Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Raki n’ Roll (11:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00)

Η δωρεά μυελού των οστών μπορεί να αποβεί σωτήρια για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορους τύπους λευχαιμιών, μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, λεμφωμάτων κ.α.. Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα. 

Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως, οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. 

Ο Σύλλογος «Ορίζοντας» τα τελευταία πέντε χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά και οργανωμένα με μία ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών και πάντα με την συμβολή ιδιωτών, σχολικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης μας και φυσικά με την απαραίτητη συνεργασία με το τμήμα  Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων  «Αγ. Γεώργιος», με το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ Χανίων, τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο «Χάρισε Ζωή». Πέντε χρόνια με πολλές ενημερωτικές δράσεις, περισσότερες από 7000 καταγραφές υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών και 12 συμβατών δοτών που είχαν την τύχη να προσφέρουν ελπίδα και να χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας… η επίτευξη του αρχικού μας στόχου για τους 10.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες είναι πλέον πιο κοντά, χάρη στην συγκινητική ανταπόκριση, την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη των Χανιωτών. Τα Χανιά είναι ο πρώτος Νομός στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό μας, με τους περισσότερους υποψήφιους εθελοντές δότες.

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00, οι εθελοντές μας θα βρίσκονται στον φιλόξενο χώρο του Raki n’ Roll για να ενημερώνουν για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και όσοι επιθυμούν μπορούν να καταγραφούν ως υποψήφιοι εθελοντές δότες, συμπληρώνοντας μία αίτηση και δίνοντας δείγμα από το σάλιο τους. Η διαδικασία της δειγματοληψίας έχει πια απλουστευτεί όπως επίσης και η διαδικασία της συλλογής του μοσχεύματος που τώρα πια γίνεται με τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook