Πλεόνασμα αλλά πως, προς όφελος ποιου και σε βάρος ποιου ήταν η απαντηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην παρουσίαση των οικονομικών του δήμου Χανίων

Ειδική συνεδρίαση για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2017, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, παρουσία της Ορκωτής Ελέγκτριας κ. Μαρίνας Χρυσανθοπούλου, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει σύσσωμο τον οικονομικό απολογισμό, ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή, οτι θριαμβολογεί για αριθμούς που από πίσω τους κρύβεται η έλλειψη έργων και κοινωνικών δράσεων προς όφελος των δημοτών.

Ο κ. Βάμβουκας, στην αρχη της συνεδρίασης, έκανε λόγο για την άσκηση επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής που επέτρεψε στο δήμο Χανίων, παρά την κρίση, να εξασφαλίσει ένα είδος πλεονάσματος στα ταμεία του, υψους 5 εκ. ευρώ, καθιστώντας τον ένα από τους υγιέστερους οικονομικά δήμους. Ο δήμαρχος Χανίων, πριν την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων από την προϊσταμένη της διεύθυνσης οικονομικων υπηρεσιών του δήμου και την ορκωτή ελέγκτρια, σημείωσε οτι τα στοιχεία δείχνουν οτι ο δημος έχει πετύχει οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, που του δίνει την άνεση να προγραμματίσει, σχεδιάσει και υλοποιήσει σειρά έργων για τους δημότες

Ορκωτή Ελέγκτρια: “Μαξιλάρι 5 εκ. ευρώ” στο δημο από τη μια αλλα και ελλείψεις που θυμίζουν το  “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται”

Η ορκωτή ελέγκτρια, κ. Χρυσανθοπούλου, σημείωσε οτι ο δήμος Χανίων είναι ένας οικονομικά υγιής και ασφαλής δήμος, ο οποίος έχει διασφαλίσει στα ταμεία του ένα “μαξιλάρι” της τάξεως των 5 εκ. ευρώ, ως λειτουργικό αποτέλεσμα που μπορεί, ακόμα και αν μηδενιστούν για τους επόμενους τουλάχιστον 3 μήνες όλα του τα έσοδα, να καλύψει τα μηνιαία του λειτουργικά έξοδα.

Ο δήμος πρόσθεσε, αποτελεί, μια σημαντική, σταθερή, οντότητα που μέσα στην κρίση, κατάφερε να παρουσιάζει θετική χρηματοοικονομική εικόνα, συνεχόμενα τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Αυτό όπως εξήγησε η κ. Χρυσανθοπούλου οφείλεται στην σωστή λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας που αξιοποίησε νόμους όπως η ρύθμιση οφειλών, βεβαιώνοντας την είσπραξη απαιτήσεων,  από το 2009  μέχρι το 2015, με ταυτόχρονη κατανόηση των δύσκολων οικονομικων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, ο δήμος Χανίων κατάφερε να “κλείσει” τρύπες και εν μέσω κρίσης να παρουσιάζει λειτουργικό αποτέλεσμα άνω των 5 εκ. ευρώ.

Επίσης η κ. Χρυσανθοπούλου, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός οτι δήμος Χανίων, ήταν μεταξύ εκείνων, που δεν έλαβαν επιχορήγηση για ληξιπρόθεσμα δάνεια, αφού μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, γεγονός που δείχνει ότι έχει “απεγκλωβιστεί” από την κεντρική χρηματοδότηση.

Η τελευταία αυτή φράση της ορκωτού λογίστριας, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της “Ανταρσια στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζου, ο οποιος υποστήριξε οτι η χρήση του όρου “απεγκλωβισμός” αποτελεί “πολιτικό σχολιασμό”. Η απάντηση της κ. Χρυσανθοπούλου προς τον κ. Ρίζο υπήρξε άμεση και επεσήμανε οτι τόσα χρόνια που συνεργάζεται με το δήμο Χανίων γνωρίζει την πορεία και την εξέλιξή του και έκανε λόγο για “γενναιότητα” που δεν απευθύνθηκε στην κεντρική εξουσία για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του εφόσον είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές χωρίς την προσφυγή, με όρους ελεημοσύνης, στο κράτος. Με αυτήν την έννοια, επεσήμανε, χρησιμοποιήθηκε ο όρος περί απεγκλωβισμού από την κεντρική χρηματοδότηση

Εκτός φυσικά από τα θετικά που επεσήμανε η κ. Χρυσανθοπούλου για τα οικονομικά αποτελέσματα του δήμου Χανίων, αναφέρθηκε σε σημαντικές παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφήνουν και σκιές ως προς την ορθή και διαφανή οικονομική διαχείριση, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε  “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται”

Σημαντική εκκρεμότητα και παράλειψη, αποτελει, όπως τόνισε, το γεγονός οτι ο δήμος Χανίων, δεν έχει διαχειριστικές αποθήκες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του, οπως τι υλικό διαθέτει, πως να το διαχειριστεί, τι κόστος έχει, ποιος χρεωνει τι, ποιος γνωρίζει τι. κτλ. Η λειτουργία λογιστικών αποθηκών αποτελεί ένα εργαλείο διοίκησης που θα έπρεπε όπως επισημάνθηκε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια με την κ. Χρυσανθοπούλου να τονίζει οτι η χρήση τους, θα δώσει την ευκαιρία στο δήμο να φτιάξει ένα πραγματικό κοστολόγιο και να μπορεί να υπολογίζει την ανταποδοτικότητα προς κάθε δημότη, τι πήρε και τι μπορεί να δώσει. 

Επίσης, η Χρυσανθοπούλου αναφέρθηκε στο “ανύπαρκτο” περιουσιολόγιο του δήμου τονίζοντας οτι υπάρχουν τμήματα γης και αξίες ακινήτων, που πρέπει να αποτιμηθούν και να γραφτούν στο περιουσιολόγιο του δήμου. “Αγκάθι” αποτελούν και οι εκκρεμότητες από τα σχέδια πόλης με τις εκκρεμείς στα δικαστήρια υποθέσεις, που αφορούν υποχρεώσεις του δήμου προς τους δημότες

Οχι από σύσσωμη την αντιπολίτευση στον οικονομικό απολογισμό

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό, αμφισβητώντας, όχι τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η ορκωτή ελέγκτρια, αλλά κυρίως το “πολιτικό περιεχόμενο” της οικονομικής διαχείρισης που οδήγησε στο πλεόνασμα των 5 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων σχολιάστηκε οτι το λειτουργικό αποτέλεσμα των 5 εκ ευρώ, δημιουργήθηκε στις “πλάτες” των δημοτών, που δεν έχουν δει βελτίωση σε επίπεδο υποδομών ή σε όρους κοινωνικής πολιτικής.

Δεν αμφισβητούμε το οικονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Μαρία Κοκκινάκη από την παράταξη Σκουλάκη, διερωτώμενη ωστόσο γιατί το “μαξιλάρι”  των 5 εκ. ευρώ, δεν διατίθεται για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών που δυσχεραίνεται λόγω έλλειψης υποδομών όπως το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις του δήμου, επεσήμανε οτι αυτές δεν έχουν καταγραφεί επακριβώς, όπως οι απαιτήσεις, και αυτό μπορεί να τινάξει στον αέρα το δήμο Χανίων. Οπως σημείωσε η οικονομική κατάσταση δεν απεικονίζει την πραγματική οικονομική θέση του δήμου Χανίων, αφού υπάρχουν αγωγές εργαζομένων προς τον δήμο και διεκδικήσεις (χρήματα απαλλοτριώσεων, αποζημιώσεων, υποχρεώσεις από σχέδια πόλης κτλ), που αποτελούν χρηματικά ποσά τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ωστόσο αν “βγουν στην επιφάνεια”, μπορεί να “τινάξουν στον αέρα” τον δήμο. Θα πρέπει όπως σημείωσε να προσδιοριστούν αυτές οι υποχρεώσεις του δήμου για να μπορεί να υπάρξει και σωστός προγραμματισμός. Το μητρώο ακίνητης περιουσίας, αποτελεί, όπως πρόσθεσε μεγάλο έλλειμμα για το δήμο Χανίων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλειο για την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής. Υπάρχουν πολλα ακίνητα, 179 οικόπεδα, 35 κτίρια, σημείωσε η κ. Κοκκινάκη, προσθέτοντας στο κάδρο της κριτικής και το θέμα των διαχειριστικών αποθηκών που αναφέρθηκε από την ορκωτή ελέγκτρια. 

Από την πλευρά του ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, επικεφαλής της “Χανιά/100” αμφισβήτησε οχι μόνο το περιεχόμενο του πλεονάσματος των 5 εκ.ευρώ – έλλειψη υποδομών και κοινωνικών δράσεων – αλλά και το ύψος του, σημειώνοντας οτι με μια πιο ορθολογική διαχείριση, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο, όπως πχ αν το δήμος αντλούσε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για να αποφύγει συμμετοχή ιδίων πόρων σε έργα. Ο κ. Παπαδογιάννης, διερωτήθηκε επίσης, γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το θέμα με την λογιστική αποθήκη με αποτέλεσμα ο δήμος να λειτουργεί χωρίς να γνωρίζει τι υλικό διαθέτει, προσθετοντας επίσης το ζήτημα της απουσίας απογραφής, καταγραφής και κοστολόγησης των περιουσιακών στοιχείων. “Υπάρχουν κομμάτια γής που έχουν περιέλθει στο δήμο Χανίων και δεν ξέρουμε την αξία τους. Αδιευκρίνιστα κομμάτια περιουσίες, μέσα στον αστικό ιστό που δεν ξέρουμε πόσο αξιολογούνται” , σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδογιάννης κάνοντας λογο για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή.

Όσον αφορά τα σχέδια πόλης, ο κ. Παπαδογιάννης, επίσης διερωτήθηκε πως μπορεί ο δήμος Χανίων να έχει οικονομική ασφάλεια όταν εκκρεμούν ακόμα δικαστήρια για διεκδικήσεις σε βάρος του, το ύψος των οποίων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών, πρώτα ο Άνθρωπος” Γιάννης Σαρρής, επεσήμανε οτι η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της χρήσης του 2017μ δεν γίνει επί τη βάση των λογιστικών στοιχείων αλλά προσφέρεται κυρίως για  πολιτική κριτική. Απευθυνόμενος προς την κ. Χρυσανθοπουλου διερωτήθηκε επί πόσα χρόνια, επαναλαμβάνει τις ίδιες παρατηρήσεις που αφορούν βασικά στοιχεία, για την διαχειριστική αποθήκη, την διαχείριση της περιουσίας κτλ, θέλοντας να καταδείξει οτι δεν υπάρχει βούληση για τέτοιες αλλαγές. Η αποτίμηση της περιουσίας, τόνισε δεν έχει μόνο λογιστική αξία αλλά και άλλες προεκτάσεις που δείχνει οτι δεν υπάρχει βούληση για τον έλεγχο και την αξιοποιήση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος των δημοτών. Η αδράνεια αυτή, δεν οφείλεται ισχυρίστηκε, σε έλλειψη οργάνωσης αλλά είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων. Όσον αφορά το θέμα της λογιστικής αποθήκης ο κ. Σαρρής σημείωσε οτι ο δήμος Ηρακλείου, είχε θέσει ως προτεραιότητα τη λειτουργία αυτή, κάτι που ο δήμος Χανίων προφανώς δεν έχει κάνει.

Ο κ .Παπαντωνάκης, της “Λαικής Συσπείρωσης” δεν συμμερίστηκε τη θριαμβολογία ούτε του δημάρχου ούτε της ορκωτοής λογίστριας για το πλεόνασμα των 5 εκ. ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι “ευημερούν οι αριθμοί”, χωρίς να υλοποιούνται έργα που έχουν ανάγκη οι πολίτες, πχ σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο οικονομικός απολογισμός δείχνει οτι εφαρμόζεται έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό, με επιβολή φόρων και τελών σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προσθέτοντας απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή οτι πανηγυρίζει για το υπόλοιπο λες και ο δήμος είναι επιχείρηση. “Η εισπραξιμότητα και οι εισφορές είναι παραπάνω από τη λύση των προβλημάτων των κατοίκων;” διερωτήθηκε. Τέλος έθεσε ζήτημα ισονομίας στις εισπράξεις του δήμου Χανίων, κάτι που επιβεβαιώνει την αντιλαϊκή φύση του προϋπολογισμού και των οικονομικών καταστάσεων του δήμου.

Τέλος ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανταρσια στα Χανιά”, έκανε λόγο για ταξικα οικονομικά αποτελέσματα από τα οποία δεν ωφελούνται οι φτωχοί αλλά οι πλούσιοι δημότες. “Ο δήμος πήγε καλά, αλλά όχι οι δημότες” σχολίασε, κάνοντας λόγο για ταξικό πλεόνασμα σε βάρος των ανήμπορων δημοτών

Τελικά ο οικονομικός απολογισμός του 2017 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook