Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Μ.Συντυχάκη

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη νέα Εθνική Οδό Χανίων - Κισσάμου (ΒΟΑΚ) λόγω των πλημμυρών καθώς και εντός του οικισμού Κάτω Σταλού στην οδό Μαλινδρέτου, ζητά ο βουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Μ.Συντυχάκης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.

Οπως σημειώνει ο κ. Συντυχάκης, ο οποιος το περασμένο Σάββατο, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Κάτω Σταλό και στην Μαλινδρέτου στην οποία έχει καταρρεύσει μεγάλο κομμάτι εδάφους, επισημαίνει τόσο την ταλαιπωρία των οδηγών από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ, όσο όμως και τον κίνδυνο για ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση, με κίνδυνο σε ζωές και περιουσίες.

Στην ερώτησή του ο κ. Συντυχάκης αναφέρει:

Για παραπάνω από έναν μήνα η νέα Εθνική Οδός Χανίων - Κισσάμου (ΒΟΑΚ), από τον κόμβο του Γαλατά, μέχρι τον κόμβο του Πλατανιά, στο ύψος του Σταλού, παραμένει κλειστή, καθώς μία κατολίσθηση κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινόμενων την Πρωτοχρονιά, κατέστησε το δρόμο μη ασφαλή για τους διερχόμενους. Όλο αυτό το διάστημα, οι διερχόμενοι αναγκάζονται χρησιμοποιήσουν την Παλιά Εθνική Οδό, η οποία αποτελεί ένα απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο για την περιοχή καθώς το οδικό δίκτυο δεν διαθέτει την κατάλληλη στατική υποστήριξη με αποτέλεσμα πιθανόν η επόμενη πλημμύρα να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα εξαιτίας του μεγάλου χωμάτινου όγκου που συσσωρεύεται παράλληλα με την εθνική οδό.

Επιπλέον, στο χωριό Κάτω Σταλός και συγκεκριμένα στην οδό Μαλινδρέτου, η πλημμύρα οδήγησε σε κατολίσθηση του εδάφους οδηγώντας σε σοβαρό κίνδυνο τις κατοικίες που βρίσκονται τόσο πάνω από τη διάβρωση του εδάφους όσο και αυτές που βρίσκονται κάτω από αυτήν. Οι μεν πρώτες απειλούνται με κατάρρευση, οι δε δεύτερες με καταπλάκωση. 

Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι χρησιμοποιούν την εθνική οδό βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία της τοπικής διοίκησης και της κυβέρνησης που για τόσες εβδομάδες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ενώ το ζήτημα της μη υποστήριξης του εδάφους και της πρόληψης αντίστοιχων περιπτώσεων αποτελεί χρόνιο θέμα και πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:

- Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό και να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία. Παράλληλα να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.

-  Να διασφαλιστούν οι ζωές και οι λαϊκές κατοικίες της περιοχής, να ενισχυθεί άμεσα στατικά η οδός Μαλινδρέτου και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook