Εύθραυστη χαρακτήρισε από τα Χανιά ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα 

Για κρίση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος από τα Χανιά. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κρίση ταυτότητας και ανασφάλειας και αυτή είναι που οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς και του εθνικοσοσιαλισμού, που πιέζει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικά εύθραστη καθώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να παρατείνει την παραμονή της στην εξουδία λοιδορώντας και εκβιάζοντας θεσμούς, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

“Αυτά που συμβαίνουν στη βουλή είναι πρωτοφανή. Πρόκειται για μια παρακμή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και όλα αυτά για να υπάρχει μια οριακή και αμφισβητούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτά που συμβαίνουν δε με τον κανονισμό της βουλής και με τη διάλυση των κομμάτων και με τις ενδοκυβερνητικές αποστασίες είναι πρωτοφανή και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ιστορικό” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση και στους κινδύνους που κρύβει με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται, εκτιμώντας πως δεν θα έχει κάποια σοβαρή προοπτική γιατί όπως είπε η αναθεώρηση του συντάγματος προϋποθέτει ένα επίπεδο συναίνεσης και συναντίληψης καθώς και ένα περιβάλλον πολιτικό και κοινωνικό που να επιτρέπει μεγάλες συμφωνίες ιστορικού χαρακτήρα, κάτι που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει.

“Η αναθεώρηση του συντάγματος στην Ελλάδα μετά από 9 χρόνια κρίσης, θα έπρεπε να έχει βασικό της θέμα την επίγνωση του οικονομικού κινδύνου, τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας” συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Τις τοποθετήσεις αυτές έκανε ο πρώην υπουργός και καθηγητής συνταγματικού δικαίου, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του στα Χανιά, με τίτλο “Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας, Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του συντάγματος”

Στην εκδηλωση μίλησε γι το βιβλίο και o Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Χρήστος Ράμμος ο οποίος ανέφερε ότι η αναθεώρηση δεν πρέπει να γίνει με τρόπο βιαστικό. Όπως τόνισε ο κ. Ράμμος, πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο σοβαρή είναι η αναθεώρηση ενός συντάγματος όπως το δικό μας, καθώς λόγω των εμπειριών του παρελθόντος θέλουμε σταθερότητα και διαταραχή της ισορροπίας των θεσμών.

“Η όποια αναθεώρηση πρέπει να έχει μελετηθεί καλά και να γίνει σε κλίμα συναίνεσης ώστε να διατηρεί τη φυσιογνωμία του κράτους και να γίνεται προς όφελος των θεσμών”.

Μάλιστα ο κ. Ράμμος ανέφερε ότι η δημοκρατία δέχεται επίθεση από τον λαϊκισμό, προχωρώντας στο παράδειγμα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπου η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου δέχονται επιθέσεις.  

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και πραγματοποιήθηκε παρουσία φορέων και πολιτών στην αίθουσα του ΕΒΕΧ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook