«Κίνδυνος σεισμού στην Ελλάδα», «Υψηλός κίνδυνος σεισμού», «Ισχυρός σεισμός πιθανότατα κοντά στην Αθήνα κατά τις επόμενες 36 ώρες»…

Σελίδες στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτούν καθημερινά «προγνωστικά» σεισμών, προειδοποιώντας για «χτυπήματα» του Εγκέλαδου στη χώρα μας και προκαλώντας ανησυχία σε όσους πολίτες τις παρακολουθούν. Πόσο, όμως, αληθινές είναι αυτές οι σελίδες και πόσο βάσιμες οι προβλέψεις που κάνουν; 

Όπως τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο CNN Greece, «αυτές οι σελίδες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης». Ο ίδιος κάνει λόγο για «αθλιότητα που γίνεται από ιδιώτες» και εξηγεί ότι δεν έχουν να κάνουν με κανένα επιστημονικό φορέα, ενώ δημιουργούν έναν κακό φαύλο κύκλο.

«Από την εμπειρία μου καμία από αυτές τις σελίδες -δεκάδες σελίδες υπάρχουν- δεν έχει να κάνει με κανέναν φορέα. Οι φορείς οι σεισμολογικοί στην Ελλάδα που ασχολούνται με τη σεισμολογία και την προστασία των πολιτών είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι ένας και πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Κανένας από αυτούς τους φορείς δεν ασχολείται και δεν μπορεί να κάνει προγνώσεις σεισμών…», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:  

«Αυτά μετά παρασύρονται και προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχει δημιουργηθεί ένας κακός και φαύλος κύκλος».

Πρόσφατο παράδειγμα ήταν μία τέτοια fake πρόβλεψη στη σελίδα «Greece Earthquake Forecast» στις 18 Ιανουαρίου, που «προειδοποιούσε» για σεισμό κοντά στην Αθήνα εντός 36 ωρών.

«Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Για παράδειγμα με αυτό που έγινε πριν από δύο εβδομάδες πάλι. Αυτά γίνονται κάθε μήνα. Βγαίνουν και λένε ότι σε 36 ώρες θα περιμένουμε μεγάλο ισχυρό σεισμό στην Αθήνα. Οπότε μετά ξεσηκώνονται οι πολίτες που δίνουν σημασία σε αυτά τα πράγματα και είναι χρήστες του διαδικτύου και αρχίζουν και παίρνουν τηλέφωνο τους σεισμολογικούς φορείς», σημειώνει ο κ. Χουλιάρας, επισημαίνοντας ότι το «δυστύχημα» στην όλη υπόθεση, είναι ότι δεν παρεμβαίνει κανένας εισαγγελέας.

Όπως λέει αυτή η υπόθεση δεν είναι κάτι καινούριο, και υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης:

«Δεν είναι κάτι που ανακαλύφτηκε χτες ή προχθές. Είναι κάτι που δίνεται τώρα η σημασία και η έμφαση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όλοι μας ξέρουμε όμως ότι όταν ήρθε το διαδίκτυο εδώ πέρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ξεκίνησε αυτή η συκοφαντία σε όλους τους τομείς και στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την καθημερινότητά του και όσον αφορά την προστασία του. Οπότε αυτά τα πράγματα είναι πλέον επικίνδυνα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook