Σαρωτικές είναι οι περικοπές στο εφάπαξ που έρχονται από την 1η Νοεμβρίου. Αφορούν και όσους έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν πρόλαβαν να το εισπράξουν. Όνειρα ζωής γίνονται εφιάλτης.

Φωτιά είναι οι περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα, με τις μειώσεις να ξεκινούν από το 20% και να φτάνουν το 30%. Οι περικοπές θα γίνουν την 1η Νοεμβρίου στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως σημειώνει σήμερα το «Έθνος», ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι μειώσεις αγγίζουν και όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα το βοήθημα.

Πρόκειται για περίπου 42.000 δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους στη ΔΕΗ, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα ελλειμματικά Ταμεία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών ενδεικτικά αναφέρεται πως με βάση τις νέες ρυθμίσεις:

• Η μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι 20%. Με δεδομένο πως κατά μέσο όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ, οι απώλειες θα είναι 9.000 ευρώ.

• Η μείωση στο εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα φτάνει το 30%. Με δεδομένο πως σε γενικές γραμμές το βοήθημα διαμορφώνεται στα 85.000 με 85.000 ευρώ, οι απώλειες κατά μέσο όρο θα είναι 26.000 με 27.000 ευρώ. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση στα συγκεκριμένα Ταμεία -τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα- μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Το καλοκαίρι είχε περάσει ρύθμιση με βάση την οποία το εφάπαξ μειωνόταν κατά 10% στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% στη ΔΕΗ. Τώρα αυτή η ρύθμιση αλλάζει και ορίζονται νέα ποσοστά περικοπής από 20% έως 30% (που θα αντικαταστήσουν τα προηγούμενα ποσοστά). Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων σε περίπτωση που δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των συγκεκριμένων Ταμείων.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μαζική φυγή στη σύνταξη (κυρίως στο Δημόσιο), με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι κρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλογιστική μελέτη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δείχνει έλλειμμα 4 δισ. (στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί η αρχική μείωση του 10%).

Μάλιστα στη μελέτη αναφέρεται πως ακόμα και αν υπάρξει νέα μείωση 10% (κάτι που θα γίνει με τα νέα μέτρα) και αυξηθεί κατά μία μονάδα η εισφορά, το Ταμείο θα έχει μαύρη τρύπα 2,7 δισ. ευρώ. Η έλλειψη ζεστού χρήματος στον ασφαλιστικό φορέα έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ να αγγίζει τους 22 μήνες.
Συγκεκριμένα τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 με 600 εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια του φορέα και αυτήν τη στιγμή δίνεται το εφάπαξ σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Νοέμβριο του 2009.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook