Είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον Οκτώβριο του 2018

Με αφορμή την σημερινή κατάρρευση τμήματος στέγης του νεοκλασικού κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Νεάρχου (αρ. 21), το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, αφού υπενθυμίζει οτι από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο κατάρρευσης του νεοκλασικού στη Νεάρχου, τονίζει οτι πρόθεση του ΤΕΕ είναι να  συμβάλει “ουσιαστικά στην προσπάθεια συντονισμού  όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την διαπίστωση και επίλυση τέτοιων επικίνδυνων και γνωστών προβλημάτων στην πόλη μας”.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ  επισημαίνει οτι το συγκεκριμένο κτήριο “είναι ένα ιδιωτικό εγκαταλελειμμένο κτήριο το οποίο έχει κηρυχτεί  διατηρητέο μνημείο ενώ μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν καθώς η δομική του κατάσταση είναι άθλια και έχει κριθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του δεν ενδιαφέρονται για την επισκευή του ή τουλάχιστον για προσωρινή άρση της ετοιμορροπίας του δεν θα πρέπει να πτοεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να λειτουργήσουν όπως πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις και να μην θρηνήσουμε θύματα την επόμενη φορά”.

Στη συνέχεια επανέρχεται σε προαναφερόμενο έγγραφο στο οποίο  τονίζει οτι «…Εκτός του ότι ένα εγκαταλειμμένο κτίριο μπορεί να καταστραφεί και να χαθεί έτσι ένας πολύτιμος οικονομικός και πολιτισμικός πόρος, μπορεί να σκοτώσει κόσμο είτε που έχει βρει καταφύγιο μέσα, ή και διερχόμενους. Οι αρμόδιες αρχές για να αντιμετωπίσουν τις απειλές, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου, χαρτογραφώντας το ρίσκο για κάθε μια από αυτές, καταγράφοντας  εγκαταλειμμένα μνημεία και άλλα κτίρια, όπως και τα ήδη γνωστά για την πολιτική προστασία σημεία ενδιαφέροντος. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένοι τρόποι πρόληψης, έτσι ώστε να μην λάβουν χώρα οι απειλές ή να μειωθούν σημαντικά  οι επιπτώσεις…»

“Βάσει των παραπάνω θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάληψη δράσης τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον”, καταλήγει το ΤΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook