Συστατικά

Για τη σούπα

1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κύβο κοτόπουλο
1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
λίγο θυμάρι ξερό
1 φύλλο δάφνης
2 λίτρα νερό
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
2 καρότα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα
9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)
ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

3 αυγά
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

θυμάρι
1 κ.γ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το καθαρό κρέας και το αφήνουμε στην άκρη.
Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Ο ζωμός πρέπει να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.
Ανά διαστήματα αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα και το κρεμμύδι σε κυβάκια.
Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.
Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με τον ζωμό από την φωτιά. Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.
Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.
Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι.

Για το αυγολέμονο

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε καλά μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Σβήνουμετη φωτιά και προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. 

Πηγή: akispetretzikis.com