Σε εξέλιξη η προσπάθεια για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση - Διαβεβαίωσε ότι θα διευθετηθεί το θέμα του αεροδρομίου του Μάλεμε

Για προσπάθεια να στηθεί ξανά δίαυλος επικοινωνίας της Ελλάδας με την Άγκυρα για την μείωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης από τα Χανιά, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης για τον βομβαρδισμό του επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου.

Ο κ. Αποστολάκης σχολιάζοντας τη φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα και το ζήτημα της επικήρυξης των 8 στρατιωτικών, είπε ότι πάντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις "θα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους" ωστόσο διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών, όπως τουλάχιστον ο ίδιος επεσήμανε. Τόνισε δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι τουρκικές σχέσεις πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, αυτόν τον καιρό μετά και τη επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να αποκτήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να καταφέρουμε να ρίξουμε την ένταση στο Αιγαίο, επ' ωφελεία και των δύο χωρών, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από την πρόκληση κάποιου ατυχήματος, με ανεξέλεγκτες εξελίξεις».

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογό μου με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο."

Ο κ.Υπουργός ερωτήθηκε επίσης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και αν συνεχίζονται οι διαδικασίες για την παραχώρησή του στην τοπική κοινωνία, μια διαδικασία που όπως άφησε να εννοηθεί, δεν είναι απλή υπόθεση:

«Υπάρχει η δέσμευση παραχώρησης, είμαστε σε συζητήσεις, προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Είναι περιουσία του ταμείου Έθνικής Άμυνας. Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος λέει ότι πρέπει να έχει τις ελάχιστες αποδόσεις για το ταμείο και ψάχνοντας μέσα από αυτήν τη διαδικασία, θα βρούμε τον τρόπο να γίνει, αλλά δεν είναι απλά τα πράγματα. Είμαστε στη διαδικασία να βρούμε κάποια λύση».

Πιο κατηγορηματικός πάντως για την τύχη του στρατοπέδου Μάλεμε, εμφανίστηκε ο υπουργός, δηλώνοντας ρητά ότι το θέμα θα διευθετηθεί:

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Άλλες είναι οι προτάσεις του δήμου, άλλες των οικονομικών φορέων, άλλες των ξενοδόχων. Προσπαθούμε να βρούμε ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης. Θα γίνει όμως. Θα το κλείσουμε το θέμα. Όπως και να αξιοποιηθεί, είναι ένας χώρος του οποίου η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και να μην μείνει έτσι όπως είναι».

Επιπλέον ο κ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ημέρας αυτής και της εκδήλωσης μνήμης των πεσόντων κάνοντας λόγο για δυσκολίες στη χώρα που δεν τελειώνουν και τονίζοντας ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τη βούληση να αντισταθούμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της στιγμής. ​​

Η εκδήλωση έγινε το πρωί στον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ, στους τάφους των Βενιζέλων, όπου τελέστη επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Ύμνου της Κρήτης και του Εθνικού Ύμνου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Ακρωτηρίου (πρώην Πολυκλαδικό) με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Νικολακάκη, Διευθυντή Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές, ενώ αποδόθηκε ριζίτικο τραγούδι από τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο “Καγιαλές” και κρητικοί χοροί από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χωραφακίων - Σταυρού, τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο “Καγιαλές” και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Στερνών Ακρωτηρίου «Μινώα»

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook