Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των δυο προηγούμενων ημερών.

Κατεστραμμένο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αποκλεισμένς από κάθε πρόσβαση περιοχές και εκτετάμενες ζημιές σε υποδομές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που επί δυο ημέρες έπληττε τον νομό Χανίων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ύψος των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στον νομό, φαίνεται να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στην αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Αντιπεριφερειάρχη και όλων των δημάρχων του νομού, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι τεράστιο και ζητούν να ακολουθηθούν διαδικασίες με τη μορφή του κατεπείγοντος για να μπορέσουν να γίνουν έστω οι πρώτες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε περιοχές που έχουν αποκλειστεί και θα εξασφαλίσουν την προσπελασιμότητα δρόμων και σημείων που έχουν καταστραφεί.

Σ. Αρναουτάκης: Αν δεν ολοκληρωθεί η μελέτη δεν ανοίγει ο δρόμος στην κατολίσθηση

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα βοηθήσει στην επίσπευση των χρονοβόρων διαδικασιών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που υπέστη καταστροφές.

Ως προς το ζήτημα των κατολισθήσεων, ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας και της μελέτης που έχει ανατεθεί στον ΟΑΚ, για να προχωρήσουμε αρχικά στις πρώτες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συνέχεια στον σχεδιασμό για την πλήρη αποκατάσταση. Μέχρι τότε δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος:

“Ήδη έχω μιλήσει με τους δυο Γενικού Γραμματείς, του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται και οι δήμοι και η περιφέρεια. Θα έχουμε ένα πολύ καλό ποσό αλλά πρέπει να δούμε πρώτα τις μελέτες για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε. Οι δήμοι θα κάνουν το δημοτικό δίκτυο, η περιφέρεια το επαρχιακό. Το έργο στον ΒΟΑΚ θα γίνει από όποιον αποφασίσει ο Υπουργός. Μέχρι τότε, μέχρι να δοθούν οι τελικές προτάσεις για να γίνει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος” διευκρίνισε ο κ. Αρναουτάκης

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη καθώς και όλους τους δημάρχους για τη συνεργασία που υπήρξε τονίζοντας ότι “ήταν στο πόδι επί 35 ώρες”.

Τάσος Βάμβουκας: Να κάνει κάθε φορέας τη δουλειά που του αναλογεί

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο δήμαρχος Χανίων θα επιχειρήσει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την αποκατάσταση ζημιών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης σε σημεία που έχουν καταστεί επικίνδυνα μετά την κακοκαιρία.

“Σήμερα συγκλήθηκε η οικονομική επιτροπή εγκρίναμε 250.000 ευρώ από το αποθεματικό του δήμου Χανίων για να καλύψουμε πολύ επείγουσες ανάγκες. Όμως και ο κάθε φορέας σε ό,τι ευθύνη έχει και του αναλογεί να κάνει και αυτός τη δουλειά του. Θα ζητήσουμε παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για να μπορούμε με περισσότερη ευχέρεια να κινηθούμε”

Κάλεσε επίσης, την Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της στο οδικό δίκτυο που της ανήκει και στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση των παραλιών:

“Η επόμενη μέρα βρίσκει τον δήμο Χανίων σε κακή κατάσταση ως προς τις δημόσιες υποδομές. Το αγροτικό μας δίκτυο είναι σχεδόν κατεστραμμένο. Οι δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται στην ευθύνη της περιφέρειας και είναι ο Χανιά – Σούδα, Χανιά – αεροδρόμιο, round about Βενιζέλου Κουνουπιδιανά και ο παλιά εθνική οδός που οδηγεί από Χανιά στο Κολυμπάρι, όλοι αυτοί έχουν πολύ μεγάλες φθορές από το χρόνο, τώρα μετά την κακοκαιρία ακόμα περισσότερο θα πρέπει η Περιφέρεια να φροντίσει το δικό της δίκτυο.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του δήμου επίσης χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά για να μπορέσουμε να το επαναφέρουμε σε μια καλή κατάσταση. Να πούμε επίσης ότι έχουν γίνει καταστροφές στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας και στην περιοχή του Σταλού, έχουν διαλυθεί γεφυράκια, έχουν πέσει τοίχοι.

Επίσης σε πολύ κακή κατάσταση είναι όλες οι παραλίες. Είναι διαλυμένες όλες. Θα ήθελα  σε αυτό το σημείο να τονίσω σε όσους κάνουν εύκολη κριτική στον δήμο Χανίων επειδή πηγαίνει και παρεμβαίνει εκεί που άλλοι θα έπρεπε να παρέμβουν, να μην τολμήσει κανείς να πει φέτος τίποτα επειδή πήγαμε στις παραλίες για να τις αποκαταστήσουμε αλλιώς να πάρει ο καθένας το κόστος και να μας εξηγήσει τι πρέπει να κάνουμε εκτός αν θέλει να έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι και να πάνε σε παραλίες που θα βρίσκονται στη σημερινή τους κατάσταση”

Ως προς τα Λιβάδια και την Κάτω Σούδα που πλημμύρισαν για μια ακόμα φορά με τον δρόμο να μετατρέπεται σε λίμνη και δεκάδες αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται, ο δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε ότι προφορικά έλαβαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την άδεια περιβαλλοντικών όρων για την υλοποίηση του έργου που θα θωρακίσει την περιοχή.

“Έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν από το σημείο που η Περιφέρεια θα πρέπει να βγάλει κονδύλια 5 εκατομμυρίων για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορα το έργο αυτό. Πρέπει να σας πω όμως ότι και στην Κάτω Σούδα έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις πριν από 1,5 χρόνο και έχουν κάπως βελτιώσει την κατάσταση, αλλά δεν μας ικανοποιεί. Να πω επίσης ότι στα φανάρια του Κάτω Δαράτσου, εκεί που είναι οι αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων, δεν είχαμε το πρόβλημα που είχαμε αντιμετωπίσει σε προηγούμενη κακοκαιρία, γιατί ανοίξαμε το τσιμεντένιο κανάλι και αποκαταστήσαμε τις κακοτεχνίες του παρελθόντος. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Κλαδισό και το ποτάμι άντεξε.”

Γιάννης Μαλανδράκης: “Ολόκληρα χωριά είναι αποκλεισμένα και δρόμοι δεν υφίστανται”

Αποκλεισμένα χωριά, “εξαφανισμένο” οδικό δίκτυο και χωμάτινοι όγκοι που κατέρρευσαν από βουνά, άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία στον δήμο Πλατανιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μαλανδράκη, μόνο για τις πρώτες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, χωματουργικών εργασιών και αφαίρεσης των χιλιάδων κυβικών χώματος, πετρών και φερτών υλικών, ο δήμος με μια πρώτη εκτίμηση χρειάζεται περίπου 700.000 ευρώ.

Το ποσό όμως που απαιτείται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των υποδομών, είναι τεράστιο και αυτό γιατί η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη:

“Οι ζημιές και οι καταστροφές στο δίκτυο του δήμου Πλατανιά και ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές είναι ανυπολόγιστες. Ολόκληρα χωριά είναι αποκλεισμένα όπως οι Λάκκοι, Σκορδαλού, Παπαδιανά κά και δρόμοι δεν υφίστανται. Δρόμοι είναι εξαφανισμένοι. Δεν υπάρχουν συνδέσεις με χωριά καθόλου, για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόσβαση στα Μεσκλά από κανένα δρόμο, ούτε τον πάνω, ούτε τον κάτω. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε κάποιες ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων και απομάκρυνση φερτών υλικών, μιλάμε για καταστροφή υποδομών. Ο δρόμος για παράδειγμα, από Χλιαρό, Ορθούνι, Καράνου, δεν υφίσταται. Έχουμε τεράστια τεχνικά έργα που χρειάζονται μάλιστα συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής για να φτιαχτούν.

Τα Σκορδαλού δεν επικοινωνούν, έχει “κατέβει” το βουνό και προσπαθεί ένας φορτωτής να ανοίξει ένα τούνελ μέσα στο βουνό για να φτάσουμε στο χωριό. Απερίγραπτα πράγματα. Όταν βγήκε χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας σε επαρχιακούς δρόμους οι 4 ήταν στον δήμο Πλατανιά. Προσπαθούμε να ανοίξουμε τους δρόμους προς τα χωριά και ξανακατολισθαίνουν τα πρανή και ξανακλείνουν τον δρόμο με κίνδυνο να έχουμε και ατυχήματα”

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: Οι ζημιές φτάνουν σε ύψος τα 7,8 εκατ σε επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο

Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και στον δήμο Αποκορώνου κυρίως στο αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ήδη η πρώτη καταγραφή που έχει γίνει από τους τεχνικούς του δήμου ανεβάζει το ύψος στα 7,8 εκατ, όπως είπε ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης:

“Έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων εμπειριών, τα συνεργεία του δήμου έχουν καταγράψει την κατάσταση η οποία είναι απαράδεκτη κυρίως όσον αφορά στο αγροτικό, το δημοτικό, επαρχιακό οδικό δίκτυο, την παλαιά και νέα εθνική οδό. Το έργο της παλαιάς εθνικής οδού το έχουμε δρομολογήσει με έργο 2.050.000 ευρώ. Για το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει βγει 1,5 εκατ. αλλά δυστυχώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα έργα αν και έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος εργολάβος. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει υποστεί επιπλέον ζημιές.

Από την καταγραφή που κάναμε και ολοκληρώσαμε σήμερα, οι ζημιές ανέρχονται περίπου στα 4,5 εκατ. ευρώ ως προς το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στο αγροτικό οδικό δίκτυο έχει συμβεί βιβλική καταστροφή μια και οι χαράδρες των βουνών έγιναν χείμαρροι και απέκοψαν το ένα μέρος του δρόμου από το άλλο. Εκεί οι ζημιές πλησιάζουν τα 3.300.000 ευρώ σύμφωνα με την αποτύπωση των μηχανικών. Το δημοτικό οδικό δίκτυο και αυτό σε συγκεκριμένα σημεία είναι απροσπέλαστο. Από την πρώτη στιγμή ανοίξαμε με δικά μας μηχανήματα την εθνική οδό που είχε κλείσει στο ύψος του Αγ. Φανουρίου. Αποκαταστήσαμε στοιχειωδώς τον κόμβο των Βρυσών που είχε καταστραφεί εντελώς και αποκαταστήσαμε τη διέλευση στο ρεύμα του Καβρού. Θα πρέπει με τη μορφή του κατεπείγοντος η πολιτεία με γενναίες αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις να σκύψει στα προβλήματα όλων των δήμων. Αν πάμε με τη συνήθη διαδικασία το βέβαιο είναι ότι του χρόνου τέτοιο καιρό τα ίδια θα λέμε.”

Γιάννης Ζερβός: Θα κινηθούμε νομικά για το πρόβλημα των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τον δήμο Σφακίων η σύνταξη των τεχνικών δελτίων με την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές. Στο σημείο ωστόσο που εστίασε ο δήμαρχος Σφακίων περισσότερο είναι στο πρόβλημα των συνεχών διακοπών ηλεκτροδότησης. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τη διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει τίποτα και όπως ο ίδιος δήλωσε ετοιμάζει σχετικό φάκελο προκειμένου να κινηθεί νομικά εναντίον όσων ευθύνονται για το πρόβλημα.

“Από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες τα περισσότερα χωριά μας δεν έχουν ρεύμα τις περισσότερες ώρες. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες του δήμου ήταν κλειστές, τα σχολεία έκλεισαν κυρίως λόγω της μη ηλεκτροδότησης και δεν μπορούμε άλλο να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ, μας έχουν διαβεβαιώσει κεντρικά ότι θα αναβαθμίσουν το δίκτυό μας και ότι θα βρουν τα υλικά για να γίνουν οι εργασίες. Σε τοπικό επίπεδο μας λένε ότι δεν έχουν υλικά για να δουλέψουν, δεν έχουν ούτε ένα στύλο να τοποθετήσουν, δεν έχουν μονωτήρες και δεν έχουν προσωπικό. Δεν γίνεται να υπάρχουν 2-3 άτομα για 2 επαρχίες, τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά και να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των περιοχών με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τις συνεχείς ζημιές που προκύπτουν. Έχουμε ενημερώσει και τους πολιτειακούς παράγοντες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό και συντάσσουμε σχετικό φάκελο και θα κινηθούμε νόμιμα εναντίον όποιου ευθύνεται γι΄αυτό το πρόβλημα” επεσήμανε ο δήμαρχος Σφακίων.

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της σύσκεψης κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της οδού Μαλινδρέτου στο Κάτω Σταλό που κινδυνεύουν από τη συνεχή κατολίσθηση που υφίσταται ο λόφος στην περιοχή, ζήτησαν από την περιφερειάρχη να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εκείνος διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονείται ήδη για τον ΒΟΑΚ, θα δοθούν χρήματα από το υπουργείο ώστε να γίνει έργο αντιστήριξης στο σημείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook