Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για το 12ο Συνέδριου της ΚΝΕ στην Κρήτη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ σε Χανιά και Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιούν οι οργανώσεις μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, στις 15-16-17 Φλεβάρη στην Αθήνα με σύνθημα «Πιο πολλοί και πιο ικανοί ανοίγουμε τον δρόμο για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, για έναν κόσμο “στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”, τον Σοσιαλισμό!»

Στο Ηράκλειο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Μουσική Σκηνή «Νυν και Αεί». Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος. Στην συνέχεια την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης. Μεταξύ άλλων τόνισε:

 «Η Οργάνωση μας μπαίνει αυτή την βδομάδα στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση του 12ου Συνέδριο της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16-17 Φλεβάρη στην Αθήνα. Και αυτό δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. 

Τα χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, οι φίλοι της οργάνωσης, οι νέοι που βρεθήκαμε μαζί στους καθημερινούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα, έχουμε βάλει το λιθαράκι μας σε αυτή την υπόθεση, την προσπάθεια δηλαδή συλλογικά, με ουσιαστική συζήτηση να βγάλουμε συμπεράσματα γύρω απο το πώς σε αυτές τις συνθήκες, θα γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί, ώστε να συμπαρασύρουμε χιλιάδες στον αγώνα για ένα κόσμο νέο, ένα κόσμο πραγματικά στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων!   (…) 

Το Συνέδριο της ΚΝΕ, είναι διαφορετικό γιατί πηγάζει απο τον διαφορετικό χαρακτήρα της ΚΝΕ σε σχέση με άλλες οργανώσεις νεολαίας. Γιατι αφορά την νεολαία του ΚΚΕ, την  επαναστατική οργάνωση εθελοντών παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, στην οποία θα καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Γιατι λοιπόν οι αποφάσεις του, η συζήτηση που θα αναπτυσσεται αφορά το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, που σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της πάλης στην χώρα μας και διεθνώς.

Έτσι λοιπόν σίγουρα οι θέσεις του Συνεδρίου αφορούν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, αφορούν όμως και τους χιλιάδες νέους που τις  προμηθεύτηκαν, που προβληματίζονται σήμερα για το «τι μπορεί ή πρέπει να γίνειι», για το αν «μπορούν τα πράγματα να αλλάξουνε», που νιώθουν μπερδεμένοι με όλα αυτα που παρακολουθούν γύρω τους στο χώρο μόρφωσης, δουλειάς. Όλοι αυτοί μπορούν αξιοποιώντας και την πείρα τους, τις Θέσεις που κατέληξε το ΚΣ να δούν πιο καθαρά, να σκεφτούν την μεγάλη εικόνα, να γίνει το σύνθημα του συνεδρίου μας πηγή έμπνευσης, αφορμή να δυναμώσει στους νέους το ρεύμα αμφισβήτησης μέσα στην νεολαία, να μετατραπεί ο σημερινός προβληματισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις σε δράση και νεανική πρωτοβουλία σε κάθε χώρο, σε κάθε σχολή , έτος και τμήμα.

Μέσα και απο την διαδικασία του συνεδρίου μας, μπορεί ένα νέος να δεί το διαφορετικό. Έχει σημασία το Συνέδριο της ΚΝΕ, γιατί εξασφαλίζεται στα μέλη της Οργάνωσης η δυνατότητα για μελέτη και σκέψη, για δημιουργική συζήτση, για προτάσεις και παρατηρήσεις για μια πλούσια συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις της ΚΝΕ ανα την Ελλλάδα (…) Και στην Οργάνωση Περιοχής της Κρήτης , ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία, με επιτυχία σε όλες τις Τομεακές Οργανώσεις όπως και εδώ στο Ηράκλειο. Η διαδικασία αυτή επιβεβαίωσε τις πλευρές που θέτουν οι Θέσεις του ΚΣ, την δυνατότητα της ΚΝΕ να παρεμβαίνει καθοριστικά, την δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας, επιβεβαίωσε οτι υπάρχουν γύρω παρα πολλοί νέοι που παρακολουθούν τη δράση μας, μας εμπιστεύονται, οτι υπάρχουν οι προυποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μετρήσουμε σημαντικά βήματα μπροστά!

Αλήθεια σε τι μοιάζει αυτή η διαδικασία με τις αντίστοιχες των αστικών κομμάτων και διάφορων άλλων ομάδων που είναι γνωστές στους νέους και μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά και συνολικά στην πόλη μας; (…) Τονίζουμε αυτή τη διαφορά γιατί ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας κάθε οργάνωσης αποδυκνείυει το χαρακτήρα της. Αν και αυτό δεν κρίνεται μόνο στο τρόπο που συζητάμε, που αποφασίζουμε αλλά κυρίως με το ουσιαστικό, το για ποιο σκοπό συζητάμε, με ποια προοπτική, τι θέλουμε να καταφέρουμε με την δράση μας και πώς θα γίνουμε αποτελεσματικοί σε αυτό.

Αυτή είναι η κύρια πλευρά που επιβεβαιώνει γιατί αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των νέων αυτή η συζήτηση….  από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι τις πιο μεγάλες, αυτών ειδικά που δώσαμε μάχες τα τελευταία χρόνια για να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, για ζωή και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει! γιατί θέλουμε να δενόμαστε με σχέσεις εμπιστοσύνης και μαχητικής δράσης μέσα στην νεολαία ώστε να κερδίσουμε τους νέους και τις νέες, τους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες, τους συμμαθητές και τους συναδέλφους μας στην πάλη για την νέα κοινωνία, την σοσιαλιστική –κομμουνιστική.

 Το 12ο  Συνέδριο έχει λοιπόν μια ιδιαίτερη σημασία.  Το σύνθημα που επιλέξαμε δεν ήταν τυχαίο, δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα σύνθημα-κριτήριο δράσης για όλους μας!(…) 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δώσει μια σειρά μάχες, δύσκολες αλλά όμορφες και σημαντικές! (….)

Σε αυτήν την υπόθεση κάθε φίλος και φίλη της ΚΝΕ, είναι καιρός να ξεπεράσει ενδοιασμούς, να κάνει το βήμα, να συστρατευτεί μαζί μας για να δυναμώσει σήμερα η προοπτική της διεκδίκησης, της ελπίδας για της κατάκτηση όλων των σύγχρονων δικαιωμάτων μας στην μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!

Το 2019 επίσης βρίσκει την νεολαία και της χώρας μας να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιλαικής επίθεσης, αφού τα μέτρα των τελευταίων χρόνων και ιδαίτερα της τετραετίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφήσει ανεξίτιλη τη σφραγίδα τους στις ζωές και τα το μέλλον μας στην μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή. Αυτό το σύνολο της ζωής της νεολαίας απαιτείται να γίνετι το κρητίριο για τη στάση και την ψήφο των νέων σήμερα!

Όπως εκτιμάμε και στις θέσεις του Συνεδρίου μας οι εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και αυτές που προδιαγράφονται για το άμεσο μέλλον απαιτούν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να απαλλαγούμε απο το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης!

Σε αυτή λοιπόν τη χρονιά, που χιλιάδες νέοι θα καλεστούν να ψηφίσουν έχει ιδιαίτερη σημασία η νεολαία να αφήσει το στίγμα της, να κάνει τη διαφορά! 

Η αλήθεια είναι οτι οι λύσεις στα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα για την νεολαία δεν θα έρθουν μέσα απο τις επικείμενες μάχες αλλά πρέπει και αυτές να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση να δυναμώσει ο αγώνας μας με όλους τους τρόπους…. 

Πρέπει να σκεφτούμε λοιπόν τι κρίνεται όμως στις επικείμενες εκλογές, είτε τις τοπικές, είτε τις Ευρωεκλογές είτε και κυρίως στις Βουλευτικές. Το σύστημα έχει στόχους με τις εκλογές, θέλει να ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό, να αναδιατάξει τους διαχειρηστές των συμφερόντων του, να διαμορφώσει ένα ικανό δύκτιο να φέρει εις πέρας την αποστολή του απο την Βουλή μέχρι τον τελευταίο Δήμο της χώρας. 

Το κρίσιμο όμως είναι αν οι νέοι θα αξιοποιήσουν τις εκλογές σαν μια ευκαιρία, να στείλουν ένα μύνημα, οτι η νέα γενιά έχει ιδανικά, δεν συμβιβάζεται να ζεί με τα λίγα, με τα ψίχουλα που θα πέφτουν απο το τραπέζι όταν θα το επιτρέπει η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Την επόμενη μέρα των εκλογών αυτό που θα έχει σημασία είναι αν ο λαός και η νεολαία θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Αν θα ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της καπιταλιστικής εξουσίας…  το ρεύμα που δεν ανέχεται την κοροιδία και την εξαπάτηση. Κρίνεται αν θα ενισχυθεί το αγωνιστικό ρεύμα των δυνάμεων εκείνων που σταθερά και αταλάντευτα παλεύουν σήμερα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να καταδικαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα που διαχρονικά υλοποιπούν την στην ίδια γραμμή της πολιτικής, και αυτό μπορεί να γίνει και να εκφραστεί μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ»

Σε αντίστοιχη εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων στα Χανιά στο Θέατρο Βλησίδη, μίλησε η Νικολέττα Χριστοδολοπούλου, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Το Συνέδριο μας έχει σημασία και λόγο της περιόδου που πραγματοποιείται.(…). Εξελίξεις όπως τις μετεγγραφές βουλευτών, την ενίσχυση της προσπάθειας να διαμορφωθεί ψεύτικο δίπολο ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής της βαρβαρότητας που ζει ο λαός και η νεολαία, πασαλειμμένο με μπόλικη αλοιφή «συντήρησης και προόδου» ειδικά κατά την ψήφιση της πολύ επίκινδυνης Συμφωνίας των Πρεσπών, σεβασμού στο Σύνταγμα και τους θεσμούς και άλλα πολλά, κρύβοντας την ουσιαστική τους συμφωνία στα κύρια μέτωπα της πολικής που εξυπηρετεί την άρχουσα αστική τάξη της χώρας. Παράλληλα το 2019 αναπόφευκτα κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει χρονιά εκλογική, καθώς όλοι οι νέοι από 17 και πάνω θα ψηφίσουν στις Δημοτικές- Περιφερειακές εκλογές, στις Ευρωεκλογές το Μάιο και τις εθνικές εκλογές είτε γίνουν άμεσα ,είτε αργότερα το φθινόπωρο του 2019.(…)

Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για απόρριψη συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση για την οποία και έχουμε επιβεβαιωθεί , γεγονός που έχει πονέσει πολύ το αστικό σύστημα, δηλαδή για κυβέρνηση δεσμευμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών όσο αυτοί κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας, όσο το τρένο της οικονομίας κινείται στις ράγες του κόστους και του οφέλους, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, των ματωμένων πλεονασμάτων με τις γνωστές συνέπειες για τα μορφωτικά- εργασιακά και συνολικά τα δικαιώματα μας.

Όταν λέμε εμείς ότι στήνεται και ενισχύεται το νέο δίπολο, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, εννοούμε γύρω από το βασικό ερώτημα που σε αυτήν την θέση δεν το βάζει ο λαός, αλλά το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές της χώρας και οι σύμμαχοι τους. Το βασικό ερώτημα είναι για αυτούς λοιπόν, ποιος θα καταφέρει να κλέψει την λαϊκή ψήφο, να κάνει το λαό συνένοχο στην πολιτική που όλοι τους και αυτά αλλά και τα μικρότερα κόμματα συμφωνούν, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο που η ΝΔ-το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησαν τόσα χρόνια.

Με αυτήν την έννοια το επιχείρημα που πλασάρει η κυβέρνηση, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «για την συντήρηση και την πρόοδο» , προσπαθώντας να βάλει διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ και να μας πείσει ότι «έχουν διαφορές», χρειάζεται απάντηση, να μην τσιμπήσει κανένας νέος, κανένας που αισθάνεται προοδευτικός, αριστερός. Αλήθεια τι είναι πρόοδος από αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4 χρόνια; Μήπως είναι προοδευτικό όχι απλά η διατήρηση των 2 πρώτων μνημονίων αλλά και το τρίτο το χειρότερο που έφερε αυτή η κυβέρνηση. Μήπως είναι προοδευτικό να σηκώνεις την παντιέρα  του ΝΑΤΟ όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γεμίζοντας τη χώρα με βάσεις (…)

Το παραμύθι της ανάπτυξης που θα επουλώσει τις πληγές, η έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, η αποκατάσταση των αδικιών είναι μία μεγάλη κοροιδία και μπορούν να το κρίνουν από την ίδια τους την πείρα οι νέοι και οι νέες σε κάθε χώρο και ρίχνοντας μία ματιά σε κάποια στοιχεία. Το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται ότι μειώθηκε η ανεργία. Το 50 % των φοιτητών δουλεύουν ακόμα και από το πρώτο έτος για να τα βγάλουν πέρα ακόμα και από το πρώτο έτος, ενώ το 1/3 στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα με το πρώτο δήθεν μεταμνημονιακό προυπολογισμό της κυβέρνησης μπαίνουν 1δις. νέοι φόροι στις λαικές οικογένειες, περικόπτονται 1,3 δις. οι κοινωνικές δαπάνες, παραμένουν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μπαίνουν στο Υπερ-ταμείο των ιδιοτικοποιήσεων ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η χώρα θα βρίσκεται υπό μόνιμη επιτήρηση μέχρι το 2060. Ειδικά για το νησί μας Ο Τουρισμός μόνο στην Κρήτη ξεπέρασε το 2017 – 2018 τους περίπου 8 εκατ. τουρίστες σε ένα νησί με περίπου 600 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στα ταμεία των ξενοδόχων έμειναν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ γι’ αυτήν την περίοδο, από αυτά οι ξεν/λοι αμοίβονται κατά μέσο όρο 630 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτό το καλοκαίρι είχαμε τον τραγικό δυστύχημα εν ώρα δουλειάς της πρακτικάριας μαθητευόμενης από την Πάτρα σε ξενοδοχείο στα Χανιά. Αυτή η ανάπτυξη που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μπορεί να την φέρει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

 Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι με τη μεριά της συντήρησης, και όταν λέμε συντήρηση εννοούμε κάτι συγκεκριμένο. Και οι δύο συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε μέχρι εδώ.

 Για αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ λέμε να μην ψάχνει να βρει ο λαός και η νεολαία διαφορές, να κάνει τώρα την πραγματική διαφορά, με δυνατό ΚΚΕ. Σήμερα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας όνειρα, τη δική μας πείρα, να απορρίψουμε τα διλήμματα και τους εκβιασμούς για το ποιος θα είναι η λιγότερο κακή κυβέρνηση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook