Επίσημη πρώτη χθες για τον συνδυασμό “Ενεργοί Δημότες” όπου στο κατάμεστο από κόσμο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, ο επικεφαλής Αριστείδης Μανουράς, υποψήφιος για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του.
 
“Η ανεξάρτητη κίνηση ‘Ενεργοί Δημότες’, όπως τόνισε ο κ. Μανουράς, εκφράζει όλους εμάς που ενώνουμε τις δυνάμεις μας έχοντας υιοθετήσει μία πρωτόγνωρη για τον τόπο διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αρχών.
 
Χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από συμφέροντα και πέρα από μικροπολιτικές ή προσωπικές επιδιώξεις, συνέχισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Δημοτών” αποκλείουμε από την πολιτική μας πρακτική, ηγεμονικές συμπεριφορές και αυταρχισμούς. πάνω από κομματικές και τοπικιστικές αντιπαλότητες.
 
Κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης  των «Ενεργών Πολιτών» ο κ. Μανουράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αεροδρόμιο Καστελίου  και στα αιτήματα του συνδυασμού του προς την κυβέρνηση καθώς  όπως είπε χαρακτηριστικά «το κεντρικό κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μια περιοχή ως μέσο εξυπηρέτησης του υπόλοιπου νησιού και της τουριστικής οικονομίας της χώρας, χωρίς να προσφέρει παράλληλα την στήριξη του σε έργα πνοής και για τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής».
 
Αναλυτικά ο επικεφαλής των «Ενεργών Δημοτών ανέφερε ως άμεσα αιτήματα:
 
-Τον άμεσο προγραμματισμό έργων υποδομής για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα, με προτεραιότητα σε σημαντικά έργα πνοής που δεν έχουν  δρομολογηθεί ακόμα, όπως για παράδειγμα το φράγμα του Αναποδάρη ποταμού.
 
-Την διεκδίκηση της δημιουργίας ή μεταφοράς ενός παραρτήματος  μιας σχολής του ΤΕΙ Κρήτης, στην  περιοχή .Κατά προτίμηση τμημάτων ή εξολοκλήρου της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων. 
 
Η στόχευση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι κατά κύριο λόγο αγροτική αλλά και με την στόχευση της ενίσχυσης γενικότερα της τοπικής οικονομίας από την προσέλευση φοιτητών και εκπαιδευτικών. Που θα τονώσουν την κομμάτι των ενοικιάσεων και των τοπικών επιχειρήσεων.
 
-Την βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, του αποχετευτικού σε όλη την επικράτεια του Δήμου, του δικτύου διανομής νερού αλλά και νέες μελέτες  για τους χώρους αναψυχής των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
 
-Την διαφύλαξη της απόδοσης δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.
 
-Το ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη από την μελλοντική λειτουργία του.
 
-Την μέριμνα για την διαφάνεια των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου όσον αφορά την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών και άλλων μελετών για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της.
 
Και τέλος την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μέσω της ανάδειξης  περιπατητικών διαδρομών και θρησκευτικών σημείων ενδιαφέροντος τα οποία, όπως είπε ο κ. Μανουράς θα αποτελέσουν κοινό πακέτο διαπραγμάτευσης με το κεντρικό κράτος κατά την δρομολόγηση του αεροδρομίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook