Προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Συντονίστριας Μαρίας Κοζυράκη, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκου Καλογερή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.

Εκτός της προγραμματισμένης ατζέντας, το τραγικό δυστύχημα στη Μεσσαρά, που στοίχησε τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων, απασχόλησε από την αρχή τους συμμετέχοντες και αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης. Έγινε συνοπτική αποτίμηση της συνολικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της πρόληψης, με δυνατότητα επίσπευσης έργων και δράσεων που άπτονται της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Κρήτης. Η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αναδείχθηκε ως ουσιώδες και πρωταρχικό μέλημα για την πρόληψη επιπτώσεων και συνεπειών απρόβλεπτων και έντονων καιρικών φαινομένων. 

Ζητήματα που συζητήθηκαν αναλυτικά ήταν η ενημέρωση και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και εφαρμογής δράσεων συντονιστικού ή εφαρμοστικού χαρακτήρα, καθώς και η εξεύρεση λύσεων θεσμικού χαρακτήρα για καίρια ζητήματα που αφορούν τους φορείς διοίκησης της Κρήτης, ΟΤΑ α΄ και β ΄βαθμού, όπως περιβαλλοντικά θέματα, πολιτική προστασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων. 

Για το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ειδικότερα την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου (Ν. 4555/18) για τη νέα οργάνωση και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη (ΦΟΔΣΑ), η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη ενημέρωσε και ανέλυσε ζητήματα που έχουν προκύψει σε νομικό, διοικητικό και τεχνικό επίπεδο ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής εξέθεσε λεπτομερώς τις προβλέψεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης. Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι, στο τρίτο και τελικό πλέον στάδιο της θεσμικού πλαισίου στο όποιο βρίσκεται τώρα η διαδικασία διαπίστωσης των νέων ΦΟΔΣΑ και της ένταξης των Δήμων της Κρήτης σε αυτούς, έχει αποτυπωθεί η βούληση των συνεργαζόμενων Δήμων, με τις αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και, έχει ήδη διαμορφωθεί το σχήμα διαχείρισης το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά νομικά αλλά και τεχνικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης, προς όφελος των εξυπηρετούμενων πολιτών και του περιβάλλοντος. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook