Με τίτλο του συνδυασμού της "Ηράκλειο, εν - αλλαγή" η γνωστή αρχαιολόγος - συγγραφέας παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης την υποψηφιότητα της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη.

Η κυρία Σταρίδα δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία του Ηρακλείου, μίλησε για τους λόγους που την έκαναν να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου αναφερόμενη στο "όνειρο μου για τον δήμο, την πόλη και τις κοινότητες".

Παρόντες στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Λιάνας Σταρίδα ήταν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Μανώλης Χελιδόνης και Γιώργος Νικολακάκης, ο πρώην εκδότης Κώστας Γραμματικάκης και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης.

Αναλυτικά όσα είπε η Λιάνα Σταρίδα

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μου. Η παρουσία σας με τιμά. Σας κάλεσα για να σας ανακοινώσω επίσημα ότι αποφάσισα, όχι αβασάνιστα, να θέσω τον εαυτό μου, τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και όλη την αγάπη μου στην υπηρεσία της πόλης που μεγάλωσα. Στην πόλη που υπηρέτησα από το 1978 μέχρι και σήμερα, ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση μου το 2011 και που  θα συνεχίσω να υπηρετώ από οποιασδήποτε θέση όσο μπορώ και όσο αντέχω. Εδώ, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας το όνειρο μου για τον Δήμο μας, την πόλη και τις κοινότητες.

Ονειρεύομαι μια πόλη με την πανευρωπαϊκή ακτινοβολία που είχε σε αλλοτινούς καιρούς στον πολιτισμό, την ιστορία, την δημιουργία. Ονειρεύομαι τις κοινότητες του Δήμου βιώσιμες και πόλο έλξης ποικίλων δραστηριοτήτων. Ένας τέτοιος Δήμος, πόλη και κοινότητες, μας αξίζει και μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων, τις συλλογικότητες και τα πολλά πνευματικά ιδρύματα που έχουμε. Θέλω έναν Δήμο όπου οι δημότες θα έχουν καθοριστικό λόγο και η δημοτική αρχή θα αφουγκράζεται διαρκώς τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα καθημερινά προβλήματα, από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης και των κοινοτήτων. Θέλω την αποκατάσταση της πόλη μας και των κοινοτήτων με τέτοιο τρόπο, που να προβάλλεται ο διαχρονικός πολιτισμός μας, αρμονικά δεμένος με το σύγχρονο περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες, τις νέες αντιλήψεις. 

Επιθυμώ μια πόλη ευχάριστη στην διαβίωση, άλλη από εκείνη με τους κακοπαθημένους δρόμους. Τα σπασμένα και πολυώροφα πεζοδρομία, τα απροσπέλαστα στους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις μάναδες με τα καροτσάκια. Το ελάχιστο πράσινο, την ελλειπή καθαριότητα και τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους (πολύ συχνά) σπασμένους κάδους. Τα σπασμένα ή κι ανύπαρκτα φανάρια που αφήνουν δρόμους και γειτονιές στο σκοτάδι. Τις ακαλαίσθητες παρεμβάσεις που παραπέμπουν όχι σε πρωτεύουσα ευρωπαϊκών προδιαγραφών αλλά σε νεοπλουτιστικές και κιτς, τριτοκοσμικές εικόνες. Επιθυμώ μια πόλη, που θα εξυπηρετεί και δεν θα δυσχαιρένει την πρόσβαση στα καταστήματα και τα γραφεία, στους χώρους πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης, μια πόλη φιλική στους κατοίκους.

Επιθυμώ ακόμη ζωντανές τις κοινότητες του Δήμου με ενίσχυση των παραγωγικών τους δυνατοτήτων. Την αποκατάσταση του αισθήματος της κοινωνικότητας και της τοπικής δημιουργικότητας τους, ώστε να μην απογυμνώνονται από την πόλη, όπως γίνεται σιγά σιγά.

Αναβαθμισμένη η ιστορική πόλη μας και ζωντανές οι κοινότητες μας, αυτό είναι το όνειρο μου που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την κοινή προσπάθεια όλων μας, δημοτών και δημοτικής αρχής. Όλοι μαζί λοιπόν για τον Δήμο του ονείρου μου. Να μοιραστούμε το όνειρο αυτό και να το μετατρέψουμε σε σχέδιο για την πόλη, τις κοινότητες, τον Δήμο μας. Σχέδιο για την κοινωνία, τις γυναίκες, τους νέους, την τρίτη ηλικία, τις κάθε είδους μειονότητες. Να πάμε μπροστά με συστηματική δουλειά από όλους μας, με τολμηρά αλλά προσεκτικά βήματα και προπαντός με ενότητα και συστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας. Θα αναστήσουμε τις επιτροπές γειτονιάς και τις λαϊκές συνελεύσεις. Προχωράμε μαζί συμπολίτες μου.

Με αισθήματα φιλίας προς όλους τους συνυποψήφιους μου, σας καλώ να στηρίξετε την προσπάθεια της παράταξης μου και το όνομα αυτής: Ηράκλειο, εν - αλλαγή.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook