Φοιτητές του Πολυτεχνείου, ακονίζουν το μυαλό τους και επιστρατεύουν όλες τις τεχνικές δεξιότητες που διαθέτουν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα τους πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα. Στόχος, το εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό τελικό στο Τορίνο!

Ο φοιτητικός οργανισμός BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργανώνει για δέκατη συνεχή χρονιά, τον τοπικό διαγωνισμό Μηχανικής. Ο Διαγωνισμός, θα λάβει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, στον πυρήνα του Κτηρίου Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Οργανισμός BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού οργανισμού BEST (Board of European Students of Technology), που αποτελείται από 97 Πολυτεχνεία σε 34 χώρες της Ευρώπης. Ως κύριο σκοπό του έχει την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαίων φοιτητών και την προσφορά επιπλέον γνώσεων σε αυτούς, σε ακαδημαϊκά και μη θέματα, μέσω των δράσεών του.

Στον διαγωνισμό αυτό οι φοιτητές μηχανικοί θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους διαγωνιζόμενοι στους παρακάτω τομείς:

Επιχειρησιακό Πρόβλημα: Το Σάββατο 2 Μαρτίου οι φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία δοκιμασία που συνίσταται στην επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος και απαιτεί την ανάλυση, έρευνα, μελέτη, δοκιμασία και παρουσίαση μίας λύσης σε ένα τρέχον οικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό, μηχανικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα σε ορισμένα χρονικά περιθώρια και να υποστηρίζεται από περιορισμένους πόρους, όπως χρόνο και χρήματα.

Πρόβλημα Μηχανικής Κατασκευής: Την Κυριακή 3 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με μια πρακτική δοκιμασία που απαιτεί το σχεδιασμό, την κατασκευή και παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού και λειτουργίας. Το μοντέλο πρέπει να κατασκευαστεί εντός συγκεκριμένου χρόνου και με τη χρήση περιορισμένων και χαμηλού κόστους υλικών.

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν με ομάδες των τεσσάρων ή τριών μελών και θα διαγωνιστούν σε δεδομένες και ισάξιες συνθήκες (περιορισμένος χρόνος, δεδομένα, υλικά), με σκοπό να εξασκήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που απαιτούνται από ένα μελλοντικό μηχανικό, πάνω σε σύγχρονα τεχνικά προβλήματα. Κριτήρια αξιολόγησης για την εύρεση βέλτιστης λύσης αποτελούν η καινοτομία, η κριτική σκέψη, η αποδοτικότητα και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Οι δύο νικήτριες ομάδες (μία από κάθε κατηγορία) θα συμμετέχουν στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού, στον εθνικό γύρο, που θα διεξαχθεί το Μάιο στην Πάτρα. Εκεί οι νικήτριες ς ομάδες από τα Χανιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Από εκεί η νικήτρια ομάδα, θα πάρει ένα εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό τελικό που θα διεξαχθεί φέτος στο Τορίνο της Β. Ιταλίας.

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: best.tuc.gr/ebec

Το Flashnews.gr είναι Μεγάλος Χορηγός Επικοινωνίας των εκδηλώσεων!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook