Για την αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές από την κακοκαιρία στα Χανιά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα Χανιά είναι μια δεινή δοκιμασία για τον τόπο μας. Η κλιματική αλλαγή και η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση δημιουργούν πρωτοφανείς συνθήκες έκτακτης ανάγκης για τον τόπο μας. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Οι κατολισθήσεις, τα σοβαρά προβλήματα στον ΒΟΑΚ και το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, οι καταρρεύσεις γεφυριών, ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών, τα σοβαρά προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό καταστροφής. 

Με την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη χάθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μέχρι να επέλθει ύφεση των φαινομένων, είναι κρίσιμο να επιδείξουμε όλοι μας την απαιτούμενη προσοχή για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αυτό που προέχει, όταν περάσει το κύμα της κακοκαιρίας, είναι η επαναφορά στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αποτιμήσει την πραγματική έκταση της καταστροφής. Για να είναι σε θέση οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν συντεταγμένα σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί, εκτός των άλλων, και τα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο τεχνογνωσίας, τεχνικών μέσων και κονδυλίων αποζημίωσης. 

Σε αυτό το πνεύμα, θεωρούμε απαραίτητη την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών. 

Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις καταστροφής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook