Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το κοιμητήριο
 
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, όπου βεβηλώθηκαν 80 τάφοι ενός εβραϊκού κοιμητηρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα μεταβεί στην Αλσατία πριν επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις κατά της αύξησης των αντισημιτικών πράξεων στη Γαλλία.

«Σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, περίπου 80 τάφοι του ισραηλιτικού κοιμητηρίου του Κατσενέμ βρέθηκαν βεβηλωμένοι», καθώς είχαν σχηματισθεί πάνω τους με σπρέι αγκυλωτοί σταυροί, ανακοίνωσε η νομαρχία του Κάτω Ρήνου. Η εισαγγελία του Στρασβούργου ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τάφοι αυτού του κοιμητηρίου, που βρίσκεται από το 1795 στο Κατσενέμ, ένα χωριό 800 κατοίκων, βεβηλώθηκαν με αγκυλωτούς σταυρούς που ζωγραφίσθηκαν με μπλε και κίτρινο σπρέι. Ένας τάφος φέρει επίσης την επιγραφή «Elsassisches Schwarzen Wolfe» (Αλσατικοί μαύροι λύκοι), πιθανή αναφορά σε μια αυτονομιστική οργάνωση που δρούσε στη δεκαετία του 1970.

Αγκυλωτοί σταυροί ζωγραφίστηκαν με σπρέι και στην πόρτα ενός σπιτιού κοντά στο κοιμητήριο, καθώς και στον τοίχο του περιβόλου. Η πρόσβαση στο κοιμητήριο αποκλείσθηκε γρήγορα από τη χωροφυλακή, που κρατούσε σε απόσταση τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους και τους εικονολήπτες.

«Ογδόντα τάφοι βεβηλώθηκαν στο Κατσενέμ. Αγανάκτηση και αηδία. Αυτές οι αποκρουστικές πράξεις είναι ύβρις στη μνήμη της χώρας μας. Στις αξίες που σφυρηλάτησαν την ψυχή του λαού μας. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην παραμείνουν ατιμώρητες», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο νομάρχης του Κάτω Ρήνου Ζαν-Λικ Μαρξ καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αυτή τη βδελυρή αντισημιτική πράξη και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την εβραϊκή κοινότητα, η οποία έγινε άλλη μια φορά στόχος».

«Ο αντισημιτισμός πλήττει τις αξίες της Δημοκρατίας που συμμερίζονται όλοι οι Γάλλοι. Καμιά βία, καμιά εκδήλωση μίσους ή μισαλλοδοξίας δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το να ζούμε μαζί», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook