Με όνομα "συνΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου", παρουσιάστηκε η παράταξη με την οποία ο Πέτρος Ινιωτάκης θα διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου στις επερχόμενες εκλογές.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πόλη μας μπορεί να γίνει το μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου και να παίξει το ρόλο του. Σήμερα τα πράγματα μπορούν να γίνουν αισιόδοξα».

Αναλυτικά η δήλωση αρχών, μετά την παρουσίαση του ονόματος. 

"Η μεγάλη εικόνα του Κόσμου μας μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς και απρόβλεπτους τρόπους, υποχρεώνοντάς μας σε διαρκή εγρήγορση στους ιδιαίτερους τόπους, στις δικές μας πατρίδες.

 Η «αρχιτεκτονική του πλανήτη» στην εποχή της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης, απέχει σημαντικά από την εικόνα και τις εμπειρίες με τις οποίες είχαν ταυτιστεί οι αμέσως προηγούμενες γενιές. Η εποχή του διαδικτύου και οι μεγάλες αλλαγές στις παραγωγικές και οικονομικές συνθήκες που επήλθαν με την ανάπτυξη των επικοινωνιακών διαύλων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εικονοποίηση των συναλλαγών, δημιούργησαν ένα περιβάλλον διεθνές που γνωρίζει με επιταχυνόμενη ένταση μεγάλες τεκτονικές αλλαγές. Αλλαγές καθοριστικές στις διεθνείς σχέσεις, στις γεωπολιτικές ισορροπίες και την ανάδειξη νέων κέντρων ισχύος, στις σχέσεις με γειτονικούς λαούς αλλά και στις συνθήκες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις μικρές τοπικές πραγματικότητες τις καθημερινές ανθρώπινες δικές μας σχέσεις.

Το Ηράκλειο, το Κέντρο της περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί τον 4ο  δημογραφικό πόλο της Ελλάδας και ένα από τα διακριτά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι προκλήσεις δεν εξαντλούνται στη διαχείριση ή την αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που ευνοούν τις προτεραιότητες των θεσμών αντιπροσώπευσης και της τοπικής εξουσίας. Διευρύνονται διαρκώς και απαιτούν την δική μας ενεργή και καθημερινή κινητοποίηση. Οι Δημότες μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, μέσω των επικοινωνιακών δικτύων και η γνώμη τους μπορεί να διατυπώνεται ακόμη και με τοπικά δημοψηφίσματα και να λαμβάνεται υπόψη.

Έχουμε τη βούληση και την τόλμη να επαναδιατυπώσουμε θετικά τις αρχές που εξαντλήσαμε ή παρακάμψαμε μέσα στη σπουδή μας για το εφήμερο και πολλές φορές καθόλου αυτονόητο. Να θέσουμε ουσιαστικές προτεραιότητες και τακτικές που θεωρούμε ότι υπηρετούν και προάγουν το συλλογικό συμφέρον.

Αναλαμβάνουμε με θάρρος την πρωτοβουλία, να συμμετέχουμε ενεργά, να συνομιλούμε δημοκρατικά, να συνθέτουμε και να μοιραζόμαστε χωρίς προκατάληψη όλα τα ζητήματα που καθορίζουν την  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ μας:

 • Το νερό βασικό δημόσιο αγαθό, τόσο στην ύδρευση όσο και την άρδευση, θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης μέχρι να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα έλλειψης που έχουν ενταθεί λόγω και της κλιματικής αλλαγής.
 • Ο δημόσιος χώρος της πόλης
 • Οι υποδομές βιώσιμης κινητικότητας
 • Η προσβασιμότητα και το δικαίωμα συμμετοχής στις λειτουργίες της ανθρώπινης κοινότητας στην πόλη και τους οικισμούς
 • Η καταπολέμηση κάθε ζώνης αποκλεισμού στα όρια της κοινής μας διαβίωσης
 • Η ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες
 • Η δια βίου εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών και των κατοίκων του Δήμου
 • Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη ζωή και στη καθημερινότητα των δημοτών που εξυπηρετούν την ποιότητα ζωής του πολίτη και μειώνουν την γραφειοκρατία
 • Οι προνοιακές υπηρεσίες, η στήριξη των αδύναμων και η βοήθεια στις ευπαθείς ηλικίες και ομάδες
 • Η δημιουργία βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας και των εργαζομένων ή άνεργων γονέων
 • Η πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα που συνυπάρχουν ανάμεσά μας
 • το ζήτημα της στάθμευσης των κατοίκων και το κυκλοφοριακό είναι ζητήματα που προβληματίζουν καθημερινά χιλιάδες κάτοικους και επισκέπτες της πόλης και απαιτείται άμεσα να επικαιροποιήσουμε  και να εφαρμόσουμε τις σχετικές μελέτες που έχει στη διάθεση του ο Δήμος, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες

Η Πόλη μας ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με εθνική και περιφερειακή ακτινοβολία

Το Ηράκλειο σήμερα έχει διευρύνει τα φυσικά, τα πολεοδομικά και τα οικιστικά του όρια, έχοντας αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας μητροπολιτικής περιοχής με κρίσιμο ρόλο στις ανατολικές και δυτικές περιοχές μιας μεγάλης χωροταξικής ενότητας. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε:

μια πόλη με ορατές  και ποιοτικές πολεοδομικές ενότητες, οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία
δομημένη με ισορροπία, κτισμένου και ελεύθερου χώρου
με ευδιάκριτους θύλακες κοινόχρηστων χώρων και υποδειγματική κυκλοφορία
μια πόλη με αξιόπιστες πύλες εισόδου από το ευρύτερο εθνικό και διεθνές περιβάλλον
με γειτονιές και χωριά σχεδιασμένα με βάση το απόθεμα των προβλέψεων και των εμπειριών μας
διαδημοτική συνεργασία με τους όμορους Δήμους, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου που θα αναδείξουν τόσο τα ζητήματα του παράκτιου θαλάσσιου μετώπου όσο της ενδοχώρας και η κοινή αντιμετώπιση διαχείρισης του υδατικού δυναμικού.
Οι ευρύτερες σχέσεις με τα υπόλοιπα Εθνικά και Περιφερειακά κέντρα και η διεύρυνση του ρόλου του Ηρακλείου στον ευρωμεσογειακό χώρο.

Ισότιμη σχέση ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ.

Η πρόσφατη εμπειρία θέτει ενεργά ως προτεραιότητα τη δημιουργία κινήτρων που θα ευνοήσουν την επιστροφή των νέων επιστημόνων και του παραγωγικού δυναμικού των νέων στον Δήμο μας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση , την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την δημιουργία πιστοποιημένων και υψηλής ποιότητας προϊόντων καθώς και συμμετοχή σε ενεργά δίκτυα προώθησης στις διεθνείς αγορές.

Ηράκλειο Πόλη Πολιτισμού και Παιδείας

Δύναμή μας αποτελούν οι πολυεπίπεδες εκφράσεις του τοπικούΠολιτισμού από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα, που οφείλουμε να γνωρίσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε για τον Τόπο και τους ανθρώπους του. Η ταυτότητα, η Ιστορία και τα μνημεία του Τόπου μας, μαρτυρούν τη διαδρομή μας στο χρόνο και αποτελούν προέκταση της φυσικής μας ύπαρξης.

Να αναδείξουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας που είναι τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα ΙΤΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΕΙ ενταγμένα σε όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών δραστηριοτήτων και διαρκής πόλος και αρωγός ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινής μας συνθήκης.

Η συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου είναι η πρόκληση της σημερινής μέρας και της μελλοντικής διαδρομής της πόλης και της περιοχής μας, αλλά και ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να καταστήσει ένα άλλο, καλύτερο Ηράκλειο, εφικτό για όλους.

Η πρόσκλησή μας είναι ανοικτή στη νεολαία μας, την αυριανή μας ελπίδα, στους χιλιάδες φοιτητές που θέλησαν να σπουδάσουν εδώ, πλουτίζοντάς μας με την ορμή και τη ζωτικότητά τους, στους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια που αγωνίζονται διεκδικώντας τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, στους παλιούς Ηρακλειώτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, βλέποντας την πόλη να απλώνεται πέρα από τα τείχη ίσαμε τον Καρτερό, τον Γιούχτα και τα Λινοπεράματα, σε όσους συμπολίτες ήλθαν και επέλεξαν να ζήσουν εδώ, επενδύοντας το βιός τους σε μια αγαπημένη πόλη, σε εκείνους που ήλθαν από άλλες μακρινές χώρες, πολλές φορές διωγμένοι από την ανέχεια και την ανασφάλεια των περιφερειακών κρίσεων και των πολέμων.

Σε όλους εκείνους που υπερασπίζονται τη δυνατότητά και το δικαίωμά μας να είμαστε διαφορετικοί, αλλά να συνυπάρχουμε στη βάση του αλληλοσεβασμού, της ανοχής της διαφορετικής άποψης, σε όσους εξακολουθούν να αισθάνονται ότι η αλληλεγγύη είναι η πραγματική δύναμη της συν+ύπαρξης, της συν+πόρευσης, της ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗΣ μας για ένα κοινό μέλλον". 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook