Από εκεί και πέρα, στην κατάταξη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη μελλοντική ευημερία των χωρών του, στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία

Δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον των Ελλήνων πολιτών, στο πλαίσιο ειδικής μελέτης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία σε επίπεδο ευημερίας στο σύνολο των 35 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, με βάση 34 δείκτες που μετρούν τις επενδύσεις που γίνονται σήμερα σε οικονομικά, κοινωνία, ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον.

Πριν από μερικά χρόνια ο ΣΕΒ ανέδειξε το θέμα του επενδυτικού κενού, ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η χώρα στην ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς δανεικά αυτή τη φορά. Η Ελλάδα όμως έχει ελλείμματα, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, και στις επενδύσεις στο περιβάλλον, στις επαγγελματικές και γνωστικές δεξιότητες του πληθυσμού και, τέλος, στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, που προσδιορίζουν σε τελική ανάλυση το επίπεδο ευρύτερης κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αποτελεσματικότητας, αυτό που στο εξωτερικό ορίζεται ως inclusive growth, δηλαδή βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Ειδικότερα για τις επιδόσεις της στα τέσσερα είδη κεφαλαίων, έχει τη χειρότερη θέση στο οικονομικό (35η), λόγω της υπερχρέωσης της χώρας στο εξωτερικό και της κατάρρευσης των επενδύσεων και της τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, βρίσκεται στην 4η και στην 5η θέση από το τέλος στο κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, αντιστοίχως, αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και της χαμηλής ποιότητας των επαγγελματικών και γνωστικών δεξιοτήτων του πληθυσμού αντιστοίχως. Καλύτερη, σχετικά, είναι η επίδοσή της στο φυσικό κεφάλαιο (13η από το τέλος), λόγω του προτύπου της ήπιας και λιγότερο επιβαρυντικής για το περιβάλλον ακολουθούμενης οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να παραβλέπεται και η επίπτωση της τεράστιας ύφεσης που έπληξε τη χώρα.

Από εκεί και πέρα, στην κατάταξη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για τη μελλοντική ευημερία των χωρών του, στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος, με τις σκανδιναβικές χώρες στις τέσσερις πρώτες θέσεις και πρωταθλήτρια τη Σουηδία.

Χαρακτηριστικό των χωρών στην κορυφή της κατάταξης είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και των τεσσάρων ειδών κεφαλαίου, κάτι που δεν χαρακτηρίζει χώρες προς τις τελευταίες θέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα αρχικά σημεία εκκίνησης, αν και αποκαλύπτουν πολλά για την πορεία μιας χώρας μέχρι σήμερα και τις δυνατότητες ευημερίας που έχει στο μέλλον, δεν σημαίνουν και έλλειψη επιλογών όσον αφορά στη διασφάλιση ευνοϊκών παραγόντων που οδηγούν στη διαχρονική και ισόρροπη αύξηση των επενδύσεων στα τέσσερα είδη κεφαλαίου.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ, λοιπόν, η κατάστρωση μιας εθνικής στρατηγικής για τη δυναμική οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση της χώρας, δίδοντας έμφαση στους δείκτες με τη μεγαλύτερη υστέρηση. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, παρά τις αλυσίδες που μας κρατούν δεμένους στη μετριότητα», καταλήγει ο Σύνδεσμος στην ειδική μελέτη του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook