“Με την αναρμοδιότητά τους κινδυνεύει η ζωή μας” – Πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας πράξεις και όχι λόγια

Πορεία από το σημείο της κατολίσθησης στην οδό Μαλινδρέτου προς την παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου στο ύψος του Σταλού  και ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου, πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, προσπαθώντας να φέρουν τους φορείς του τόπου προ των ευθυνών τους.

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν μια άκρη στο πρόβλημά τους, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τόσο οι ίδιοι όσο και οι περιουσίες τους. Όλα αυτά τα χρόνια παραπέμπονται από τον Άννα στον Καϊάφα, αφού όχι μόνο ουδείς από τους φορείς αναλάμβανε την ευθύνη αλλά κανείς δεν φαινόταν καν να “συγκινείται”.

Αυτή η αδιαφορία είναι που οδήγησε τους πολίτες σήμερα στον δρόμο, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό στο χέρι και κλείνοντας ως κίνηση αντίδρασης, τον δρόμο στο ύψος του Σταλού.

Κατερίνα Κρανιωτάκη – Κάτοικος Μαλινδρέτου

«Στην παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων και λόγω και της αντίδρασης της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος πήρε θέση και έδωσε όπως μας είπε τα 20.000 ευρώ που χρειάζονταν για να γίνει μελέτη και σε εμάς με τα γεωτρύπανα όπως έγινε στον ΒΟΑΚ. Όμως εμάς δεν είναι αυτό το θέμα μας. Εμάς μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το έργο.

Θέλω να καλέσω τον κύριο Περιφερειάρχη Κρήτης να σηκωθεί από την καρέκλα του, να σταματήσει να ασχολείται μόνο με τα 80 χλμ που υπάρχουν γύρω της και να έρθει στη Δυτική Κρήτη. Δεν μπορούμε να υποφέρουμε όλοι μας εξαιτίας αυτών των φαινομένων και η περιφέρεια να μας αγνοεί επιδεικτικα. Μου έχουν απαντήσει στα mail που έχω στείλει φορείς από όλα τα γραφεία και κανείς από την Περιφέρεια. Θέλουμε να βγει ένα κονδύλι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημά μας. 

Επίσης, θέλουμε να καλέσουμε τους 4 βουλευτές που εκλέγονται με την κυβέρνηση στον νομό Χανίων – και ενόψει της επερώτησης που θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή από τον κ. Συντυχάκη – να πάρουν θέση, να ζητήσουν από τον υπουργό Εσωτερικών να εγκρίνει κονδύλι και πίστωση για να μας λύσει το ζήτημά μας και έτσι να δικαιώσουν τον λόγο που τους ψήφισαν οι Χανιώτες πολίτες»

Κατερίνα Κρανιωτάκη

Στεφανία Πρασά – Κάτοικος περιοχής

«Βλέπουμε το βουνό που πέφτει, το βράδυ που κοιμόμασταν κατέρρεε λες και γινόταν σεισμός. Έχω τα εγγόνια μου εδώ, παίζουν, κυκλοφορούν με το ποδήλατο, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο. Με τον φόβο στην καρδιά είμαστε. Από τους φορείς συναντήσαμε μόνο αδιαφορία»

Στεφανία Πρασά

κα Χαμηλάκη – Ιδιοκτήτρια ακινήτου

«Έχουμε οικόπεδο ακριβώς στο σημείο που έγινε η κατολίσθηση και αυτή τη στιγμή λόγω της υποχώρησης του λόφου δεν έχουμε πρόσβαση στην περιουσία μας. Φοβόμαστε ότι θα πέσει ακόμα περισσότερο το βουνό και θα είναι δύσκολο για όλους».

κα Χαμηλάκη

Μιχάλης Χατζημανωλάκης – Ιδιοκτήτης ακινήτου

«Έχουμε το χωράφι δίπλα από την κατολίσθηση. Κάθε τόσο και εμείς από το οικόπεδό μας χάνουμε έδαφος. Παρόλο που μαζί με τον αδερφό μου ξοδέψαμε χρηματα και φτιάξαμε πρόσθετο τοιχίο, πάνω στο υπάρχον και πάλι δεν επαρκεί. Φοβόμαστε για την ασφάλειά μας και την περιουσία μας».

Μιχάλης Χατζημανωλάκης

Μανώλης Μαραγκουδάκης – Ιδιοκτήτης ακινήτου

«Όταν βρέχει κατεβαίνει ποταμός εδώ και δεν μπορείς να περάσεις ούτε απέναντι. Κατεβάζει πέτρες και χώματα. Έχουμε τουρισμό και μετά περιμένει ο δήμος τα λεφτά. Φοβάται να περάσει κανείς τον δρόμο ειδικά όταν βρέχει».

Μανώλης Μαραγκουδάκης

Στο σημείο βρέθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο οποίος είπε σε κάτοικο που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ότι είναι δρομολογημένη η μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως ανέφερε: «Έγινε η γεωέρευνα, ακολουθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις του δείγματος για τη σύσταση και την ποιότητα του πετρώματος ώστε να ακολουθήσει η μελέτη αντιστήριξης των πρανών. Τη μελέτη αυτή την ανέλαβε ο δήμος Χανίων. Χρειάζεται περίπου 15 μέρες για την ολοκλήρωσή της και καλώς εχόντων των πραγμάτων σε 1,5 μήνα θα έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένη τη μελέτη με τεύχη δημοπράτησης. Έχουμε όλο τον χρόνο να δούμε ποιος θα βάλει τα χρήματα. Θα γίνει, όπως γίνεται με όλες τις φυσικές καταστροφές που οι δήμοι ζητούν χρήματα από το υπουργείο για την αποκατάστασή τους».

Οι πολίτες ωστόσο δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν μέχρι να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Εν ολίγοις… κρατούν μικρό καλάθι. Η αντιμετώπιση του προβλήματος ως φυσικής καταστροφής και η χρηματοδότηση αποκατάστασης ως τέτοιας είναι κάτι που ηχεί καλά ωστόσο αν τα λόγια δεν γίνουν πράξεις οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να ξαναβρεθούν σύντομα στον δρόμο και να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook