Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πρακτική Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, το χειμερινό εξάμηνο 2018-2019, για τους φοιτητές της ΣΘΕΤΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το μάθημα αυτό γίνεται στα πλαίσια του διατμηματικού προγράμματος σπουδών για τη πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, που εκπονείται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Πρακτική Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών είναι ένα από τα 8 μαθήματα απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητική προετοιμασία των φοιτητών και πρακτική σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη καθηγητή του ίδιου κλάδου. Ο φοιτητής παρακολουθεί διδασκαλίες, συμμετέχει στις δραστηριότητες του σχολείου και διδάσκει, πάντα υπό την καθοδήγηση του επιβλέποντος εκπαιδευτικού.

Το Χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 13 φοιτητές της ΣΘΕΤΕ συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, εκ των οποίων τρεις από το τμήμα Χημείας, εννέα από το τμήμα Βιολογίας και ένας από το τμήμα Φυσικής.  Με την άδεια του ΥΠΕΠΘ οι εκπαιδευόμενοι τοποθετήθηκαν σε σχολεία της πόλης του Ηρακλείου και ένα επαρχιακό σχολείο. Αντίστοιχα δέκα τρείς εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04, συμμετείχαν ως υπεύθυνοι-επιβλέποντες των φοιτητών.

Στις 7-2-2018 έγινε η απολογιστική συνάντηση του μαθήματος με τα παρακάτω συμπεράσματα και προτάσεις:

• Τα οφέλη από την πρακτική άσκηση είναι πολλαπλά αφού έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές: 

- να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες, 
- να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν διδασκαλίες σε πραγματικές συνθήκες,
- να εφαρμόσουν μοντέλα μάθησης, να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην καθημερινή διδακτική πράξη. 

• Οι φοιτητές θεωρούν ότι η πρακτική άσκηση της διδακτικής είναι απαραίτητη και πρέπει να επεκταθεί σε περισσότερες ώρες παρακολούθησης και διδασκαλίας.

• Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η πρακτική άσκηση βοηθάει και τους ίδιους και γενικά επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προτείνοντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των φοιτητών στη διαδικασία.

Σχολεία της ΠΔΕ Κρήτης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
1ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
2ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
3ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
4ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
5ο ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΓΕΛ Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΚ

"Ευχαριστούμε τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου και τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς (κλάδου ΠΕ04), για την άψογη συνεργασία και καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος.  Ευελπιστούμε για τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας με τους φορείς που θα είναι η εγγύηση για την επιτυχία του προγράμματος και κατ’ επέκταση για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών μας και μελλοντικών εκπαιδευτικών".


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook