Οι εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η οποία ανοίγει τον δρόμο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυξημένους δασμούς 25%.

Η Ε.Ε. ελπίζει πως θα διατηρηθεί η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο έχει ετοιμάσει κατάλογο με εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα ύψους 20 δισ. ευρώ στα οποία θα επιβάλει αυξημένους δασμούς αν προχωρήσει ο Τραμπ σε αύξηση δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Στην έκθεση που είχε παραγγείλει ο Τραμπ τον περασμένο Μάιο, «θα αναφέρεται πως οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσαν χθες δύο στελέχη ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών τα οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Η έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί επισήμως στον Λευκό Οίκο μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που είναι αύριο. Το πόρισμά της δεν δεσμεύει τον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν καιρό τώρα για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου πως έχει δηλώσεις πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια πως οι εισαγωγές ευρωπαϊκών (και άλλων) αυτοκινήτων απειλούν την αμερικανική οικονομία.

Ο Τραμπ έχει δείξει εμμονή ειδικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως βλάπτουν την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Τραμπ θα έχει περιθώριο 90 ημερών ώστε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ξένων αυτοκινήτων. Βέβαια όπως έχει κάνει και στην περίπτωση της Κίνας, ο Τραμπ θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την απειλή των επιπλέον δασμών ώστε να πιέσει την Ε.Ε. και άλλες χώρες να αποδεχθούν αμερικανικές απαιτήσεις στο πλαίσιο εμπορικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Ο Λευκός Οίκος θέλει να διαθέτει την απειλή επιβολής δασμών στην περίπτωση που κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις ή στην περίπτωση που αποφασίσει πως οι προσφορές της Ε.Ε. και των Ιαπώνων δεν είναι αρκετά γενναιόδωρες», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group. Οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το 2017 οι εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ είχαν ανέλθει στα 20,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Μεξικό στα 46,9 δισ. δολάρια, από τον Καναδά στα 42,5 δισ. δολάρια και από την Ιαπωνία στα 39,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITA). Η επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ θα έπληττε ιδιαίτερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και μάλιστα σε περίοδο σημαντικής υποχώρησης των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη (-4,9% τον Ιανουάριο, πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα) αλλά και ενδεχόμενης μεγάλης αναταραχής που θα μπορούσε να προκληθεί αν υπάρξει σκληρό Brexit. Ωστόσο η απειλή δεν περιορίζεται εδώ. Τον Δεκέμβριο ο Τραμπ είχε συναντηθεί με τους επικεφαλής των Daimler, Volkswagen και MBW και τους είχε καλέσει να αυξήσουν τις επενδύσεις σε αμερικανικά εργοστάσια. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απασχολούν 118 χιλιάδες υπαλλήλους στις ΗΠΑ, όπου το 2018 είχαν κατασκευάσει 750 χιλιάδες αυτοκίνητα. Το ενδεχόμενο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ ώστε αν αποφύγουν επιπλέον δασμούς θα πρέπει να ανησυχεί την Ε.Ε.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ενώ χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος» κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο. Κι οι δύο πλευρές συμφωνούν πως αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανού υπ. Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, του Αμερικανού εκπροσώπου Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Λιου Χε. Η Αμερικανίδα υπ. Τύπου Σάρα Σάντερς ανακοίνωσε χθες πως επιτεύχθηκε πρόοδος στο Πεκίνο, αλλά πρόσθεσε πως μένει ακόμη πολύ δουλειά και πως οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν να εργάζονται επί όλων των ανοικτών θεμάτων ενόψει της καταληκτικής προθεσμίας της 1ης Μαρτίου». Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αυτή την ημερομηνία, τότε θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 25% σε εισαγωγές από την Κίνα αξίας 200 δισ. δολ. τον χρόνο. Σύμφωνα με το Reuters, ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στα ακανθώδη ζήτημα της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας προς κινεζικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook