Στα προβλήματα λειτουργίας του Βενιζέλειου νοσοκομείου, αναφέρεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Λόγω της υποστελέχωσης, και στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών ΜΕΘ ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου ρωτάει τον Υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε απελπιστική κατάσταση. Η διάλυση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ως συνέπεια η λειτουργία των νοσοκομείων να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και να κρέμεται από μια κλωστή. 

Ειδικότερα, όσον αφορά το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου η κατάσταση πλέον είναι οριακή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την κόπωση του προσωπικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας κάποιων ασθενών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Βενιζέλειο οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των χειρουργείων του, όσο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας δύο κλίνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου κ. Γιώργου Κωστάκη, λόγω της έλλειψης προσωπικού έχει κλείσει άλλη μια αίθουσα στα χειρουργεία. Έτσι, από τις 8 χειρουργικές αίθουσες που υπάρχουν στο Βενιζέλειο λειτουργούσαν οι 5 μέχρι πριν λίγο καιρό και τώρα λειτουργούν μόνον οι 4. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά θα γίνουν περικοπές στα χειρουργεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για να κάνουν μια επέμβαση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι μη επείγοντα χειρουργεία, όπως χολοκυστεκτομές, ομφαλοκοίλες, απλές θυρεοειδεκτομές, κλπ έχουν αναμονή, η οποία μπορεί να ξεπερνάει και τον ένα χρόνο, επισημαίνοντας ότι τα χειρουργεία λειτουργούν σε βάρος των χρόνιων περιστατικών, αφού, όπως είναι φυσικό, η έμφαση δίνεται στα επείγοντα περιστατικά. 

Περαιτέρω, οι δύο κλίνες ΜΕΘ, που είχαν ανοίξει πριν μερικούς μήνες, ξανα-έκλεισαν γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Η Κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες πανηγυρίζει ότι ανοίγει χειρουργικές αίθουσες και κλίνες στη ΜΕΘ, οι οποίες μετά από λόγους μήνες κλείνουν, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας παραμένουν και μάλιστα οξύνονται, σε επιμέρους τομείς, όπως είναι η πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια ιατρικού υλικού κυρίως για χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο τομέας της υγείας μαστίζεται από δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε κλίνες, καθώς και από την απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Ειδικότερα στο Βενιζέλειο, η μεγάλη μείωση του προσωπικού, ιδίως στα νοσηλευτικό και αναισθησιολογικό τμήματα, καθώς και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οδήγησαν στο κλείσιμο της πολυδιαφημιζόμενης χειρουργικής αίθουσας και αναγγελία για περεταίρω συμπίεση του χειρουργικού  χρόνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Υγείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθο ερωτήματα: 
«1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Βενιζέλειου νοσοκομείου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών και των κλινών ΜΕΘ στο Βενιζέλειο;».  


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook