“Ηράκλειο: Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο” είναι το όνομα της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Κουράκη, με την οποία ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου φιλοδοξεί να “επανέλθει” στη Λότζια, ως νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η παρουσίαση του ονόματος και του λογότυπου της παράταξης που ηγείται ο κ. Κουράκης, έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας στο ξενοδοχείο Ibis.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης πρώτης του νέου συνδυασμού που φέρει το όνομα “Ηράκλειο: Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο”, ο κ. Κουράκης έκανε λόγο και για “τρεις κύκλους” που χαρακτηρίζουν το όραμα της παράταξής του.

Όπως είπε όραμα είναι η δημιουργία ενός μοναδικού Ευρωμεσογειακού προορισμού υψηλού επιπέδου με ποιότητα ζωής και ευημερία για τους πολίτες. Ενός Οικονομικού – Επιχειρηματικού Αναπτυξιακού Κέντρου, αντίστοιχου των δυνατοτήτων του Δήμου, με πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και υψηλή κοινωνική ανταπόδοση.

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, όπως είπε οι τρεις κύκλοι ζωής πρέπει να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα που θα απαντά στις προσδοκίες των πολιτών.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του:

“Ο πρώτος κύκλος αφορά το ιστορικό κέντρο εντός των τειχών μαζί με το παράλιο μέτωπο που αποτελεί ένα κέντρο, διοίκησης, αναψυχής, τουρισμού και υπηρεσιών. Με τις προτάσεις μας διαμορφώνουμε ένα ζωντανό, συναρπαστικό, ελκυστικό, βιώσιμο, υψηλού πολιτιστικού επιπέδου ιστορικό κέντρο με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ποδηλατόδρομους. Εφαρμόζουμε βιώσιμες πολιτικές αστικής ανάπτυξης: διεύρυνση της πεζοδρόμησης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροκίνηση με παράλληλη βελτίωση της κυκλοφορίας υιοθετώντας σύγχρονους κανόνες, έξυπνες και καινοτόμες λύσεις. Αποδίδουμε την πόλη στους δημότες και στους επισκέπτες ώστε με άνεση και ασφάλεια να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, στα καταστήματα και στις υπηρεσίες καθώς και να επισκέπτονται τα ιστορικά μνημεία και τους πολιτιστικούς χώρους. Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων και την οικονομική λειτουργία του κέντρου. Προωθούμε την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με συγκεκριμένους κανόνες στηρίζοντας τους επαγγελματίες.  Αξιοποιούμε το σύνολο των πολιτιστικών πόρων και ειδικά των Τειχών, δίνουμε ζωή στο Πολιτιστικό Κέντρο και δημιουργούμε κυψέλες δημιουργικότητας των νέων.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά τον αστικό χώρο εκτός των τειχών και είναι χώρος κατοικίας με συγκεντρώσεις οικονομικών λειτουργιών. Με τις προτάσεις μας διαμορφώνουμε ποιοτικές ήσυχες γειτονιές με αίσθηση κοινότητας με ασφάλεια και αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους. Αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες έργων ανάπλασης, ενίσχυσης του πρασίνου και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας με εστιασμένες παρεμβάσεις. Δημιουργούμε περιοχές κατοικίας περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες με ασφαλείς διαφυγές σε περίπτωση κινδύνου και με πλήρη κοινωνικό εξοπλισμό.   

Ο τρίτος κύκλος αφορά τον περιαστικό χώρο με διάσπαρτους οικισμούς και σημαντική παραγωγική ικανότητα, με δυναμικό πρωτογενή τομέα, αξιόλογο φυσικό τοπίο και ιστορικούς πόρους. Με τις προτάσεις μας αναδεικνύουμε μια ανανεωμένη ύπαιθρο με σύγχρονες υποδομές που στηρίζουν δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας. Αναδεικνύοντας παράλληλα μια ιδιαίτερη οικιστική ταυτότητα. Αναβαθμίζουμε τον πρωτογενή τομέα με όρους βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος. Στηρίζουμε τους αγρότες στο δύσκολο αγώνα που δίνουν. Ενισχύουμε την ιδιαίτερη εικόνα των οικισμών, ενθαρρύνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την είσοδο των νέων στην γεωργική δραστηριότητα, αναδεικνύουμε διαδρομές για την προσέλκυση επισκεπτών. Συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ζωντανής εξελισσόμενης υπαίθρου.

Οι τρεις κύκλοι αλληλοτροφοδοτούνται στα αόρατα σύνορά τους, μετασχηματίζονται και αλλάζουν διαχρονικά.

Δεν υπάρχουν κενά στο χώρο. Καμιά συνοικία δεν αφήνεται πίσω. Δημιουργούμε υπεραξίες οι οποίες κατανέμονται ισόρροπα.”

Ο κ. Κουράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις στρατηγικές προτεραιότητες του ίδιου και του συνδυασμού του.

Ανυτές ειναι σύμφωνα με τον ίδιο:

1. Την χωροταξική αναγέννηση: υλοποιούμε αστικές επενδύσεις σε στρατηγικά σημεία, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και η πόλη μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο αστικό χώρο φιλικό στον πολίτη περιστοιχιζόμενη από μια συνεκτική και ζωντανή ενδοχώρα.

2. Την οικονομική αναζωογόνηση: κινητοποιούμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου και ταυτόχρονα προσελκύουμε νέες δυνάμεις από την διεθνή κοινότητα για να επενδύσουν στο τόπο μας.

3. Την πολιτιστική ανανέωση: διαμορφώνουμε συνθήκες για την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού κινήματος που αξιοποιεί ισόρροπα το υφιστάμενο πολιτιστικό κεφάλαιο και δημιουργεί νέες αξίες μέσα από τη σύγχρονη δημιουργικότητα των νέων.

4. Την περιβαλλοντική βιωσιμότητα: προωθούμε την ολοκληρωτική στροφή στην κυκλική οικονομία με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε μακροπρόθεσμη βάση με παράλληλη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

5. Την ποιοτική καθημερινότητα: δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την άμεση ανταπόκριση σε θέματα καθημερινότητας, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης των δημοσίων χώρων διασφαλίζουμε συνθήκες ποιοτικής ζωής των κατοίκων ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της πόλης και την ασφάλεια έναντι φυσικών καταστροφών και κινδύνων.

6. Την κοινωνική συνοχή: δημιουργούμε ένα συλλογικό δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας για να δώσουμε τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας, να έχει δικαίωμα ο κάθε νέος να οραματίζεται και να σχεδιάζει το μέλλον του.

7. Την αποτελεσματική και σύγχρονη διακυβέρνηση του Δήμου: εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υπηρεσιών και των λειτουργιών της πόλης με στόχους την ενίσχυση της συμμετοχής, τον περιορισμό της σπατάλης  τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook