Στόχος μέχρι τέλος του 2019 να έχει αναρτηθεί το 80-90% των χαρτών όλης της χώρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών της χώρας. Σε επίπεδο Χανίων έχει κυρωθεί πάνω από το 50% του 5,5% του νομού και αφορά στο κομμάτι που δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις και είναι κυρίως γεωργική έκταση.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τους δασικούς χάρτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης που ήταν παρών, ανέφερε ότι το 57% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί και τόνισε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει μέχρι τέλους του 2019 να έχει ολοκληρωθεί το 80-90% των δασικών χαρτών όλης της χώρας. Όπως η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μαζί με τη χάραξη των αιγιαλών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως προς τις αντιρρήσεις, ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μάλιστα, όπως είπε, η διαδικασία των αντιρρήσεων σε πολύ δύσκολες περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, εξελίχθηκε πολύ ομαλά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Δασαρχείου Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, ξεκινά στα Χανιά η διαδικασία των αντιρρήσεων στις 3 ΕΠΕΑ (Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων). Πρώτα θα εξεταστούν τα πρόδηλα σφάλματα και στη συνέχεια οι υπόλοιπες αντιρρήσεις. Η αρχή θα γίνει από τα Περιβόλια. Το υπόλοιπο του νομού έχει ανατεθεί σε μελετήτη από τον οποίο έχει ήδη παραδοθεί το 30% των χαρτών το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο ελέγχου. Η κα. Σκλαβάκη τόνισε επίσης ότι η υπηρεσία της είναι ανοιχτή να δεχτεί όποιον πολίτη ζητήσει να έχει ενημέρωση ή βοήθεια πάνω στο θέμα.

Η Δασολόγος και Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, Νατάσσα Βαρουχάκη, ανέφερε ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει αναλάβει την υλοποίηση της κατάρτισης των δασικών χαρτών μέσω συμβάσεων με αναδόχους για μελέτες δασικών χαρτών και παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες τόσο προς τους πολίτες για την άσκηση των αντιρρήσεων όσο και ως προς την υπηρεσία για τη διαχείριση των αντιρρήσεων αλλά και στους δήμους για την καταγραφή των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων ούτως ώστε στο τέλος να έχουμε κυρωμένους δασικούς χάρτες με τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία. 

Όπως είπε, ο δασικός χάρτης καταγράφει αυτό που νομικά ήδη ισχύει και έχει δυναμική, δηλαδή αλλάζοντας οι νομοθετικές διατάξεις περί δασών θα αλλάξει και ο δασικός χάρτης. Αρκετά από τα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω δασικών χαρτών, έχουν αντιμετωπιστεί με νομοθετικές παρεμβάσεις.

 Η Δασολόγος και Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, Νατάσσα Βαρουχάκη

Η εσπερίδα για τους δασικούς χάρτες στην ΠΕ Χανίων διοραγνώθηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Κρήτης σε συνεργασία με την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης -Διεύθυνση Δασών Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης μετά από 40 ολόκληρα χρόνια έχουμε αποφασίσει να κάνουμε βήματα προς την ανάπτυξη, γιατί μία χώρα χωρίς δασολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες και χωρίς κτηματολόγιο δεν μπορεί να λέγεται αναπτυγμένη και επειδή είναι μία διαδικασία που επί 40 χρόνια βάζαμε στην ουσία τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τώρα αποφασίσαμε ως ΓΕΩΤΕΕ να καλέσουμε την κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους για να ενημερωθούν από του ανθρώπους που διαχειρίζονται το θέμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε τις χρήσεις γης ώστε να απεμπλακούν και οι ιδιοκτήτες γης και οι υπηρεσίες από μια απίστευτη γραφειοκρατία που σκοτώνει τον χρόνο, κοστίζει και μας τραβά πίσω.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook