Μια κυβέρνηση πάει σε πρόωρες εκλογές όταν πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να τις κερδίσει.

Ή, για να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας ήττας. Αν δεχτούμε πως το Μαξίμου δεν θεωρεί πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητας νίκης στις εθνικές εκλογές, το σενάριο μιας ελεγχόμενης ήττας είναι επάνω στο τραπέζι. Κι αν το ζητούμενο είναι η ισχυρή θέση του Τσίπρα στο μετεκλογικό παιχνίδι, ο Μάιος φαίνεται η πιο ασφαλής επιλογή. 

Πρώτον, διότι η κινητοποίηση στελεχών σε δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το σενάριο εκλογών τον Οκτώβριο, όπου μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές, θα αποθαρρύνει πολλούς. 

Δεύτερον, διότι τα πρώτα δημοσκοπικά μηνύματα στη μάχη των Περιφερειών αλλά και των δημοτικών εκλογών στις τρεις μεγάλες πόλεις δεν είναι ενθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κυβερνών κόμμα καταγράψει μεγάλης έκτασης ήττα τον Μάιο, με τι ψυχολογία θα κατέβει στις εκλογές τον Οκτώβριο; 

Τρίτον, διότι τα νομοσχέδια που έχει μπροστά της ή έχει φέρει η κυβέρνηση, με τον κατώτατο μισθό, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου, μπορεί να προσφέρουν – στο προσεχές διάστημα – μια δημοσκοπική ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέταρτον, διότι το σίριαλ Καμμένου και η πολιτική κακοφωνία που παράγει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή σχεδόν βάση, δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί, αν το διάστημα μέχρι τις εκλογές υπερβεί τους εννέα μήνες. Ο Καμμένος ήταν χρήσιμος όσο ήταν μέσα και χτύπαγε τους έξω. Τώρα είναι έξω και χτυπάει τους μέσα. 

Και πέμπτον, είναι προφανές ότι η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό και η θεσμική ανισορροπία που προκάλεσε, με το σχήμα των έξι προθύμων ανεξάρτητων να δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, χωρίς κομματικές αναφορές, θα εξαντλήσει κάποια στιγμή τα όριά του. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα για εκλογές τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός δέχεται πια εισηγήσεις να στήσει τις κάλπες τον Μάιο. Και οι πιο προσεκτικοί, άκουσαν τον Βούτση να μην αποκλείει το σενάριο του Μαΐου. Ο Τσίπρας φαίνεται πως το ζυγίζει. Και μάλλον να το αποφασίζει. Άλλωστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, έχει αποδείξει πως είναι σπουδαίος τακτικιστής.     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook