Υπεγράφη σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μιας χώρας που αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως, θα δίνεται πλέον στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και μελλοντικά και στην τοπική κοινωνία, μέσω της συμφωνίας που έγινε μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος και της Κίνας.

Η επισφράγηση της συμφωνίας έγινε σήμερα με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.

Όπως επεσήμανε η Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας:

«Είναι πολύ σημαντικό για τους φοιτητές να μάθουν κινεζικά και μέσα από την εκμάθηση της γλώσσας να καταλάβουν την Κίνα, την κουλτούρα της και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους στην Ασία. Σήμερα η Κίνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και πολύ καλά τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων όσο και σε ανταλλαγή εκπαιδευτικών και πολιτισμικών στοιχείων, γι’ αυτό οι φοιτητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι μαθαίνοντας για την Κίνα και την Ασία και αποκτώντας την ικανότητα να συνδιαλλαγούν με άλλα μέρη του κόσμου. Συγχαίρω το Πολυτεχνείο που ήρθε σε συμφωνία με το Hanban που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας. Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα προωθήσει στην εμπέδωση της φιλιάς μεταξύ των δυο πλευρών.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Το Πολυτεχνείο συζητά με Πανεπιστήμια στην Κίνα και είναι σημαντικό καθώς μπορεί να ακολουθήσει ανταλλαγή καθηγητών, προγραμμάτων ή και φοιτητών δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιους Έλληνες φοιτητές να επισκεφθούν την Κίνα και να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα εκεί. Είναι σημαντικό σήμερα για τα Πανεπιστήμια να προετοιμάζουν τους νέους ανθρώπους καλά για τον κόσμο, δηλαδή για διεθνείς συνεργασίε, επαφές και δράσεις».

Κάθε Πανεπιστήμιο οφείλει να μην περιχαρακώνεται στα δικά του σύνορα αλλά να επεκτείνει τη δράση και τους ορίζοντές του σε ένα διεθνές περιβάλλον που κινείται με όρους και απαιτήσεις παγκοσμιοποίησης. Το πρωτόκολλο συνεργασίας είναι ένα βήμα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και στόχος είναι να αποτελέσει εφαλτήριο για επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέσω ανταλλαγής προγραμμάτων και ερευνητικών δράσεων.

Όπως τόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος:

«Η πολύ σημαντική αυτή συνεργασία ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τo Διεθνές Συμβούλιο της κινεζικής γλώσσας Hanban – που είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός της Κίνας, κάτι αντίστοιχο με το British Council του Η.Β. ή του Ινστιτούτου Goethe της Γερμανίας – έχει ως στόχο σε πρώτη φάση να αποκτήσουμε μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Τη δαπάνη θα αναλάβει η Κίνα και το Hanban και έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μαθήματα κινεζικής γλώσσας και κινεζικού πολιτισμού στους φοιτητές του Πολυτεχνείου και το προσωπικό. Αλλά θέλουμε αυτό να το διευρύνουμε και στην τοπική κοινωνία. Θα ήθελα να τονίσω ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Διγαλάκη, με την τότε αντιπρύτανη κα Ψυλλάκη να έχει παίξει πολύ ενεργό ρόλο. Όταν αναλάβαμε εμείς, συνεχίσαμε την προσπάθεια αυτή.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να μείνει κλεισμένο στα σύνορά του. Βασικός στόχος του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν και θα είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να ανταποκριθούμε στο παγκοσμιοποιημένο αυτό περιβάλλον και στο επίπεδο της έρευνας και στο επίπεδο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή θα είναι η αφορμή για να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές μας. Μας ενδιαφέρει πολύ η Κίνα γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις. Ήδη υπάρχουν καθηγητές του Πολυτεχνείου που έχουν συνεργασία με κινεζικά πανεπιστήμια και θέλουμε αυτό να το επεκτείνουμε. Πιστεύω ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία και από το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε και προπτυχιακά διεθνή προγράμματα σπουδών, ώστε ως Πολυτεχνείο να ξεφύγουμε από τα δικά μας σύνορα της Κρήτης, της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, στη θητεία του οποίου άρχισε η προσπάθεια για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί, γνωρίζοντας το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, μπορεί να είναι πολύ σημαντική στο μέλλον για την κρητική και ελληνική οικονομία. Παράλληλα, θα βοηθήσει και το ίδρυμα στις προσπάθειες εξωστρέφειας που κάνει καθώς τα προγράμματα σπουδών που θα γίνονται στο μέλλον, είτε προπτυχιακά είτε μεταπτυχιακά, θα είναι πολύ εύκολο να προσελκύσουν και Κινέζους φοιτητές, από τη στιγμή που θα υπάρχει αυτή η συνεργασία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook