Το έτος 2019, που διανύουμε , είναι χρονιά πολλαπλών εκλογών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται προβλέπεται ελκυστικό, ιδιαίτερο και ανταγωνιστικό.

Ο πολιτικός χρόνος, τον  Μάιο του 2019, προβλέπεται πυκνός. Θα συμβούν πολλά πολιτικά γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ίσως είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσουμε.Η πρόβλεψη, ότι πρόκειται να στηθούν πενταπλές κάλπες, φαίνεται να τείνει, με μεγάλη πιθανότητα , να επιβεβαιωθεί.  

Στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών κρίνεται το μέλλον του σχετικά νέου θεσμού της Περιφέρειας και το μέλλον της χώρας. Η Περιφέρεια  καλείται, να ξεπεράσει της αδυναμίες της , να ενηλικιωθεί, να ισχυροποιηθεί και να γίνει θεσμός ανταγωνιστικός στο πολύμορφο πλαίσιο της Ευρώπης των Περιφερειών και τελικά να γίνει ο καταλύτης στην προσπάθεια της αναπτυξιακής ανόρθωσης της χώρας.

Στις εκλογές της 26ης Μαίου 2019 το μείζον διακύβευμα είναι η ανάδειξη της Περιφέρειας σε κρίσιμο ενδιάμεσο ιμάντα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η ουσιαστική και πραγματική αποκέντρωση εξουσίας, πόρων και αρμοδιοτήτων. Ζητούμενο είναι οι Περιφέρειες να εισέλθουν στη φάση της ωριμότητας του θεσμού και υπέρβασης των εγγενών εσωτερικών μειονεκτημάτων και να οδηγηθούν προς την Ευρώπη των Περιφερειών . Να συντελεσθεί η αναβάθμισή τους σε δομή  εξουσίας της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης στο πολιτικοδιοικητικό  σύστημα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο δεύτερος βαθμός « τοπικής αυτοδιοίκησης» , οι Περιφέρειες, αποτελεί το ενδιάμεσο επίπεδο εξουσίας μεταξύ Κράτους και Δήμων. Η Περιφέρεια είναι πυλώνας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην ευρωπαϊκή της διάσταση και μπορεί να γίνει μοχλός χειραφέτησης και ταυτόχρονα υπέρβασης και αποδόμησης του ελληνικού συγκεντρωτισμού .

Η χρηστή περιφερειακή διακυβέρνηση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της Διαφάνειας, της Συμμετοχής , της Λογοδοσίας, της Αποτελεσματικότητας και της Συνοχής.

Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές,( Μάιος 2019), πολλοί συνδυασμοί θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις της Κρήτης  μέχρι τις 31/12/2023. Οι πολίτες της Κρήτης, με νηφαλιότητα, ορθή κρίση και υπευθυνότητα, αλλά και αδιάψευστα κριτήρια την ικανότητα, τη γνώση και κυρίως την πολιτική βούληση των προτεινόμενων περιφερειακών παρατάξεων και των υποψήφιων περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, καλούνται να επιλέξουν αυτούς που θα χαράξουν στην πράξη το δρόμο της περιφερειακής αυτονομίας και αυθυπαρξίας, που θα καταστήσει την Περιφέρεια Κρήτης ισότιμο συμμέτοχο την Ευρώπη των Περιφερειών.

Είναι προς το συμφέρον της Κρήτης να επιλεγεί η παράταξη(συνδυασμός), που θα καταθέσει στην τοπική κοινωνία,  με  σκοπό την ανάπτυξη του νησιού, ένα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο θα αναδεικνύει και θα στηρίζεται στους ανθρώπους της, την παράδοσή της,αλλά και το ποικιλόμορφο κρητικό τοπίο που αποτελεί αστείρευτη πηγή εμπειριών. Δεν αρκεί , όμως, μόνο ο σχεδιασμός. Στοίχημα για την Κρήτη είναι η κινητοποίηση και  ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών της σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Οι πολίτες οφείλουν να αξιολογήσουν με καθαρό νου και ορθολογισμό , πέρα από πολωτικά διλήμματα και στείρες  αντιπαραθέσεις, όλες τις πολιτικές προτάσεις που θα καταθέσουν οι παρατάξεις και οι επικεφαλής τους , που θα συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές και να απαντήσουν στα πραγματικά διλήμματα  και τις προκλήσεις των περιφερειακών εκλογών.

  • Εκλέγουμε Περιφερειάρχη αυτόν που γνωρίζει τους δρόμους, τους θεσμούς, τις διαδικασίες και τις λειτουργίες  της Ευρώπης των Περιφερειών και όχι κάποιον που χρειάζεται πρώτα να μάθει, αν μπορέσει, και μετά να προσπαθήσει.

  • Δίνουμε την πολιτική εντολή σ’αυτούς που μπορούν να ανοίξουν στέρεους και αναπτυξιακούς δρόμους και θα εγγυηθούν την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενδοπεριφερειακή  συνοχή της Κρήτης.

 • Εκλέγουμε ανθρώπους που ξέρουν και έχουν σποδείξει με το έργο  τους ότι μπορούν να ηγηθούν σε περιβάλλον δύσκολο, απαιτητικό και ανταγωνιστικό και σε μια προοπτική λειτουργίας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με διοικητική αυτοτέλεια και πολιτική αυτονομία.

Η μάχη των επικείμενων περιφερειακών εκλογών είναι μια πολιτική αναμέτρηση, με φιλοδοξία και προοπτική να διεξαχθεί πέραν και πάνω από το ξεπερασμένο και στείρο δίπολο αντιπαράθεσης και να ανοίξει νέους ορίζοντες συγκλίσεων και προγραμματικών συνθέσεων, χωρίς την άκομψη και καταστροφική παρέμβαση και διαμεσολάβηση του παρακμασμένου και αναποτελεσματικού κράτους. Βασίζεται στην απευθείας συνεννόηση των πολιτών, των παραγωγικών και αναπτυξιακών δυνάμεων της κοινωνίας της Κρήτης ,οι οποίες διεκδικούν ρόλο και δύναμη σ’ένα καινούργιο σύστημα διακυβέρνησης, πολυεπίπεδο και δημοκρατικό, που διασφαλίζει γόνιμους συσχετισμούς εξουσίας.

Σ’αυτό το ελπιδοφόρο, σύγχρονο και αποτελεσματικό περιβάλλον λειτουργίας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,  αποφάσισα να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου στο επίπεδο της Κρήτης και να ζητήσω την ψήφο των πολιτών της.

Ζαχαρίας Εμμανουήλ Δοξαστάκης
Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης
Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook