«Εγκαινιάζουμε σήμερα τη σειρά 15 θεματικών εκδηλώσεων σε όλο τον νομό, υπό τον τίτλο «Η Αλλαγή που Αξίζουμε». Υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας για την επόμενη  μέρα με τους πολίτες του Ηρακλείου, μαζί σας», δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης στην εκδήλωση «Αναγεννημένη Παιδεία – Αναγεννημένη Ελλάδα: Επένδυση στη γνώση και την καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων «Η Αλλαγή που Αξίζουμε».

Βασικά σημεία ομιλίας:

• «Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία δεν αφορά αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά μια συνολική και σε βάθος μεταρρύθμιση, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Μία μεταρρύθμιση με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για τον τόπο μας, το Ηράκλειο. Μια μεταρρύθμιση, η οποία καλύπτει όλες τις βαθμίδες από την πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια, στην επαγγελματική και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

• Η α/θμια και β/θμια εκπαίδευση αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. (…)Μόνο στο Ηράκλειο 170 σχολικά συγκροτήματα, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στα σχολεία της περιφέρειας του ν. Ηρακλείου, όπου οι Δήμοι έχουν μικρότερους πόρους, τα προβλήματα αυτά είναι πιο έντονα.

• Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει πάψει να μας απασχολεί, είναι το θέμα της προσβασιμότητας των μαθητών ΑμεΑ. Πως μπορούμε να μιλάμε για παράλληλη στήριξη, όταν δεν υπάρχει καν πρόσβαση των μαθητών στις αίθουσες; 

• Ακόμα ένα μείζον ζήτημα, τα κενά στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη.  Το τρέχον σχολικό έτος στον ν. Ηρακλείου, … τα κενά αυτά ξεπερνούν τα 300. Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατάλληλα σταθμισμένων ως προς το είδος της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. 

• Το νέο σύστημα προσλήψεων που εισήγαγε η Κυβέρνηση δημιουργεί αδικίες, αφού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ, υποβαθμίζει την εκπαιδευτική εμπειρία. (…) Διαφωνούμε ριζικά. Ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων πρέπει να ισορροπεί μεταξύ τυπικών προσόντων και εκπαιδευτικής εμπειρίας. 

• Δεσμευόμαστε οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να γίνονται μέσα από την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των σχολείων και μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, όπου θα συνεκτιμώνται τα τυπικά προσόντα και η εκπαιδευτική εμπειρία. Προτείνουμε για τις προσλήψεις ένα μικτό σύστημα, αντικειμενικό, αδιάβλητο και δίκαιο. 

• Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία και την ουσιαστική λειτουργία ενός Πρότυπου και ενός Πειραματικού Σχολείου… Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο στο Ηράκλειο! Ενισχύουμε το θεσμό των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων ως νησίδες αριστείας και καινοτομίας.

• Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σήμερα είναι, δυστυχώς, το αποπαίδι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. (…) Για εμάς, στη ΝΔ, η επαγγελματική εκπαίδευση είναι σημαντική. Το σχέδιο μας αλλάζει ριζικά την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Δεσμευόμαστε για την ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία συνεργάζονται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

• Η λειτουργία της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς κρίνεται επιτακτική. Η αναβάθμισή της με νέες ειδικότητες και με νέο εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα σπουδών είναι επιβεβλημένη.

• Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στόχος της ΝΔ είναι να έχουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

• Λέμε ΟΧΙ στην πρόχειρη και βιαστική, δίχως διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης, που εξυπηρετεί τις μικροκομματικές βλέψεις του κ. Γαβρόγλου. Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Λέμε ΟΧΙ σε αποφοίτους που δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ.    

• Λέμε ΝΑΙ στην ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. ΝΑΙ στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών. Αυτός είναι ο σωστός όρος για τα σημερινά ΤΕΙ. Εμείς λέμε ΝΑΙ σε απόφοιτους με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας. 

• Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης λειτουργεί με δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Με αφορμή αυτό, να σταθώ στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι! Το άρθρο 3 δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Η θρησκευτική ουδετερότητα κατοχυρώνεται με απόλυτο και σαφή τρόπο στο άρθρο 13 του Συντάγματος. 

• Η λειτουργία Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στην Κρήτη δεν αποτελεί απλά πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των επαγγελματιών της Κρήτης, αλλά το επιτάσσει η μακροχρόνια λειτουργία της Κρήτης ως brand name και ως ο κορυφαίος πάροχος τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας. 

• Την αλλαγή του άρθρου 16 την έχει ανάγκη η κοινωνία, η παιδεία, η οικονομία. Την υπαγορεύουν το μέλλον των παιδιών μας και το αύριο του τόπου μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει πίσω τις ιδεολογικές της εμμονές και να αφουγκραστεί την κοινωνία, τα νέα παιδιά και τις οικογένειες τους, τους νέους επιστήμονες και τους ακαδημαϊκούς μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό.  

• Δεν μας αξίζουν, ως Ηράκλειο, νέες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ με υπευθυνότητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια και μετριοπάθεια θα οδηγήσει τη χώρα, την Κρήτη, τον τόπο μας, το Ηράκλειο στο μέλλον που μας αξίζει. Δημιουργούμε την αλλαγή που αξίζουμε! Αξίζουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας!».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, ενώ εισήγηση πραγματοποίησε η κα Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Ευρωβουλευτής ΝΔ.  Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και πλήθος φορέων του εκπαιδευτικού κλάδου.


 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook