Αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των εργαστηρίων δερματοστιξίας

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για ψήφιση απαγορεύει τα τατουάζ σε άτομα κάτω των 16 ετών στην Κύπρο.

Από την ηλικία των 16 ετών έως 18 ετών στους εισάγονται περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την προηγούμενη γραπτή ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Πρόσθετα θα απαγορεύεται η δωρεά αίματος από άτομα που έχουν υποβληθεί σε δερματοστιξία ή διαπέρνηση σώματος (piercing) τους τελευταίους εννέα μήνες.

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως «Ο περί Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019» και ρυθμίζει τη λειτουργία των εργαστηρίων δερματοστιξίας και σωματικής διαπέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Υγείας, με γνώμονα τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση τη νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του δερματοστικτοποιού και διαπερνητή σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Ειδικότερα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ιδρύεται Συμβούλιο Εγγραφής Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης σώματος.

Επίσης, καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις εγγραφής στα οικεία μητρώα των δερματοστικτοποιών και διαπερνητών σώματος, καθώς επίσης και οι γενικές αρχές λειτουργίας των εργαστηρίων τους.

Πρόσθετα, συστήνεται Πειθαρχικό Συμβούλιο για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους εγγεγραμμένους δερματοστικτοποιούς και διαπερνητές σώματος και θεσπίζονται ποινικά αδικήματα συναρτώμενα με την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Για να εγγραφεί οποιοδήποτε πρόσωπο στο μητρώο των δερματοστικτοποιών ή στο μητρώο των διαπερνητών σώματος θα πρέπει να είναι πολίτης της κυπριακής Δημοκρατίας ή κράτους μέλους ή σύζυγος ή τέκνο πολίτη της Δημοκρατίας ή κράτους μέλους που έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.

Πρόσθετα, το εν λόγω πρόσωπο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, να κατέχει πιστοποιητικό υγείας, να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα το οποίο ενέχει ηθική αισχρότητα ή έλλειψη τιμιότητας και να κατέχει δίπλωμα ή άλλο ισότιμο προσόν εκπαίδευσης στη δερματοστιξία ή/και διαπέρνησης σώματος. Πρόσθετα, θα πρέπει να κατέχει πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών και πιστοποιητικό εκπαίδευσης προς αποτροπή μεταδιδόμενων ασθενειών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα πρόσωπα που θα ασκούν παράνομα το επάγγελμα θα είναι ένοχα αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης τους, θα υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές μαζί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο στις 12 Ιουνίου 2012, σχεδόν πριν από επτά χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook