Από Σάββατο βράδυ αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με την θερμοκρασία να πέφτει ενώ αναμένονται και έντονες βροχές

Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει δυστυχώς ακόμα στην εξέλιξη του καιρού απο το Σάββατο και μετά λόγω της έντονα ψυχρής αέριας μάζας που κατέρχεται προς τη χώρα μας.

Τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα διαφοροποιούν την όλη εξέλιξη του καιρού για το νησί μας, καθότι φαίνεται να “προστατεύεται” απο ένα Βαρομετρικό χαμηλό που λειτουργεί ως ανάχωμα στην ταχύτατη εισβολή του αντικυκλωνικού πεδίου ( μένει να επιβεβαιωθεί ασφαλώς και στα επόμενα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων η δημιουργία αυτού του συστήματος).

Ο καιρός αλλάζει και στο νησί μας απο το Σάββατο το πρώί, αρχικά ήπια, με τα πρώτα φαινόμενα να εμφανίζονται απο τα δυτικά και τα νότια τμήματα και σταδιακά βέβαια να επεκτείνονται και ανατολικότερα και προς το απόγευμα να σημειώνονται κατά τόπους λίγο πιο έντονες βροχές ένω υπάρχει πιθανότητα και για τοπικές καταιγίδες.

Υπο την επήρεια του Βαρομετρικού χαμηλού χαμηλού θα εξελιχθεί ο καιρός και την Κυριακή με παρόμοια τα φαινόμενα. Απο την Κυριακή το βράδυ- ξημερώματα Δευτέρας ξεκινά και το Βόρειο ρεύμα το οποίο θα πιθανά να δώσει και μία νέα ένταση στα καιρικά φαινόμενα. Τα νεότερα δεδομένα είναι βέβαιο οτι θα δίνουν πολύ καλύτερη προγνωστική εικόνα της εξέλιξης του καιρού και σίγουρα διασφαλίζουν μία πιο αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Μεγάλη αβεβαιότητα στην εξέλιξη του καιρού προκαλεί η πολύ ψυχρή εισβολή από τη Βορειοανατολική Ευρώπη η οποία φαίνεται να κατέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας προς το Αιγαίο. Η πολύ ψυχρή αυτή μάζα ξεκινάει την κάθοδο της από το Σάββατο το πρωί και μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επηρεάσει αρκετά έντονα τον καιρό της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Β. και του Κ. Αιγαίου. Ένα δεύτερο στοιχείο, εκτός από τα χιόνια και τις κατά τόπους έντονες βροχές στις παραπάνω περιοχές, θα είναι και η ενίσχυση των Βορείων – Βορειοανατολικών ανέμων λόγω μίας έντονης σύγκλησης των Βαρομετρικών συστημάτων , αρχικά στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αργότερα αναμένεται να ενισχυθούν και στο ΝΔ Αιγαίο και το δυτικό Κρητικό πέλαγος.

Ο καιρός στην Κρήτη φαίνεται να διαμορφώνεται με ένα διαφορετικό τρόπο απ’ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλάζοντας όμως το σκηνικό του καιρού από την καλοκαιρία που θα επικρατεί έως και την Παρασκευή σε ένα βροχερό σκηνικό από το Σάββατο.

Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού από το Σάββατο με τις βροχές , οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες, θα συνεχίσει να επηρεάζει  το νησί μας έως και την Τρίτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Κρήτης , σε μεγάλα όμως υψόμετρα, τα οποία οριοθετούνται, με τα έως τώρα δεδομένα, πάνω από τα 1.000 μέτρα για τα ορεινά της δυτικής Κρήτης και πάνω από τα 1.200 μέτρα για τα ανατολικά ορεινά.

Ιδιαίτερα όμως σημαντικό είναι και το ανεμολογικό πεδίο που θα διαμορφωθεί στην Κρήτη καθότι δεν φαίνεται να μας επηρεάζει από το Σάββατο η έντονη ζώνη σύγκλησης με τους πολύ ισχυρούς Βορειοανατολικούς ανέμους, αλλά αντιθέτως στο νησί μας θα επικρατούν Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Από την Κυριακή όμως το βράδυ αναμένεται να πάρουν σειρά και οι Βόρειοι άνεμοι οι οποίοι θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους στα δυτικά τμήματα του νησιού ως πολύ Ισχυροί έως και Θυελλώδεις ένω στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Προφανώς οι Βόρειοι αυτοί άνεμοι θα προκαλέσουν και ένα υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Ν. Χανίων.

Αιτία της διαφοροποίησης του καιρού στην Κρήτη είναι η δημιουργία ενός Βαρομετρικού χαμηλού στο Ν. Αιγαίο από το Σάββατο το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία ασπίδα προστασίας  για το νησί μας από την ταχύτατη εισβολή του Αντικυκλωνικού πεδίου που θα συνοδεύεται και από την έντονα ψυχρή αέρια μάζα.  Άλλωστε και οι θερμοκρασίες στο νησί μας αναμένεται να υποχωρήσουν μεν σε χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα από την Δευτέρα, αλλά όχι στα επίπεδα την υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Η σταδιακή βέβαια απομάκρυνση του βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά από την Κυριακή το βράδυ είναι αυτό που θέλει μεγαλύτερη προσοχή μιας και πιθανά να μας επιφυλάσσει την έστω και πρόσκαιρη ένταση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι η αβεβαιότητα στην προγνωστική εικόνα  που δίνουν τα ατμοσφαιρικά προγνωστικά μοντέλα, ιδιαίτερα για το νησί μας, κάτι που απαιτεί τη διαρκή παρακολούθηση των νεώτερων δεδομένων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις στην συνολική εξέλιξη του καιρού . Σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα είναι να προετοιμασθούμε όσο το δυνατό περισσότερο και ας ευχηθούμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του καιρού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook