1ο Βιωματικό Πολυαισθητηριακό Εργαστήριο για μαθητές Δημοτικού στα Χανιά από το  “Διαβάζω για τους άλλους” 

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν τον ζούσαμε με κλειστά μάτια; 

Σε αυτό το ερώτημα απάντησαν οι μαθητές της β’ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων μέσα από τη συμμετοχή τους στο 1ο πολυαισθητηριακό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, από τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές του «Διαβάζω για τους Άλλους” σε συνεργασία με τους Black Light (πρώην Dialogue in the Dark).

Με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού, τη γνωριμία των παιδιών με τη γραφή Braille, την περιήγησή τους στο χώρο του σχολείου με κλειστά μάτια και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, την προσπάθεια αναγνώρισης αντικειμένων χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους εκτός από την όραση,  τα παιδιά άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της τυφλότητας.

 Σκοπός της δράσης ήταν  τα παιδιά να αυξήσουν την ενσυναίσθησή τους σχετικά με τους τυφλούς ανθρώπους, να μάθουν να συνεργάζονται μαζί τους και τελικά να προστεθεί ένα λιθαράκι στον αγώνα για την μείωση των φαινομένων αποκλεισμού των ατόμων με απώλεια όρασης. 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το Διαβάζω για τους Άλλους ευχαριστεί την ANEK LINES- Blue Star Ferries, καθώς και το ξενοδοχεία Porto Veneziano στα Χανιά για την υποστήριξη των μετακινούμενων για τις δράσεις αυτές.   Επίσης, τον πολυχώρο ΛΕΚΤΟΡΙΟ στον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των εθελοντών .

Σχετικά με το Διαβάζω για τους Άλλους

“Το Διαβάζω για τους Άλλους ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα με πρωταρχικό στόχο τον εμπλουτισμό της ακουστικής βιβλιοθήκης των τυφλών μέσω της ηχογράφησης παντός είδους αναγνωσμάτων από εθελοντές αναγνώστες.  
 
Σε δεύτερο χρόνο προέκυψε η ανάγκη πραγματοποίησης ζωντανών αναγνώσεων σε χώρους γηροκομείων, νοσοκομείων, σωφρονιστικών ιδρυμάτων, σε σπίτια  φιλοξενίας παιδιών και κατ’ οίκον αναγνώσεων σε άτομα με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης ή όρασης.  
 
Οι δράσεις μας στοχεύουν τόσο στη ψυχαγωγία, όσο και στη ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων μέσα από το πλαίσιο των θεραπευτικών αναγνώσεων. 
 
Αξίες μας είναι η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, η συνεργατικότητα και η ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού.  
 
Το Όραμα του Οργανισμού είναι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να έχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση και στη μάθηση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook