Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρ.Σπίρτζη για τις βιβλικές καταστροφές από την κακοκαιρία στα Χανιά – Πρώτο μέλημα τώρα να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές – θα σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες από το Υπ.Εθνικής Άμυνας

Με μια φράση προς τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είχε περιπετειώδη άφιξη στα Χανιά, για να συμμετέχει στην διευρυμένη σύσκεψη πολιτικής προστασίας, που είναι σε εξέλιξη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αποτύπωσε το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής που έπληξε το νομό.

“Ούτε 100 εκ. ευρώ δεν φτάνουν για αποκατασταθούν οι ζημιές στο Νομό Χανίων” σημείωσε ο Περιφερειάρχης προς τον Υπουργό, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης που γίνεται παρουσία του Υπουργού συνοδευόμενου κλιμακίου Μηχανικών του Υπουργείου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, βουλευτών των Χανίων, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, δημάρχων του νομού, της τοπικής αστυνομικής ηγεσίας και φορέων του νομού.

Στη σύσκεψη, όπως ζήτησε ο κ. Σπίρτζης, θα υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση για τις ζημιές, με  δεδομένη προτεραιότητα ομως, σήμερα, να γίνει οτι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και από αύριο, που τα καιρικα φαινόμενα θα έχουν κοπάσει θα “πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά”, όπως είπε χαρακτηριστικά για να αποκατασταθούν τα πάντα.

Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές

“Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και το συντομότερο, αύριο, που θα έχουμε ύφεση των φαινομένων, θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκαταστάσουμε τα πάντα”, σημείωσε ο Υπουργός προς τον Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, υποδεχόμενος τον κ. Σπίρτζη εκανε λόγο για “ζημιές εκτός πραγματικότητας”, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενόψει της τουριστικής περιόδου ενώ επεσήμανε οτι οι καταστροφές είναι πολύ χειρότερες από αυτές που έγιναν το διήμερο της 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Έξι στρατιωτικές γέφυρες από το Υπ. Εθνικής Άμυνας στα Χανιά

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό οτι έχει δοθεί στο Υπ. Εθνικής Άμυνας να σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που έχουν αποκλειστεί. Ως προς την καταγραφή των ζημιών, αυτή επί της ουσίας θα ξεκινήσει αύριο και θα γίνει αναλυτικά,  από τεχνικό συνεργείο του Υπουργείου.

Σε πάνω από 10 σημεία στο ΒΟΑΚ, έχουν γίνει σοβαρές κατολισθήσεις ενώ όπως γνωστοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι γεωτεχνικές μελέτες του ΟΑΚ στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Προχωρήστε αύριο κιόλας στη ανάθεση έργων σε εργολάβους

Ο κ.Σπίρτζης,  έδωσε εντολή στους δημάρχους από αύριο κιόλας, να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση έργων σε εργολάβους, προκειμένου, με διαφάνεια μεν αλλα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια,  να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, χωίρς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι δήμαρχοι δέχτηκαν με ικανοποίηση τις οδηγίες του Υπουργού καθώς περίμεναν ένα τέτοιο “πράσινο φως” προκειμένου να γίνουν άμεσα έργα που θα τεθούν σε προτεραιότητα. Σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, το έργο της διάνοιξης των δρόμων απαιτεί περίπου 4 με 5 εκ. ευρώ, για τα Χανιά και 500.000 ευρώ για το Ρέθυμνο, που επίσης υπέστη σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία.

Αξίζει να σημειωθεί οτι, όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα αναχώρησε για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ). Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου. 

περισσότερα σε λιγο

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook