Τα σημεία των μεγάλων κατολισθήσεων του ΒΟΑΚ και τις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία, αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών – Φτάνουν στα Χανιά στρατιωτικού τύπου γέφυρες

Μια πρώτη χρηματοδοτήση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στην Κρήτη για τη διάνοιξη όλων των σημείων που έχουν κλείσει από κατολισθήσεις, τεράστιους όγκους χωμάτων και πετρών με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό περιοχών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έφτασε με κυβερνητικό κλιμάκιο στα Χανιά μέσω Ηρακλείου, προκειμένου να προεδρεύσει σε σύσκεψη με στόχο έναν πρώτο σχεδιασμό άμεσης αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό, τόνισε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να δοθούν άμεσα 10 εκατ. ευρώ για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου.

Επίσης, για την προσωρινή αποκατάσταση της σύνδεσης περιοχών που έχουν αποκοπεί λόγω της κατάρρευσης γεφυρών, αποφασίστηκε μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σταλούν στρατιωτικού τύπου γέφυρες μπέλεϋ, με τις δυο πρώτες να φτάνουν σήμερα Τρίτη στο νησί. Η λύση αυτή χαρακτηρίζεται προσωρινή μέχρι την αποκατάσταση των γεφυρών που καταστράφηκαν.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα δυο σημεία του ΒΟΑΚ που έχουν υποστεί μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και τις περιπτώσεις δήμων που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία θα τις αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών, μέσω του κλιμακίου που βρίσκεται ήδη στο νησί αλλά επιστρετεύοντας και πρόσθετα τεχνικά κλιμάκια όπου αυτά χρειαστούν καθώς όπως είπε, εκτός από τις κατεστραμμένες γέφυρες, υπάρχουν αρκεά σημεία στο οδικό δίκτυο που χρηζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από επιστημονικό προσωπικό με εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Για να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση των δημοσίων έργων, θα γίνουν από τους δήμους απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, με προσκλήσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, συγκεκριμένου αριθμού εταιρειών προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Πάντως ο κ. Σπίρτζης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και λόγων κακοτεχνιών σε αρκετά έργα όπως είπε.

Επίσης, έκανε αναφορά στους απεγκλωβισμούς ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία καθώς και στην προσπάθεια μεταφοράς δυο ασθενών στο νοσοκομείο Χανίων, η οποία αν δεν καταστεί δυνατή οδικώς θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω αεροδιακομιδής με το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Ο κ. Σπίρτζης θα παραμείνει στο νησί και σήμερα Τρίτη για να κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην αρχή της σύσκεψης με το Υπουργό, εκτίμησε ότι το σύνολο για την αποκατάσταση των καταστροφών σε όλη την Κρήτη φτάνει περίπου τα 100 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για “ζημιές εκτός πραγματικότητας” πολύ χειρότερες από αυτές που έγιναν το διήμερο της 13 και 14 Φεβρουαρίου, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. 

Όπως είπε ο Υπουργός, το τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου ξεκινά από σήμερα την καταγραφή και εκτίμηση του ύψους των ζημιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook