Τι ανέφεραν Νίκος Ξυδάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Ανδρέας Λοβέρδος για την εξωτερική πολιτική, τον ανασχηματισμό, τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην έλλειψη σύγκλισης και κοινής εθνικής γραμμής που φαίνεται να αποτελεί αγκάθι για τη χώρα μας όταν καλείται να χαράξει την εξωτερική της πολιτική αλλά και στα ανοιχτά μέτωπα αυτής αναφέρθηκαν σήμερα από τα Χανιά, τρεις πολιτικοί που έχουν θητεύσει στο υπουργείο εξωτερικών από διαφορετικά όμως κομματικά μετερίζια, ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, πρ. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (2015-2016), η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών ΝΔ, πρ. υπουργός Εξωτερικών (2006-2009) και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κινήματος Αλλαγής, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004).

Οι τρεις ομιλητές, στο περιθώριο της εκδήλωσης δεν παρέλειψαν, με αφορμή τη σημερινή αναβάθμιση του κ. Κατρούγκαλου στο τιμόνι του ΥΠΕΞ και την τοποθέτηση πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, να σχολιάσουν τον ανασχηματισμό, με την κα Μπακογιάννη να δηλώνει πώς είχε ξεχάσει ότι υπήρχαν αυτά τα στελέχη και τον κ. Λοβέρδο να κάνει λόγο για “αποδιαλεουρια”.

Ν. Ξυδάκης: Το πολιτικό σύστημα είναι απρόθυμο να συγκλίνει και να συνθέσει

“Η χώρα δεν πάσχει στην εξωτερική πολιτική αλλά στο πολιτικό σύστημα το οποίο είναι απρόθυμο να συγκλίνει και να συνθέσει ενώ υπάρχει και η ευφυία και η γνώση και τα πρόσωπα και οι αδήριτες ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής, οι σταθερές της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέχεια και συνέπεια στον χρόνο” δήλωσε ο κ. Νίκος Ξυδάκης ο οποίος είπε ότι στην Αθήνα “φωνασκούμε και ερίζουμε” την ώρα που απαιτείται ειλικρινής συζήτηση και διάθεση σύγκλισης, κάτι που επιδιώχθηκε στην αποψινή εκδήλωση του ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος.

Επιπλέον ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την,  λογική απόληξη μιας μακράς διεργασίας πολλών κορυφαίων πολιτικών που επιθυμούσαν να δοθεί μια βιώσιμη, ρεαλιστική και εθνικά οφέλιμη λύση. Όπως είπε: “Κάθε συμφωνία έχει κάποιες υποχωρήσεις, τίποτα δεν είναι ιδανικό και δεν γίνεται εν κενώ. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που βοηθά την Ελλάδα να ανακτήσει και διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο απώλεσε με άσχημο τρόπο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της σχεδόν συκοφαντικής στάσης που κράτησαν ξένοι παράγοντες, κυρίως λαϊκά μέσα ενημέρωσης με στερεοτυπικές αντιμετωπίσεις”

Ν. Μπακογιάννη: Η απουσία κοινής γραμμής στην εξωτερική πολιτική, το παράδειγμα της Κύπρου στα ιδιωτικά πανεπιστημια και τα στελέχη του ανασχηματισμού που είχε ξεχάσει ότι υπήρχαν

Στην απουσία κοινής εθνικής γραμμής τα τελευταία χρόνια αλλά και στις αδυναμίες της συμφωνίας των Πρεσπών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αναφέρθηκε η κα Μπακογιάννη.

“Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως η μόνη περίοδος που εγώ έχω ζήσει που οι επαφές μεταξύ των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν ή είναι εξαιρετικά λίγες. Αυτό οδήγησε και σε αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών που έχει δομικές αδυναμίες, οι οποίες ενδεχομένως, επειδή το περιβάλλον ήταν εξαιρετικά θετικό για μια τέτοια συμφωνία, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Σήμερα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής σε μια εποχή που τα Βαλκάνια βρίσκονται σε γενικότερη αστάθεια” όπως είπε

Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για προσπάθεια βελτίωσης ορισμένων προβληματικών σημείων στη συμφωνία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της “Β. Μακεδονίας” στην Ε.Ε. Ωστόσο, όπως είπε η συμφωνία είναι διεθνής και οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την αποδεχτεί.

Η αντίδραση του Κύπριου Προέδρου στην καταψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την απογοήτευσή της για την καταψήφιση του άρθρου που αφορούσε στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών:

“Ήμουν χθες στην Κύπρο και μίλησα με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η πρώτη ερώτηση που μου έκαναν και οι δυο ήταν αν ψηφίστηκε το 16, δηλαδή το άρθρο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όταν τους είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε μέχρι τέλους να μην ψηφιστεί, οι άνθρωποι πανηγύριζαν, γιατί για την Κύπρο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι 7% του ΑΕΠ. Η Κύπρος έχει τώρα που μιλάμε 45.000 ξένους φοιτητές και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ξεκινά μια εκπαιδευτική διπλωματία, ιδιαίτερα στις χώρες του κόλπου για να φέρει περισσότερους φοιτητές στην Κύπρο. Αν η Ελλάδα χθες είχε ψηφίσει την αλλαγή, θα διεκδικούσαμε και εμείς ένα μερίδιο αυτής της αγοράς. Λυπάμαι αφάνταστα γι’ αυτή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια απόφαση τελείως στενοκέφαλη, μια απόφαση που δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ακόμα και στη Βόρειο Κορέα και στην Κούβα υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο τελευταίος των Μοϊκανών εννοεί να αφήσει την Ελλάδα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το δεύτερο άρθρο που λυπάμαι που δεν αναθεωρείται είναι για την προστασία του περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά και εκεί εθελοτυφλούμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ονομάζουμε δάση περιοχές που είναι ολόκληρες πόλεις, όπως το Πέραμα. Μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε χθες”

Τα ξεχασμένα στελέχη του ανασχηματισμού

Σχολιάζοντας επίσης τον ανασχηματισμό και τη μετακίνηση στο κυβερνητικό σχήμα των κυρίων Μωραϊτη και Τόλκα, πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε με καυστικό τρόπο:

“Εγώ είχα ξεχάσει ότι υπήρχαν αυτά τα στελέχη. Μου θυμίζει λιγάκι την προσπάθεια που ψάχνει κάποιος στα αζήτητα να βρει κάποιος κάτι σε δύσκολες στιγμές. Είναι βεβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την ιδέα της κεντροαριστεράς με ανθρώπους εξαιρετικά μειωμένης επιρροής”.

Τέλος ως προς τον χρονικό ορίζοντα των εθνικών εκλογών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η κυβέρνηση να διαχειριστεί το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών και των εκλογών αυτοδιοίκησης, να πάρει το μήνυμα του λαού και να επιβιώσει άλλους πέντε μήνες. “Φαντάζομαι ότι θα φροντίσει να το αποφύγει” όπως είπε.

Η λακωνική ατάκα του Ανδρέα Λοβάρδου για τον ανασχηματισμό και τα “αποδιαλεουρια”

Ο κ. Λοβέρδος επέλξε να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του για την εξωτερική πολιτική της χώρας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κ. Κατρούγκαλου στο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι θα περιμένει να δει τι θα ειπωθεί στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί την άλλη Παρασκευή, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση στην κυβέρνηση, στελεχών που ανήκαν στον δικό του πολιτικό χώρο, είπε χαρακτηριστικά:

“Αυτά είναι αποδιαλεούρια” (σημ. απομεινάρια)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook