Συναντήσεις και επαφές κατά την επίσκεψή του στα Χανιά που ολοκληρώνεται στις 19.30 με κεντρική πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Akali

“Το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά αλλά και έτος επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας” σημείωσε ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, από τα Χανιά, όπου βρίσκεται,  συνοδευόμενος από την ευρωβουλευτή κ.Σοφία Σακοράφα, τον υποψήφιο ευρωβουλευτη κ.Κωνσταντίνο – Οδυσσέα Σταυρόπουλο και στελέχη του κόμματος στην Κρήτη.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί το ΜέΡΑ25 ενόψει των ευρωεκλογών και την εθνικών εκλογών. 

“Έχουμε ένα συγκροτημένο ευρωπαικό και εθνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος από το να επικοινωνήσεις το πρόγραμμά σου, ξεκινώντας από την Κρήτη, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας οτι αυτό οφείλεται στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει με την Κρήτη, λόγω καταγωγής.  

“Έχω μια κόρη 15 ετών και μεγαλώνει στην Αυστραλία. Η ίδια νιώθει κρητικιά, λόγω της κρητικής μας καταγωγής. Το “ΜΕΡΑ25”, έπρεπε να ξεκινήσει τη “μέρα” από εδώ. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική και συγκινητική. Τα μέλη μας στην Κρήτη είναι πολλά και ενθουσιώδη” δήλωσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.

Ερωτηθείς για την προοπτική συνεργασιών με άλλα κόμματα και σχηματισμούς ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε οτι υπάρχουν δύο τρόποι για τέτοιου είδους συνεργασίες. Ο ένας είναι ο παλαιοκομματικός, στον οποίο πρώτα υπάρχει συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες για τους όρους της συνεργασίας, τον διαμοιρασμό των θέσεων εξουσίας και στο τέλος τη συζήτηση για τις προγραμματικές θέσεις. Ο δεύτερος είναι ο ουσιαστικός τρόπος συνεργασίας που γίνεται πάνω σε προγραμματικές θέσεις και σε πραγματικά ερωτήματα. Γι’ αυτό μάλιστα όπως είπε εδώ και καιρό έχει αναπτυξει διάλογο και θέτει ερωτήματα σε οικονομολόγους, αγρότες, φοιτητές, φίλους, γνωστούς, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας ο κ. Βαρουφάκης την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στην οποία αρχικά μετείχε και ο ίδιος ως υπουργός και απαντώντας στο αν αυτή ηταν ευκαιριακού τύπου συνεργασία, κρίνοντας από τις εξελίξεις, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

“Ο Αλέξης Τσίπρας με είχε πείσει, λίγο πριν σχηματίσουμε κυβέρνηση, για ένα πράγμα για το οποίο είχε δίκιο. Αν δεν βγάζαμε 151 βουλευτές, αν δεν είχαμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είχαμε υποχρέωση στον ελληνικό λαό να σχηματίσουμε πολύ γρήγορα κυβέρνηση. Ο λόγος ήταν οτι η κυβέρνηση Σαμαρά μας είχε στήσει μια παγίδα, είχε επεκτείνει το δεύτερο μνημόνιο για 4 εβδομάδες μετά την εκλογή μας. Αν δεν υπήρχε παράταση της συμφωνίας, ουσιαστικά θα έκλειναν οι τράπεζες τον Φεβρουάριο. Η υπόσχεση που είχε λάβει (σημ. ο Αλέξης Τσίπρας) από τον κ. Καμμένο ήταν ότι δεν θα ασχοληθεί με την διαπραγμάτευση αν του δώσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για 6 μήνες ο κ. Καμμένος ούτε μίλησε ούτε λάλησε. Τήρησε τη συμφωνία. Αυτό που είναι πολύ περίεργο είναι ότι από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά παραβίασε τη συμφωνία που είχε με εμένα, με άλλους και με τον ελληνικό λαό και υπέγραψε το μνημόνιο, γιατί κράτησε τον κ. Καμμένο στην κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια;”

Τέλος ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε “καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας από το 2010” με τη χώρα να ερημοποιείται από τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Νωρίτερα ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είχε επισκεφθεί τα φιλόπτωχα συσσίτια στην Σπλάντζια και στη συνέχεια την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. 

Ακολούθησε το μεσημέρι βόλτα στην αγορά της πόλης με τον κ. Βαρουφάκη να συνομιλεί με τους πολίτες και να γίνεται δέκτης ερωτήσεων και σχολίων από τον κόσμο για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για το δικό του πολιτικό εγχείρημα.

Στη συνέχεια στα στελέχη του ΜέΡΑ25 θα μεταβούν στο Εθνικό Στάδιο της πόλης, όπου η Σοφία Σακοράφα πραγματοποίησε το παγκόσμιο ρεκόρ της στο ακόντιο.

Στις 17.00 μμ θα γίνει η συνάντηση με την πρωτοβουλία των πολιτών που εναντιώνονται στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μας. Στη συνέχεια (6μμ) θα γίνει η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Στις 19.00 μμ το ΜέΡΑ25 θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας.

Στις 19.30 μμ μέχρι τις 10μμ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Akali με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook