Τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις «δείχνουν» μεγάλο πρόβλημα.

Το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χανίων από την τελευταία κακοκαιρία, κυριάρχησε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση ήταν και κάτοικοι της οδού Μαλινδρέτου στην περιοχή του Σταλού όπου – ως γνωστόν – σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση από την οποία κινδυνεύουν και τα σπίτια τους.

Στην αρχή υπήρξε αίτημα που στηρίχθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να συζητηθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης και να μιλήσουν και οι κάτοικοι. Όμως η πρόταση απορρίφθηκε γιατί δεν την ψήφισε η απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Πάντως στην διάρκεια της  συνεδρίασης και ενώ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ξανθουδάκης μιλούσε για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, αναφερόμενος στην κατολίσθηση της οδού Μαλινδρέτου είπε πως τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που έγιναν εκεί είναι «πολύ άσχημα». 

Όπως είπε ο κ.Ξανθουδάκης, από τις γεωτρήσεις φάνηκε  ότι το υπέδαφος στον λόφο είναι πολύ σαθρό και σε μεγάλο βάθος και πως θα χρειαστεί ένα μεγάλο τεχνικό έργο το οποίο θα έχει και μεγάλο κόστος.

Σε αναμονή της προτεινόμενης τεχνικής λύσης από την εταιρεία που έκανε τις έρευνες, ο Δήμος έλαβε την πρόταση μιας προσωρινής λύσης η οποία αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικών διαφραγμάτων που θα κρατήσουν τα χώματα για να μην πέφτουν στον δρόμο.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας είπε ότι ο Δήμος ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης για το έργο που θα χρειαστεί στην οδό Μαλινδρέτου  και στην συνέχεια θα γίνει και η διεκδίκηση των χρημάτων που θα απαιτηθούν για το έργο.

Συζήτηση έγινε και για το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου στην κάτω Σούδα η οποία επλήγη από τις βροχοπτώσεις . Τι γίνεται με το αντιπλημμυρικό ρώτησε η κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, ενώ τους τόνους ανέβασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Φωκάς κάνοντας λόγο για «παιχνίδι γύρω από το αντιπλημμυρικό της κάτω  Σούδας».

Όπως είπε ο κ.Φωκάς από τις πλημμύρες που συνέβησαν στην ίδια περιοχή το 2014-15 είχε ενημερώσει και εγγράφως ΔΕΥΑΧ και Δήμο για τα προβλήματα προτείνοντας και λύσεις.

«Δεν μπορώ να απολογούμαι για την ανικανότητα κάποιων ανθρώπων» είπε ο κ.Φωκάς προκαλώντας την αντίδραση κάποιων συμβούλων.

«Η γέφυρα του Μορώνη βρυχάται» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης  λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν πέσει η γέφυρα στον δρόμο που συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Χανίων τότε η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Μάλιστα είπε ότι η σχετική μελέτη ξεκίνησε να εκπονείται από το…1992 και έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές, ενώ κάλεσε τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης να συνεργαστούν για να προχωρήσει άμεσα η μελέτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook