το Υπουργείο και ήρθαν άμεσα οι μηχανικοί του. «‘Έδωσε άμεσα εντολή το Υπουργείο για να γίνουν οι μελέτες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και ο μελετητής είναι ο Παναγιώτης Τονιόλος. Οι υπηρεσίες οι δικές μας πήγαν άμεσα και σε συνεργασία με τον κ. Βουλγαράκη στείλαμε μηχανήματα για ν’ αδειάσει ο δρόμος», είπε ο Περιφερειάρχης. 

Να σημειωθεί πως σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης σε δηλώσεις του στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο των Χανίων ανέφερε πως ο Οργανισμός εκπονεί τη μελέτη για την οριστική αποκατάσταση του προβλήματος από την κατολίσθηση στο ύψος του Σταλού.

Επιπλέον στη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως οι συντηρήσεις όλα τα χρόνια γίνονται από την Περιφέρειας Κρήτης όπως για τον φωτισμό, τις κλαδοκοπές όταν υπάρχουν χρήματα και κάποια ασφαλτικά και χωρίς να έχει στηρίξει το Υπουργείο Υποδομών αυτά τα έργα. «Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τμήμα από Αγία Πελαγία προς Φόδελε και Γεωργιούπολη – Πετρέ, που μας ανάθεσε το Υπουργείο να εκτελέσουμε το έργο. Τι αναδεικνύει όμως αυτό το γεγονός; Όποιος έχει την αρμοδιότητα αναθέτει σε εκείνον που δεν έχει αρμοδιότητα, για να γίνει το έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, θέλοντας να αποσαφηνίσει ποιος έχει την ευθύνη για τον ΒΟΑΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook