Τι προτείνει το υπουργικό συμβούλιο

Άρση της τετραετούς απαγόρευσης στο κυνήγι ελεφάντων και «πράσινο φως» στη σφαγή τους προτείνει η κυβέρνηση της Μποτσουάνα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Έπειτα από μήνες δημοσίων συναντήσεων και διαβουλεύσεων, η έκθεση συστήνει επίσης τη χορήγηση άδειας για την κονσερβοποίηση κρέατος ελεφάντων, προκειμένου να διατεθεί ως τροφή για κατοικίδια.

Ο αριθμός των ελεφάντων στη Μποτσουάνα εκτιμάται γύρω στις 130.000 και ορισμένοι, όπως γράφει το BBC, εκτιμούν πως είναι πολύ μεγάλος για το οικοσύστημα, προκαλώντας αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην άγρια ζωή και τους ανθρώπους. Υπέρ της άρσης τάσσονται όσοι εργάζονται σε εταιρείες σαφάρι, οι οποίοι είχαν χάσει τις δουλειές τους με την απαγόρευση.

Άλλοι λένε πως ο τουρισμός αυξήθηκε σημαντικά μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης και πως η άρση της μπορεί να βλάψει τη φήμη της χώρας ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κλάδος αυτός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την Μποτσουάνα μετά την εξόρυξη διαμαντιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, προτείνονται τα παρακάτω:

– άρση της απαγόρευσης κυνηγιού

-διαχείριση του πληθυσμού των ελεφάντων «στο ιστορικό του εύρος»

-μεταναστευτικές οδοί που δεν είναι επωφελείς για τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να κλείσουν

-εισαγωγή «τακτικής αλλά περιορισμένης σφαγής ελεφάντων.

Ο πρόεδρος της χώρας Μασίσι χαιρέτισε την έκθεση και θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις πριν την εφαρμογή όσων προτείνονται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook