Κατάμεστο το ΚΑΜ στην εκδήλωση για τους Σφακιανούς Βουλευτές της Κρητικής Πολιτείας – Να ανακηρυχθεί σε έτος Δασκαλογιάννη το 2020

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση του Συλλόγου Σφακιανών  Χανίων το βράδυ του Σαββάτου στο ΚΑΜ – Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από πολίτες που ενημερώθηκαν για τους Σφακιανούς Βουλευτές της Κρητικής Πολιτείας οι οποίοι σημάδεψαν με την δράση τους την νεώτερη ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Ένωσης κ. Ευτύχη Κοπασάκη στην βίλα Κούνδουρου.  Παρουσία μελών της οικογένειας του Σφακιανού Βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας Μανούσου Κούνδουρου, ο κ. Κοπασάκης επεσήμανε πως ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δωρεάς του επιβλητικού οικήματος προς τον Δήμο Χανίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν έχει υλοποιηθεί ούτε η παραχώρηση της οικίας στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ούτε η  τοποθέτηση ανδριάντα του Μ.Κούνδουρου στον κήπο του σπιτιού.

Σε ότι αφορά στο αίτημα της Ένωσης για παραχώρηση ενός γραφείου στην βίλα Κούνδουρου και επειδή υπήρξαν κάποιες διαφωνίες από ορισμένους, ο κ. Κοπασάκης τόνισε πως «ο σύλλογος δεν είναι καταληψίας ούτε επιθυμεί να διώξει κανέναν, ούτε να γίνει διαχειριστής της οικίας.  Ο σύλλογος θέλει η οικία να παραμείνει στους δημότες της πόλης¨.

Να σημειωθεί πως με την στέγαση του συλλόγου εκεί συμφωνεί και η οικογένεια του Μ.Κούνδουρου.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών και με αφορμή την συμπλήρωση 250 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Δασκαλογιάννη ζήτησε να κηρυχθεί το 2020 ως έτος Δασκαλογιάννη στην Κρήτη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

 «Ο Μανουσος Κούνδουρος την περιοδο της Κρητικής Πολιτείας» από τον διδάκτορα Ιστορίας Εμμ. Χαλκιαδάκη

-Αλυγιζακη Στελλα Φιλόλογος Ιστορικός «Γεώργιος Δασκαλογιάννης, πολιτευόμενος κατά τους έγγραφους και άγραφους νόμους της Κρητικής Πολιτείας» από την φιλόλογο ιστορικά Στέλλα Αλυγιζάκη

-Πατρουδακη Γιαννα,υποψήφια διδάκτωρ πολιτικης θεωρίας «Η παρουσία των Σφακιανων βουλευτών στην κρητική Πολιτεία » από την υποψήφια διδάκτωρ πολιτική ςθεωρίας Γιάννα Πατρουδάκη.

Ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι και βράβευση του καθηγητή Καλογερακη Γ. για την προσφορα του στην ανάδειξη του Καλλικράτη σαν Μαρτυρικό χωριό

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γραμματέας του συλλόγου Σφακιανών Χανίων  Ανδρέας Μανουσέλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook