Το λιμάνι Ρέθυμνου ως πυλώνας ανάπτυξης του Νομού θεωρείται η σημαντική πύλη εισόδου, δεδομένου ότι δέχεται – εξυπηρετεί επιβατικά, τουριστικά, εμπορικά πλοία και σκάφη αναψυχής, δραστηριότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη της πόλης μας και του Νομού. Για το λόγο αυτό απαιτείται η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Με αφορμή λοιπόν και την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την πόλη μας και το λιμάνι Ρεθύμνου, επανέρχεται στην επικαιρότητα η επαναλαμβανόμενη κατάσταση  κατά την χειμερινή περίοδο , που όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα στην πόλη μας το λιμάνι μας και η ευρύτερη περιοχή να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και συγκεκριμένα το λιμάνι μας να μετατρέπεται σε λίμνη, καθώς έντονοι κυματισμοί υπερκαλύπτουν τον προσήνεμο μώλο (προστατευτικό) που καθιστούν κάποιες φορές την λειτουργία του λιμανιού από δύσκολη έως αδύνατη και επηρεάζεται η ασφάλεια των ελλιμενισμένων σε αυτό πλοίων, καθώς και των ελλιμενισμένων μικρών σκαφών στη μαρίνα του λιμανιού. 

Επίσης μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών και υδάτων κατακλύζουν το παρκινγκ, την είσοδο του λιμανιού και του ενετικού λιμένα και κατά συνέπεια πλημμυρίζει, η εν λόγω περιοχή και καθίσταται ανενεργή η λειτουργία του παρκινγκ και εγκυμονούνται κίνδυνοι σε διερχομένους πεζούς και οχήματα, όπου σε αρκετές φορές διακόπτεται η διέλευση τους.

Η κατάσταση αυτή λοιπόν, αποτελεί  αρνητική εικόνα για την πόλη μας και προκαλεί προβληματισμό κατά την χρήση του από τους χρήστες αυτού. 

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κατά καιρούς έχουν θετικό πρόσημο και τις αποδεχόμαστε , άλλα για να μην είμαστε θεατές του ίδιου έργου ξανά και ξανά , το λιμάνι μας χρειάζεται δυναμικές πρωτοβουλίες άμεσης αντιμετώπισης με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Δήμος Ρεθύμνου, Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Περιφέρεια Κρήτης, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολίτικης, ΥΠΕΧΩΔΕ. 

Κατά την γνώμη μου λοιπόν, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στον λιμένα Ρέθυμνου όπως : 

– H άμεση επαρκής και αποτελεσματική θωράκιση του προσήνεμου μώλου του λιμένα Ρεθύμνου, συμπεριλαμβανομένου και της ρίζας αυτού δηλαδή το πάρκινγκ, με μία ολοκληρωμένη και συνολική μελέτη που θα αντιμετωπίσει ριζικά το θέμα της προστασίας αυτού .

– Εκβάθυνση στον δίαυλο εισόδου  του  λιμένα Ρεθύμνου, καθώς και σε όλη την λιμενολεκάνη σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές στα κατασκευαστικά σχέδια αυτού. 

– Να γίνει χωροθέτηση – εφαρμογή master plan  λειτουργικών δράσεων (υποδομές, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.τ.λ) στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του λιμανιού.

– Επιπρόσθετος εκσυγχρονισμός της μαρίνας. 

– Δημιουργία σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου. 

– Καλλωπισμός της αμμώδους  παραλίας εντός της λιμενολεκάνης. 

– Να εξεταστεί η δυνατότητα αμφίδρομης οδικής σύνδεσης της μαρίνας-παραλίας με τον εμπορικό λιμένα, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να αποσυμφορηθεί  και το κυκλοφοριακό της πόλης.  

Τέλος προτείνω να υπάρξει η συνεννόηση-βούληση όλων των τοπικών εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να υπάρξει η κατά το εφικτό χρονικά επίλυση του θέματος αυτού, εξασφαλίζοντας και τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

  • Ο Κώστας Δανδουλάκης είναι πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook